Pamuk kıyafetler ısıyı muhafaza etmedikleri ve nemi tuttukları için uyku tulumuna girerken tercih etmemeniz gereken kıyafetlerin başında geliyor. Sentetik veya yün gibi materyeller sıcak bir uyku için doğru tercih olabilir.
Uyku tulumu kamp yapanlar için yaz mevsiminde de gereklidir. Özellikle çadırda uyurken, çadırların yapısı sebebiyle yaz mevsimi olsa dahi, geceleri soğukluk hissedilebilir. Bundan dolayı da yaz için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş olan uyku tulumu modelleri temin edilmelidir.
Ayrıca "Kampta uyku tulumu yerine kullanılır?" diye merak ediyorsanız şişme kamp yataklarına göz atabilirsiniz.
Yazlık uyku tulumu seçerken dikkat etmeniz gereken önemli bir başka detay da şudur: Doğru kıyafet ya da uyku tulumu olmadan yazın bile geceleri üşüyebilirsiniz. Sıcak havalarda kamp yapmak için özel olarak tasarlanmış, sıcaklık ve havalandırma arasındaki dengenin olduğu bir uyku tulumu edinmeniz bu yüzden önemlidir.
Nem oluşumunu önlemek için yapmanız gereken, çadır içerisinde hava akımı oluşmasını sağlamaktır. Bunu sağlayabilmek için de gece yatarken çadır pencerelerini yeterli havalandırma için açık bırakın. Unutmayın! yoğuşmayı önlemek için, içerideki su buharının dışarıya çıkmasına olanak saplamak gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Taşların çadırınıza zarar vermemesi ve daha uzun süre ısıtması için kullanılan bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden en etkili olan taşları alüminyum folyo ile sarmaktır. Bu sayede taşlarınızın 6-8 saat boyunca sıcak kalacak ve çadırınızı ısıtmaya devam edecektir.
Topikal ter önleyiciler: Doktor, aşırı terleme için alüminyum klorür içeren terlemeyi önleyici ilaçlar reçete edilebilir. Bu ürünler genellikle yatmadan önce aşırı terlemenin olduğu cilt bölgesine uygulanır. Kişi uyandığında, ilacın göze temas etmemesine dikkat ederek bölgeyi yıkayıp temizlemelidir.
Çadırın ıslanmasını önlemek için çadırın altına çadırın zemini muşamba serilir. Küçük boyutlu, hafif, bir çantada paketlenebilir, taşıması kolaydır. Çok fonksiyonlu, piknik matı veya plaj matı olarak da kullanılabilir. Çadırın ıslanmasını önlemek için çadır zemininde su geçirmez bir bez olarak kullanılır.
Kamp Mat mı Daha İyi Yoksa Şişme Yatak mı? Hazırlanış açısından kamp matı daha iyidir. Çünkü şişme yatağı şişirebilmek için pompaya ihtiyaç duyarsınız ve taşıma açısından da arabanız yoksa sizi zorlayacaktır. Ancak kamp matı daha kolay kurulur ve daha rahat taşınır.
Mat: Mat çadırın içine serilen kimi zaman normal kimi zaman ise şişme olarak kullanabileceğimiz olmazsa olmaz kamp ekipmanları arasındadır. Matlar; zeminle teması keserek uyku tulumunun içinde daha izole bir şekilde kalarak rahat bir kamp yapmanızı sağlar.
Örneğin yaz ya da ilkbahar aylarında genellikle 5-15 derece tulumlar maksimum konfor sunuyor. Kış kampı için seçilecek uyku tulumlarının ise bölge koşullarına göre derecesi değişiyor. Kamp bölgesindeki hava durumuna göre -10 ya da -20 dereceye kadar olan tulumlar seçebilirsin.
Kamp matı; çadırımızı kurduğumuz zemin ile vücudumuz arasına serdiğimiz; biz zeminin soğuğundan koruyan çok önemli bir malzemedir. Geceleri düşen hava sıcaklığı nedeniyle soğuyan toprak bizi uykumuzda hasta edebilir. Kamp matı ise kamp çadırı içinde zemin ile vücudumuz arasında stabil bir hava katmanı oluşturur.
Konforlu bir uyku için yastık ya da yastıklamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer aracınızda ya da çadırınızda yeterli alana sahipseniz yanınıza bir yastık almak iyi bir fikir olabilir. Eğer yeteri kadar alanınız yok ise o zaman kuru elbiselerinizle başınızın altını destekleyerek yastıklama yapabilirsiniz.
Kamp ekipmanları arasında bulunan kamp matları zeminden gelen soğuğu önlemek veya normale göre daha rahat bir zeminde uyumak için kullanılır. Mevsime göre farklı marka ve modellerde mat kullanımı tavsiye edilmektedir.
Merino yünü bebeğinizin vücut ısısını kontrol eder. Kışın sıcak, yazın soğuk tutmaya yardımcı olur. Kolsuz tulumlar 20-28°C, uzun kollu tulumları 20-26°C oda sıcaklığında kullanıma uygundur. Çift katlı kollu ve kolsuz tulumlarımız 16-24°C için uygundur.
Çadır içindeki soğuk noktalara ve uyku tulumu içindeki soğuğu en çok hissettiğiniz noktalara bu sıcak su şişelerini ve torbalarını yerleştirin. Gece boyu vücut ısısının korunmasına yardımcı bu yöntem ayrıca sabah uyandığınızda su ihtiyacınızı karşılamak için de idealdir.
Ürünlerin ebatları, çoğunlukla çadır boyutlarına uygun olarak üretilir. Örneğin eğer şişme yatak 2 kişilik bir modele sahipseniz, yatağınız iki kişi kapasiteli bir çadır içerisine rahatlıkla sığar. Böylece dışarda uyuma gibi kulağa hoş gelmeyen durumlar yaşanmaz.
Şişme yatakların en büyük sorunu soğuktur. İçi hava dolu olduğundan zemin soğuk olduğunda üzerinde yatan direk o soğugu çekiyor hasta eder yada uyanınca çok yorgun hissettirir.
Kışın yapacağınız kamp tatilinde çadırı sıcak tutabilmek için taş ile ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken şey ocak ile ısıtılan taşları çadırınızın içerisine taşıyıp burada çadırınızı sıcak tutabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken en önemli konu, ısıtılan taşların doğrudan çadıra getirilmemesidir.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Yaz aylarında kullandığınız çadır kış ayları için uygun olmaz. Zorlu hava şartları karşısında sizi korumaya yetmez ve üşümenizi engelleyemez. Kışlık çadır kullanarak soğuk havalarda yapacağınız kamplarda rahat edebilirsiniz. Kış aylarında dağlarda kamp yapacak iseniz 5 mevsim çadır kullanmanız gerekir.
Duş almak, vücuttaki gözeneklerin açılmasını sağladığı için daha çok terin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle duş aldıktan sonra antiperspirant özellikli deodorantlar kullanarak terlemeyi kontrol altına alabilir ve kuru kalmasını tercih ettiğiniz bölgelerinizde ter oluşumunu önleyebilirsiniz.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Aynı zamanda terlemeye karşı da birebir olan pudra, terlemeyi azaltarak terli görünümde kurtulmaya yardımcı olur. Sık yağlanan saçların da kurtarıcı olan pudra saç diplerine biraz serpilerek yağı emer ve yağlı görüntüyü almış olur. Bebek pudrası cilt bakım alanında da çok fazla kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri