1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
1. sınıf araç kategorisinde otomobiller, 2. sınıf araç minibüsler, 3. sınıf araç otobüsler, 4. sınıf araç kamyon vb. şeklinde değişkenlik gösterir. Yani bir nevi, araçların özelliklerine ve kısmı görev ve işlevlerine göre, fiyatları belirleniyor diyebiliriz.
OTOMOBİL, KAMYONET, MİNİBÜS, ARAZİ TAŞITI VB. AKS ARALIĞI 3.20 METRE VE ÜZERİNDE OLAN HER TÜRLÜ 2 AKSLI ARAÇ 2.SINIFTIR. MİNİBÜS, KAMYONET, OTOBÜS VB. AKS ADEDİ (DİNGİL SAYISI) 3 TANE OLAN HER TÜRLÜ ARAÇ 3.SINIF ARAÇTIR.
Kamyonlar ve kamyonetler ise yük taşımacılığı yapan ticari araçlardır.
Ticari araç yük ve insan taşımak için kullanılmaktadır. Otobüs, minibüs, midibüs, pick up, panel van gibi araçlar buna örnektir.
İlgili 26 soru bulundu
Ülkemizde kullanılan hafif ticari araçların tümü ticari araç ruhsatına sahiptir. Ticari araç ruhsatı ise aracın yalnızca ticari amaçlarla kullanılabileceğine dair resmi bir belgedir. Ticari araç ruhsatı olmayan fakat buna yönelik kullanılan araçlar için cezai yaptırım uygulanır.
kamyonetler de (pikap) binek otomobili kapsamına girmektedir.4 2004/10 sayılı KDV Sirkülerine göre, istiap haddi 720 kg olan panel van tipi bir aracın sürücüsü dahil 5 koltuğu varsa, yolcu taşıma kapasitesi 350 kg kabul edilecek ve yolcu taşıma kapasitesi ( 720- 350)=370 kg olan yük taşıma kapasitesinden düşük olduğu ...
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
1. Kamyoneti otomobile çevirmek için öncelikli olarak kamyonetten otomobile dönüşüm projesi yapılması gerekmektedir. 2. Araç projesi yapıldıktan sonra ikinci adım olarak kamyonetten otomobile çevirme projesi ile tüvtürk'te araç tadilat muayenesi yapılması gerekmektedir.
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
Kamyonet, izin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3500 kg'ı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıt.
N sınıfı; 4 tekerlekli, motorlu yük taşımak için kullanılan sınıfın genel adı, N1 ise bu sınıfın en küçük segmentindeki araçlardır. Citroen Berlingo, Peugeot Partner, Peugeot Beeper, Volkswagen Caddy, Fiat Doblo, Renault Kango, Ford Connect gibi araçlar N1 sınıfına örnek gösterilebilir.
1. Sınıf Araç : AKS aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre altında olan araçlar 1. sınıf araçtır. Otomobiller bu sınıfta yer alır. 2. Sınıf Araç : AKS aralığı (dingil mesafesi) 3.20 metre ve üzerinde olan her türlü 2 akslı araç 2. sınıf araçtır. Minibüsler 2. sınıf araç kategorisine giriyorlar.
Eğer "M1" yazıyorsa "otomobil" sınıfına dahildir ve 2 yılda bir vizeye girer. Bu anlamda örneğin Fiat Fiorino Panorama'lar binek otomobil sınıfına girer.
Aracınız otomobil sınıfında değerlendirilir ise muayene periyodunuz ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir olarak, kamyonet sınıfında değerlendirilir ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler.
Araç muayenesi bittikten sonra aracın ruhsatını çıkarmak için araç sahibi araç minibüsü kamyonete çevirme projesi, araç muayene raporu, araç tespit raporu ile birlikte notere başvuru yaparak 2022 yılı ruhsat değişim ücreti 291 tl ödeyerek, aracı minibüsten panelvan kamyonete çevirir.
Ancak, aracın ruhsat kaydında “ticari araç” yazıyor ise, artık kullanım amacına bakılmaksızın, araç sahibinin ticari amaçla hareket ettiği kabul edilir ve tüketici haklarından faydalanamazlar.
Buna göre, yukarıda belirtilen Doblo, Connect, Kango, Expres, Combi, Partner, Caddy, Transpoter, Starex gibi (4+1) araçlar 21.07.2005 tarihinden itibaren binek otomobil sınıfına dahil edildiğinden, bu araçların alımında ödenen KDV, Kanun'un 30/b maddesine göre indirim konusu yapılamayacaktır.
Bir aracın otomobile dönmesi için sadece fabrikadan otomobil olarak üretilmiş olması gerekmektedir. Sonradan N1 sınıfı panelvan kamyonetten M2 sınıfı minibüs araçlardan bir koltuk sökülerek veya araç koltuk söküm projesi yapılarak otomobile dönmesi mümkün değildir.
İki araçta kullanım alanları, yük taşıma kapasiteleri ve hız limitlerine göre birbirlerinden ayrılmaktadır. İki araç da yük taşıma için kullanılırken kamyonet maksimum 3.5 ton ağırlık bulundurabilir. Kamyon ise 3,5 tonun üzerinde azami ağırlık bulundurabilmektedir. Bir nevi kamyonetler küçük kamyonlardır.
ruhsata takılmayın kesinlikle binek oto.
Bu araçların MARTOY Yönetmeliği'ne göre “N” sınıfı yük taşımaya mahsus araçlar kapsamına girmesi, ruhsatının kamyonet, panelvan, ticari araç olarak çıkarılmış olması, KDV indiriminden yararlanmalarını sağlamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri