a- Elestü bi Rabbiküm Kâlû Belâ Allah ile insanlar arasında gerçekleşen bu sözleşmeye “Kâlû Belâ, Elest, Misak, Ahit, Bezm-i Elest, Bezm-i Ezel, Ruz-i Elest, Belâ Ahdi, Elest Meclisi ve Ezel Ahdi”10 gibi Arapça, Farsça ve Türkçe birçok isim verilmiştir.
Kalu Bela, dünyanın yaratılmasından önce ruhların toplandığı yeri ifade eder. Özellikle tasavvuf edebiyatı kapsamında önemli bir yere sahip olan Kalu Bela, Bezm-i Elest adı ile da bilinir. Araf Suresinin 172. ve173 ayetleri kapsamında Allah ile ruhların arasında geçmiş olan konuşma aktarılır.
ruhlar da (bela) diye cevap verdiler. elestü birabbiküm, (ben sizin rabbiniz değil miyim?) demektir. kalu bela ise, (evet [sen bizim rabbimizsin] dediler) demektir.
Kalu Bela, dünya yaratılmadan evvel ruhların toplandığı yerdir. Özellikle tasavvuf edebiyatında önemli bir yer tutan Kalu Bela, Bezm-i Elest adıyla da bilinir. Araf Suresinin 172. ve 173 ayetlerinde Allah ile ruhlar arasında geçen konuşma aktarılır.
Orada Rabbimiz ruhlarımızı yarattığı zaman "Elestü bi rabbiküm" "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" diye sormuş ruhlarımız da "Kalü Bela" yani "Evet Ya Rabbi sen bizim Rabbimizsin" diye cevap vermiştir.
İlgili 42 soru bulundu
İslam inancında ruhların bekletildiği yerlere ikiye ayrılır. İlk alemin adı Kalu-Bela'dır. Özellikle tasavvuf inancında önemli bir yer tutan Kalu Bela'da tüm ruhlar dünyaya gönderilmeden önce Allah'ın huzurunda toplanmıştır. Berzah alemi ise dünya ile ahiret arasındaki geçiş yeridir.
Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ruhlar toplanmış cemaatler (gibidir). Onlardan birbiriyle (önceden) tanışanlar kaynaşır, tanışmayanlar ayrılırlar." [Buhârî, Enbiya 2; Müslim, Birr 159, (2638); Ebû Dâvud, Edeb 19, (4834).]
Farsça'da “sohbet meclisi” anlamına gelen bezm kelimesiyle Arapça'da “ben değil miyim” mânasında çekimli bir fiil olan elestüden oluşan bezm-i elest terkibi, “Ben sizin rabbiniz değil miyim” hitabının yapıldığı ve ruhların da “evet” diye cevap verdikleri meclis anlamını ifade eder.
Kâlû Belâ'dan beri Müslümanım ne demektir?” “Ne zamandan beri Müslümansın?” diye sorulduğunda, “Kâlû Belâdan beri.” Diye cevap vermek bir Müslüman'ın şiarıdır. Anlıyorduk ki Kâlû Belâ, Müslüman olma kimliğimizin başlangıç zamanıdır.
Nitekim birer ruhanî alemlerin üyesi olan melekler ve cinlerin Hz. Âdem'den önce var olduğu bilinmektedir. Ruhlar aleminden anne karnına, oradan çocukluğa, gençliğe, ihtiyarlığa ve kabir, berzah, cennet veya cehenneme giden yoldayız. Bu yolun başı ruhlar alemidir. Bu itibarla ruhların yaratılması cesetlerinden öncedir.
el-'İslām (yardım·bilgi)), İslamiyet veya Müslümanlık, tek Tanrı inancına dayalı en yaygın İbrahimî dinlerden birisidir. Allah'ın resulü ve son peygamber olduğuna inanılan Muhammed tarafından 610 yılında, Arabistan'ın Mekke şehrinde kurulmuş ve yayılmıştır.
Ruhlar aleminden anne karnına, oradan çocukluğa, gençliğe, ihtiyarlığa ve kabir, berzah, cennet veya cehenneme giden yoldayız. Bu yolun başı ruhlar alemidir. Bu itibarla ruhların yaratılması cesetlerinden öncedir. buyurmuştur.
Fıkıhta umûmü'l-belvâ, çokça karşılaşıldığı ve toplumda yaygınlaştığı için mükelleflerin kaçınmasının hayli zor olduğu hadiselerle bilinmemesinin âdeten mümkün olmadığı olay veya durumları ifade eder.
Biz sadece belli frekanslar arasını işitiyoruz ve bizim için en faydalı olanı da böylesi. Bu sınırlamaları yapan Rabbimiz, hafızamıza da sınırlar koymuş. Bebekliğimizi, o safhada başımıza gelenleri ve daha öncesini, yani rahimde geçen devreleri hiç hatırlamıyoruz.
Kula Bela Gelmez Hak Yazmadıkça Hak Bela Yazmaz Kul Azmadıkça Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İnsanların başına gelen şeylerin, kendilerinin yönelişi ve tercihlerinin sonucudur. İnsanların başına durduk yerde bir musibet gelmez.
Belâ: Sûfîler bela sözü ile çeşit çeşit meşakkat, hastalık ve sıkıntılarla dostların bedenlertntn/tenlertntn tmtthan edilmesini kastederler. Çünkü kul üzerindeki belâ ne kadar çok kuvvetli olursa, o kulun Hakk'a yakınlığı (aurbet) o kadar fazla olur.
A'râf / 172. Ayet.
Çünkü biz biliyoruz ki, İbrahim'in zürriyetindeniz. Soyumuz Peygamberler, Peygamber Efendimiz aracılığıyla Hz. İbrahim'e kadar dayanıyor. Onun ailesi, bizim ailemiz demektir, çünkü onun zürriyetindeniz.
Müslümanım demenin manası nedir
Allah´ı bir bilmek, Kur´an-ı Kerim´i ve Muhammed Aleyhisselam´ı tasdik etmektir.
Ruh anlaşmaları veya sözleşmeleri genellikle, bir gezegendeki organizmaların çevreleriyle etkileşime girdiğini ve çevrelerini yaşam koşulları için sürdürülebilir kılmak için doğasını etkilediğini öne süren bir ilke olan Gaia felsefesinden türemiştir.
Istılahi olarak mîsâk, “Allahu Teâlâ'nın kullarından aldığı bir söz” 3 , “Elest bezminde4 ve kâlû belâ5da insanların Allah'ı Rab tanıyacaklarına ve kendilerini O'nun merbûbu bileceklerine dair verdikleri söz, yaptıkları muahede, ilk ve umûmî ahit veya ilahî ahit”6 olarak tarif edilmektedir.
Farsça bezm (meclis, eğlence) ve Cem kelimelerinden yapılmış bir tamlama olup “Cem meclisi” anlamına gelir. Cem kelimesinin taşıdığı mâna dolayısıyla “hükümdar meclisi, sultan meclisi” anlamını da içine alır.
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır. Kâbir âlemi olarak da bilinir.
"Ölünün kendisini ziyâret edeni hissetmesi konusunda Allah Teâlâ en iyi bilendir. Seleften bazı kimseler, ölünün kendisini ziyâret edeni hissettiğini söylemişlerdir. Ancak bildiğimiz kadarıyla buna delâlet eden hiçbir açık delil yoktur.
Evet, vardır, ama nasıl olduğu belli değildir. Çünkü orada nefs yoktur. İslam âlimleri buyuruyor ki: Dünyada olan şeyler birer görüntüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri