İnanın zararsız insanlar! Vegan olmak, İslama aykırı değildir. Et ve hayvanlardan üretilen ürünleri yememenin İslam'la herhangi bir çelişkisi yoktur. Belli şeylerin "mutlaka yenmesi" veya "kurban etinin yenmesi" gibi bir hüküm yoktur!
Veganlar doğal olarak, diyetleri gereği daha çok bakliyat, sebze ve meyve tüketiyorlar. Bu da 100'e yakın çalışmada veganların kanserden ölüm riskinde yüzde 15 azalma bulunmasını açıklayabilir. Ayrıca hayvansal gıdalardan uzak durulması prostat, meme ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Vegan beslenme genelde sağlığa yararlı, ancak alınan kalsiyum oranı düşük ve B12 eksikliğine yol açması mümkün. Veganların vücuttaki kilo-yağ oranını gösteren boy-kilo endeksi, ya da yaygın adıyla vücut kitle indeksi daha düşük. Bu da kolesterol seviyelerinin daha iyi, tansiyonlarının da daha düşük olmasını sağlıyor.
İngiltere'de mahkeme veganlığı (et ve et ürünü yememek, hayvanlar üzerindeki testi reddetmek) 'dini ya da felsefi inanç' kapsamına alarak dünya genelinde bir ilke imza attı.
Beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay “Veganlık hastalıktır” dedi. Vegan beslenenler hayvansal hiçbir ürünü yemeyip hayvanlardan elde edilen veya üzerlerinde denenen hiçbir ürünü de kullanmıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Sia Insight'ın 2020 yılında 15-55 yaş grubu, şehirde yaşayan 806 tüketici ve 205 vegan nezdinde gerçekleştirdiği araştırma bulgularına göre ise Türkiye'de bulunan vejetaryen ve veganların toplam oranı nüfusun yüzde 5'inin altında bulunurken, yaklaşık vegan nüfus 80.000 civarındadır (Marketing Türkiye, 2021).
Vejetaryenler ve veganlar da kan bağışlayabilir.
Bitkilerden alınan demir, vücut tarafından hayvansal proteinlerden alınan demir kadar kolay emilmez. Dolayısıyla vejetaryenlerin ve veganların kan bağışlarken kaybettikleri demiri geri kazanmaları daha uzun sürebilir. Ancak bu durum kan bağışına engel olmamaktadır.
Vegan kelimesi, ilk olarak 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından da olan Donald Watson tarafından ortaya atıldı. Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur.
TEL AVİV, İSRAİL
Dünyada nüfusa göre vegan kişi sayısı en yüksek olan ülke. İlk vegan yemek okulunun burada açılması, her eylül ayında en büyük vegan festivallerden birine ev sahipliği yapması, 400'den fazla vegan ve vegan-dostu işletmenin bu şehirde olması boşa değil.
Vegan olmayan ürünlerde, ürünler hayvanlar üzerinde deneyler gerçekleştirilerek test edilmektedir. Özellikle güzellik ürünleri olarak kullanılan kozmetik ürünlerde vegan sertifikasına sahip olan markalarda %100 olarak hayvanlara zulüm yapılmadığını ve hayvansal bileşen içermediğini kanıtlamaktadır.
Veganlık ve kanser ilişkisi
Veganlar, vegan olmayan bireylere göre kanser açısından daha düşük risk taşımaktalar. Güncel veriler, hayvansal kökenli gıdalara beslenmelerinde ağırlık veren bireylerin, veganlara göre oldukça yüksek oranda kalın bağırsak ve prostat kanseri riski ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor.
İlginç bir şekilde, vegan ayakkabılarınızın tipik ayakkabılardan daha uzun süre dayanacağına güvenebilirsiniz çünkü genellikle suya dayanıklıdırlar.
Topluluğun neredeyse yarısını vejetaryen diyetleri uygulayan insanlar oluşturur. Bilim insanları bu topluluğu 1976 yılından beri takip etmiş ve vejetaryen beslenme grubundaki insanların (vegan ve vejetaryen) diğerlerine göre, erkeklerinin 7 yıl kadınlarının ise 4 yıl daha fazla yaşadığını göstermişlerdir.
Yani vegan beslenenlerin vücudunda, etle beslenenlerden daha farklı bakteriler oluşuyor. Aynı şekilde bitki ağırlıklı beslenmenin sonuçlarından bir tanesi de kilo kaybı. Bitkilerin hayvansal ürünlere oranlara daha besleyici fakat düşük kaloride olması buna sebep oluyor.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Veganlar arasında ateistler ve agnostikler olduğu gibi, Müslümanlar, Hristiyanlar, Museviler, Hindular, Budistler ve diğer inançlara sahip kişiler de bulunuyor.
Beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlardan tamamen veya kısmi olarak elde edilen ürünlerin reddedilmesini ifade eder.” Donald Watson 2002'de kendisiyle yapılan bir röportajda veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur.
Teniste dünya 1 numarası Djokovic, Williams kardeşler, F1 pilotu Hamilton ve dünyanın en güçlü insanı olarak bilinen Patrik Baboumian vegan sporculardır.
Mevcut rakamlara dayanarak – büyüme hızı ve diğer karşılaştırmalı istatistiklere göre ayarlanmış – dünyadaki vegan sayısı yaklaşık olarak dünya nüfusunun yüzde 1'inden azdır.
İyi planlandıkları sürece bebeklik ve çocukluk döneminde vejetaryen-vegan beslenme uygulanabilir. Vegan beslenen çocuk ve ergenlerin sağlıklı büyümesi, doğru ve iyi planlanmış bir menü ile mümkündür. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde anne sütü ve bitki bazlı formül süt protein kaynağı olarak diyete eklenebilir.
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Vegan olmayan bira var mı ? Bira yapımında, filtreleme aracı olarak, balık jelatini gibi hayvanlardan elde edilen ürünler kullanılabiliyor. Guinness markası 2016 yılında artık hayvansal kullanmadığını belirtmişti. ayrıca Becks, Weihenstephan markaları da vegan dostudur.
Veganlar beslenme düzenlerini bakliyat, bitki, meyve ve sebze üzerine kurmuşlardır. Gün içinde su tüketimine büyük önem verirler. Gün içinde sebze ve meyve tüketimi de önemli bir beslenme önerisidir.
Çünkü kan bağışı yapmak caiz olsa da belli başlı şartları vardır: - Verilen kanın para ile satılmaması gerekir. - Kan vermenin kişiye zarar vermemesi gerekir. - Kan veren kişi Allah'a isyana yardım olabilecek bir konuda kan vermemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri