Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Sarı yaka nedir, kimdir sorularına gelince; beyaz yakalının yöneticisi demek doğru ve net bir ifade olur. Sarı yakalılar, beyaz yakalıya göre daha eğitimli ya da daha tecrübeli çalışanlardır. Örneğin; bir şirkette insan kaynakları uzmanı beyaz yakalı iken, şirketin genel müdürü sarı yakalıdır.
Mor yakalı lori (Eos squamata), papağangiller familyasından bir papağan türüdür. Mor yakalı lori, Endonezya'ya özgü bir türdür.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi.
İlgili 37 soru bulundu
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Beyaz Yaka Nedir? Beyaz yaka nedir sorusunun cevabı; iş dünyasında zihinsel gücünü kullanan, yönetsel ve idari işler yapan meslek grupları beyaz yakalı olarak adlandırılıyor. Beyaz yakalı işçiler genel olarak masa başında çalışıyor ve fiziksel emek göstermiyor.
Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor. Sarı(Altın) yaka, beyaz yakalı personelin üstü olarak tanımlanır. Eğitim seviyesi ve deneyimi yüksek, üst düzey beyaz yaka olarak da konumlandırılabilir.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ana ayrım noktası olan iş gücü özelinde; Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
Beyaz yakalı işçi (İngilizce: white-collar worker) , toplumsal sınıf olarak profesyonel, yönetsel veya idari işler yapan kişidir. Beyaz yakalı işler bir ofiste veya başka bir idari ortamda yapılabilir.
Beyaz yakalı işçiler daha çok masa başı işi yapan, temiz giyimli ve patronlara yakınlıklarıyla tanınırlar.
Beyaz yaka meslek grupları olarak; idareci, bankacı, memur, aile hekimi, avukat, insan kaynakları çalışanı, muhasebeci, dijital pazarlama uzmanı gibi genellikle masa başı çalışma ortamına sahip meslekleri sayılabiliriz.
Mavi yakalılar zihin gücünden daha çok bedensel güç harcayacak şekilde çalışırlar. Temizlik sektörü, güvenlik, bakım- onarım ve üretim tezgahı gibi iş gruplarında görev alan bu kişiler de mavi yaka olarak adlandırılırlar. Özellikle beyaz yaka ve mavi yaka arasındaki en önemli fark bu çalışma alanlarından çıkar.
Hakim ve savcılar, 'hakim yaka' yerine 'şal yaka' giyecek.
Mavi yaka personel ise zihin gücünden ziyade beden gücüyle çalışan personel olarak tanımlanır. Örneğin; ustabaşı, vardiya amiri, operatör olarak çalışan kişiler bu gruba girer.
Beyaz Yakalılar: Her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir. Bu gruba muhasebe, satış, pazarlama, çağrı merkezi gibi bölümlerde çalışan tüm personel dahildir ve genellikle beyaz gömleklerle ofislerde çalıştıklarından dolayı, bu personele “Beyaz Yakalı” denmiştir.
İş Sağlığı ve Güvenliği-İSG Uzmanları, Mimarlar, Mühendisler, Muhasebeciler, Avukatlar, Doktorlar, Hizmet ve Satış Elemanları, İş Danışmanları, Bankacılar, Psikologlar, Diyetisyenler, genel olarak beyaz yakalı pozisyonlar olarak tanımlanmaktadır.
Beyaz yaka ise bedensel değil, daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Asistan'dan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir kesim bu kapsamda yer alıyor.
Mavi yaka, bedensel gücünü kullanarak maaşlı ve ya süreli ücretli olarak çalışan işçilerden oluşmaktadır. Mavi yakalı kişiler genellikle el emeğine dayanan işlerde çalışırlar. Mavi Yaka Nedir? Bedensel gücü ile maaşlı ve ya süreli ücretli işlerde çalışan kişilere mavi yaka denilmektedir.
Örneğin; son yıllarda bürokrasiyle yakın ilişkisi olan hükümet çalışanları kırmızı yaka olarak tanımlanıyor. ABD'de görev yapan mahkumlar, giydikleri kıyafetlerden dolayı turuncu yakalı olarak bilinirken askeri çalışanlar üniformalarından dolayı kahverengi yakalı olarak biliniyor.
Mavi yaka terimi, genellikle imalat, inşaat ve hizmet sektörlerinde fiziksel emek gerektiren işlerde çalışan kişileri ifade eder. Altın yaka terimi ise, genellikle yüksek eğitim ve beceriye sahip, teknoloji ve finans gibi sektörlerde çalışan kişileri ifade eder.
Mesela ustabaşı, vardiya amiri, postabaşı, formen gibi işçilerin, işi planlayıp organize eden, kısacası idare işlerinden sorumlu çalışanlar olarak mavi yakalı olarak adlandırılmaması gerektiği düşünülüyor. Mavi yaka için ayrıca temizlik, güvenlik, bakım-onarım, üretim tezgahı gibi iş sahalarından bahsedilebilir.
İş hayatında beyaz yakalı ve mavi yakalı, kişinin çalışırken daha çok bedenini mi yoksa zihnini mi kullandığına göre yapılan sınıflandırmadır. Zihin gücü ön planda olan grup beyaz yakalı olarak adlandırılırken beden ve kas gücüne dayalı çalışanlar mavi yakalı işçi olarak tanımlanır.
Ahmet Caferoğlu'nun Eski Uygur Türkçesi Sözlüğü'nde yaka'nın birinci anlamı “ücret, icar bedeli, kira karşılığı” ve ikinci anlamı “taraf, yan, civar” olarak verilmiştir. yakalamak için ise tanzim etmek, düzenlemek, düzene koymak anlamları kullanılmıştır (Caferoğlu, 1968, s.280).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri