6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesi ile Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden, halen yıllık %24 olarak uygulanmakta olan tecil faizi oranı bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren yıllık %19 olarak belirlenmiştir.
14 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan C Seri 7 Sıra No.lu Tahsilat Genel Tebliği ile, 6138 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 48. maddesi kapsamında 21 Temmuz 2022 tarihinden beri yıllık %24 olarak uygulanan tecil faizi oranı, yıllık %36 olarak güncellenmiştir.
Kamu alacaklarında faiz değişimine gidildi. Gecikme zammı oranı her ay için yüzde 3,5 seviyesine yükseltilirken tecil faiz oranı ise yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Kamu alacaklarında uygulanan aylık gecikme faizi yüzde 2,5'ten yüzde 3,5'e yükseltildi.
Tahsilat Genel Tebliğiyle, tecil faizi oranı yıllık %15 olarak yeniden belirlenmiştir.
(3) Tecile ilişkin usul ve esasları, tecil edilecek Kurum alacaklarını tür ve tutar olarak, borçlunun faaliyetine devam edip etmediğini esas alarak, taksit zamanları ile diğer şartları Kurum Yönetim Kurulu belirler. (4) Tecil faizi, Maliye Bakanlığının belirlediği oranlarda uygulanır.
İlgili 43 soru bulundu
muhakeme ve yargılama giderlerini oluşturmaktadır. Bu tür alacaklar 6183 sayılı Kanun kapsamında kamu alacağı olup, takibi ve tahsili 6183 sayılı Kanun'a göre yapılır.
Söz konusu kavramları birbirinden ayıran en önemli unsur verginin kesinleşme tarihidir. Noksan veya hiç tahakkuk edilmemiş alacaklar için gecikme faizi hesaplanır. Yani geç tahakkuk söz konusudur. Gecikme zammı ise tahakkuk edilmiş alacağın ödeme müddeti içerisinde ödenmemesi sebebiyle hesaplanır.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak.
Tecil faizinin hesabı: (Taksit Tutarı X Yıllık Tecil Faizi Oranı X Gün) / 36.000 şeklinde hesaplanır. Vadesinden sonra yapılan tecil taleplerinde, aradaki süre için gecikme zammı uygulanır.
Bu Tebliğin yayımı tarihinden önceki müracaatlara dayanılarak tecil edilecek olan amme alacaklarına, müracaat tarihlerinden bu Tebliğin yayımı tarihine kadar (bu tarih hariç) geçen süre için geçerli olan oranda, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren de yıllık %19 oranında tecil faizi uygulanması gerekmektedir.
Kanuni faiz oranı 3095 sayılı kanun ile 19.12.1984 tarihinden itibaren yıllık % 12 olarak tesbit edilmiştir. Bakanlar Kurulu, 19.12.2005 tarih 2005 / 9831 sayılı karar ile kanuni faiz oranını 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 9 olarak belirlemiştir. Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur.
Merkez bankası, bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak için bankalara verdiği kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacıyla yaptığı borçlanmanın faiz oranlarını belirler. Bu faiz oranına politika faiz oranı denir.
Faiz borcunun diğer kaynağı da kanundur. Buna kanuni (yasal) faiz de denir. Kanundan kaynaklanan faiz genellikle sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde hüküm ifade etmek üzere düzenlenir48. Sözleşmeden doğan anapara veya temerrüt faizi oranlarının sözleşmede gösterilmemiş olduğu hallerde “kanuni faiz oranları” uygulanır.
Belirsiz alacak davalarında faiz başlangıç tarihi olarak davanın açıldığı tarih esas alınır. Davaya bağlı olarak ileride belirlenecek olan tam ve kesin miktar dâhil olmak üzere tüm alacak davasına yönelik olarak dava açılış tarihi başlangıç kabul edilir.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.
Kredi faizinin formülünü de 10.000 TL'lik kredi örneklemi ile anlatabiliriz. 12 ay vadeli yüzde 1.5 faiz oranı ile 10.000 TL kredi çekeceğiniz zaman, kredi tutarı*(faiz*(1+faiz) taksit sayısı/(1+faiz) taksit sayısı-1) formülü ile hesaplama yapılır. Burada aylık 934,02 TL ödemeniz çıkmaktadır.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Kanuni faiz: Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme, yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır.
Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır.
2023 Yılında Mal ve Hizmet Tedarikinde Alacaklıya Yapılan Geç Ödemelere İlişkin Temerrüt Faiz Oranı %11,75 Olarak Belirlendi.
Gecikme zammı, amme alacaklarının süresinde ödenmemesi durumunda uygulanan mali bir zamdır. Gecikme faizi ise gecikme zammından farklı olarak zamanında tahakkuk etmemiş bir vergiye ilişkin olarak ortaya çıkar.
Bankalar üzerinden alınan krediler veya banka ve kredi kartları üzerinden yapılan harcamaların vade süreleri vardır. Bu sürler içinde ödenmeyen borçlar için "gecikme faizi" uygulanır. Vadesinde ödenmeyen elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon ve bu tip faturalara gecikme zammı uygulanır.
Hesaplama Detayları
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri