Pas, metal oksitler, kurum (karbon siyahı veya is karası), karbonatlar, silikatlar ve humus gibi katı parçacıklı kirler. Hayvansal yağlar, bitkisel yağlar, sebum, yağ bezi, mineral yağ ve gres gibi hidrofobik kirler. Kan, çim, buğdaygiller, yumurta, süt, (nişasta) ve keratin gibi proteinler.
Deterjanların büyük bir bölümü petrolün çeşitli türevlerinden elde edilen ham maddeler ile üretilmektedir. Bu maddelerden en sık kullanılanı lab adı verilen bir türüdür. Kükürt ile karıştırılarak labsa adı verilen madde elde edilmektedir. Bu işlemler sülfonasyon adı verilen tesislerde gerçekleştirilmektedir.
En çok bilinen deterjan sodyum lauril hidrojen sülfattır. Lauril alkol ile sülfürik asitin tepkimeye girmesinde lauril hidrojen sülfat hidroksitle tepkimesinden deterjan oluşturur. Deterjanın yapısında bulunan benzen halkası mikroorganizmalar tarafından parçalanamaz.
Toz deterjan üretiminde, temel deterjan maddesinden, köpük arttırıcı, yapıcı ve düzeltici kullanılarak bir hamur yapılır ve bu karışım bir kurutma kulesinde püskürtme yardımıyla kurutularak içi boş, toz kürecikler haline getirilir. Sıvı deterjanın üretimi ise toz deterjana oranla daha basittir.
Deterjan, kimyasal formülü: C₁₂H₂₅- OSO₃Na olarak sembolize edilen, petro-kimya ürünleri dediğimiz petrol ve türevlerinden yapılan genel temizlik işlerinde kullanılan, krem, toz veya sıvı halde piyasada kullanıma sürülen temizleme maddesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Deterjanlar; petrol türevlerin den elde edilen, temizleme arıtma özelliği bulunan toz, sıvı veya krem durumunda bulunan kimyasal madde, arıtıcı dır.
Yüksek tonajlı sprey-kurutmalı deterjan, belirli formülasyondaki malzemelerin sürekli olarak karıştırılması ve sonrasında püskürtme atomizatörü ile kurutma kulelerinden püskürtülmesiyle kurutulması ile üretilir.
Deterjan petrol ve petrol türevlerinden elde edilen ve sıvı, krem ya da toz olabilen temizlik malzemeleridir. Evde deterjan yapılması da mümkündür fakat genelde deterjanların tümü dışardan satın alınır. Deterjan petrolden ya da petrol türevlerinden yapılmaktadır.
Sabun da deterjan da birer sürfaktan (surface-active-ingredient), yani yüzey etkin maddedir. Bir ucu su tarafından çekilen, diğer ucuysa su tarafından itilip yağ tarafından çekilen molekülleri olduğu için, normalde birbirine karışmayan su ve yağın birlikte çalışabilmesini sağlarlar.
Toz çamaşır deterjanınızı hazırlarken 2 yemek kaşığı boraks, 2 yemek kaşığı çamaşır sodası, 1 yemek kaşığı karbonat, ½ kalıp beyaz sabun rendesi ve bir yemek kaşığı küçük taneli tuzu birlikte karıştırın. İsteğinize göre içerisine 10-15 beş damla esansiyel yağ ilave edin.
Fritz Henkel 26 Eylül 1876'de iki ortağı ile birlikte Almanya'nın Aachen kentinde Henkel & Cie firmasını kurdu ve ilk ürünü olan silikat esaslı bir deterjanı pazarlamaya başladı. İzleyen yıllarda bu girişimci aile ve binlerce çalışanı, Henkel'i global bir şirkete dönüştürdü.
Toz deterjanlarda ise ürünün çamaşıra etkisi, deterjanın su içinde çözünmesiyle başlar. Bu nedenle sıvı deterjanın bu kategoriyi kazandığını söyleyebiliriz. Avantajları bakımından çamaşırlar için toz mu sıvı deterjan mı daha iyi derseniz bu konuda sıvı deterjan ön planda olacaktır.
Omo, İngiltere ve Hollanda merkezli, dünyanın en büyük yiyecek, hijyen ve hızlı tüketim ürünleri üreticisi olarak bilinen Unilever şirketinin deterjan markalarından biridir. Türkiye'deki tüketicisiyle 1960'larda İzmir'de tanışan Omo, on yıl geçmeden deterjanla en çok özdeşleşen markalardan biri haline gelir.
Tursil 'Komple Çözüm' çamaşırlarınız için ihtiyacınız olan her şey: Türkiye'nin ilk deterjan markası olan Tursil, temizliğin ve ferahlığın simgesidir. 1936'dan beri Türkiye'de çamaşır deterjanı denince akla ilk gelen marka olan Tursil, yıllardır çamaşırlarınıza, güvendiğiniz temizliği ve beyazlığı sunuyor.
Sabun, çamaşır ya da bulaşık deterjanları ve diş macunu gibi maddeler bazik özelliğe sahiptir. Bu maddeler elde kayganlık hissine sebep olur. Bir çözeltinin asitlik ve bazlık ölçüsü pH ile ifade edilir ve pH hidronyum iyonlarının derişimine bağlı olarak hesaplanır.
(başkaldırı birleşik yazılıyor baktım) Deterjan petrol türevi olduğu için organiktir.
Kimyasallar 26 saniyede tüm organlara geçiyor.
Mukoz tabakasını bozuyor. Gözleri tahriş ediyor. Solunum yollarında hastalıklara sebebiyet veriyor. Petrol Distilasyon ürünleri göz ve deriye zarar verebiliyor.
Eğer birkaç paket toz deterjan aldıysanız ürünlerin seri numaralarına mutlaka bakın. Bu numaraların tekrar etmemesi gerekir. Eğer tekrar ediyorsa ürünün sahte olduğundan şüphe edebilirsiniz. Ayrıca ambalaj kalitesi, baskı renkleri, harf ve imla hataları da önemli bir ipucudur.
Deterjanlar,yağları emülsiyonlaştıran ve süspansiyon halindeki kirleri tutabilen kapiler aktif temizleyici maddelerdir. Sabun bitkisel , hayvansal yağların yada yağ asitlerinin alkalilerle (NaOH,KOH) reaksiyona girmesi sonucu üretilen temizlik malzemesidir.
Toz deterjan, adında da geçtiği gibi toz halindedir ve suda kolayca çözünmezler. İçeriğinde köpük ayarlayıcı, parfüm, sıvı dezenfektan ve dolgu maddeleri gibi ürünler bulunur. Çamaşır makinesinde doğru kullanıldığında bir sıkıntı oluşturmaz fakat çoğu zaman ekstra durulama gerektirir.
Çağlayan Kimya, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 40.000 m² kapalı, 20.000 m² açık alanda Toz Deterjan, Sıvı Deterjan ve Asit Grubu Deterjanlar ile Endüstriyel Temizlik Ürünleri üretmektedir.
Örneğin asit yağmurları önemli bir çevre sorunudur. Tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinde önemli rolü olan mide öz suyu asittir. Çamaşırları ve bulaşıkları yıkarken kullandığımız deterjanlar ise bazik özelliktedir.
Deterjan maddelerinin, emülsiyonlama, sabunlaşma, ıslatma, dağılma, süspansiyon oluşturma, mineral birikiminin kontrolü, durulama yeteneği, korozif ve toksik olmaması gibi özelliklerinin bulunması gerekmektedir.
Deterjan ve sabun sanayisinde sodyum karbonat, doğal temizlik maddesi olarak tercih edilir. Çamaşır sodası yapımının olmazsa olmazlarından biri de sodyum karbonattır. Sodyum karbonat ılık su ile açılmasının ardından çamaşır sodası elde edilmektedir. Keten ve pamuklu elyafların pişirilmesinde tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri