İbrahim Saraçoğlu kanda pıhtılaşma sorununa karşı limon suyunu önermektedir. Yarım bardak suya ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı limon suyunu her gün düzenli tüketebilirsiniz. Kanı en çok ne sulandırır diye düşünüyor ve ekşi tadı seviyorsanız limonu ve limon suyunu tüketmeniz gayet keyifli bir seçenek olacaktır.
Bazı kan sulandıran besinler arasında sarımsak, soğan, zencefil, kırmızı biber, çilek, domates, kivi, ıspanak, avokado ve badem bulunur. Bu besinler, içerdikleri antioksidanlar, flavonoidler ve omega-3 yağ asitleri gibi maddelerle kanın akışkanlığını arttırır ve pıhtılaşmayı önler.
Bu ilaçlar; dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) ve edoxaban (Lixiana)'dır (parantez içindekiler ülkemizdeki piyasa isimleri). Bu ilaçların hepsi ülkemizde bulunuyor ve belli şartlar altında SGK tarafından ödeniyor. Bu ilaçlardan, rivaroxaban ve edoxaban günde 1, diğerleri günde 2 kez alınır.
Sarımsak. Faydaları saymakla bitmeyen besinlerden sarımsak, kan sulandırma konusunda da en etkili doğal yiyecekler arasında kendine yer buluyor. İçeriğindeki kükürt içeren bileşikler sayesinde kanı inceltiyor, kan pıhtılaşmasına olabildiğince engel oluyor.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
İlgili 26 soru bulundu
Kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile doktorunuz tarafından önerilen kan sulandırıcı ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini aktivitesini azaltarak pıhtı oluşumunu engeller. Bu ilaçlar warfarin, coraspirin, ecopirin gibi etken maddeler içerir ve genel olarak coumadin adıyla tanınırlar.
Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, sigara içmemek, alkolü sınırlandırmak ve stresi iyi yönetmek gibi önlemler alınarak kalp hastalıkları, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi beyne pıhtı atması için risk faktörü olan durumlar kontrol altında tutulmuş olur.
Kan pıhtılaşmasının tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, kişiye ağız yolu ile verilebilir ya da deri altından enjekte de edilebilir. Ama unutulmamalıdır ki; bu ilaçlar kanama oluşturabileceği için kontrollü bir şekilde alınmalıdır.
Dünya üzerindeki her dört ölümden birinin nedeni olan venöz tromboemboli hastalığından korunmada da ise hareket etmek, özellikle de düzenli yürüyüş yapmak önemli rol oynuyor. Venöz tromboemboli hastalığı, derin yerleşimli toplardamarlarda kanın pıhtılaşması ile damarların tıkanması anlamına geliyor.
İbrahim Saraçoğlu kanda pıhtılaşma sorununa karşı limon suyunu önermektedir. Yarım bardak suya ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı limon suyunu her gün düzenli tüketebilirsiniz. Kanı en çok ne sulandırır diye düşünüyor ve ekşi tadı seviyorsanız limonu ve limon suyunu tüketmeniz gayet keyifli bir seçenek olacaktır.
Asetilsalisilik asit grubu: Aspirin, Coraspin, Ecopirin tümü benzer ilaçlardır. Klopidogrel grubu: Plavix, karum, pingel hepsi aynı ilaçtır.
Beyindeki bir kan pıhtısının belirti ve semptomları baş ağrısı, konuşma değişiklikleri, paralizi (hareket edememe), baş dönmesi ve konuşma ya da konuşulanı anlama güçlüklerini içerebilir. Bu belirti ve semptomlar bir inmeyi gösterebilir. Bu belirti ve semptomlarınız varsa, hemen doktorunuzu arayınız.
Bu yüzden aspirin, antiplatelet adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Aspirinin de arasında bulunduğu antiplatelet ilaçlar, plateletlerin birbirlerine bağlanma yeteneklerini azaltarak pıhtı oluşumunu engelleyen ilaçlardır.
Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücudunuza zarar verebilir ya da inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlar yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
Kan sulandıran içecekler dendiğinde akla ilk olarak çeşitli bitki çayları gelir. Yeşil çay, kızılcık, papatya ve karanfil gibi çok sayıda bitki çayı kanın pıhtılaşma ve katılaşmasına yönelik doğal yoldan fayda sağlar. Bu çaylarda bulunan yüksek antioksidan değeri vücudu büyük ölçüde temizlemeye yarar.
Şimdiye kadar pek çok meyve veya sebzenin kan sulandırıcı etkisi deneysel ortamda veya canlıda araştırılmıştır. Çilek, erik, kivi, ananas, siyah üzüm, kiraz, vişne, kavun bunların en sık bilinenleridir. Bu etkilerini pıhtı oluşum mekanizmasının farklı aşamalarına etki ederek gösterirler.
Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır. Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır.
Derin ven trombozunda başlangıçta toplardamar içinde taze, yumuşak bir pıhtı bulunur ve ilk günlerde toplardamarın içerisine kateter yerleştirilmesi ve bu kateterden pıhtı eritici ilaç verilmesi ile pıhtı 24-48 saat içinde eritilebilir.
Kan pıhtılaşmasının tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, kişiye ağız yolu ile verilebilir ya da deri altından enjekte de edilebilir. Ama unutulmamalıdır ki; bu ilaçlar kanama oluşturabileceği için kontrollü bir şekilde alınmalıdır.
En sık bacak toplardamarlarında görülür. Bacak toplar damarında pıhtı ile tıkanma olduğunda en önemli bulgu ayak şişliği ve ağrıdır. Damar pıhtılaşması tanısı konduğu anda kan sulandırıcı ilaç başlanması gerekir. Bu tedavi en az 3-6 ay devam eder.
Aşırı pıhtılaşma durumları genetik (kalıtsal) veya sonradan edinilen durumlardır. Bu bozukluğun genetik formu, bir kişinin kan pıhtısı oluşturma eğilimi ile doğduğu anlamına gelir. Edinilmiş koşullar genellikle cerrahi, travma, ilaçlar veya hiper pıhtılaşma durumlarının riskini artıran tıbbi bir durumun sonucudur.
Hematoloji, kanda oluşan tüm hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Kişinin vücudundaki yağ oranını azaltacak şekilde düzenli spor yapması ve dengeli beslenmesi beyne pıhtı atma ihtimalini düşürebilir. Doymuş yağlardan uzak durulması, meyve ve sebze tüketimi ve vücudun ihtiyacı olan yağların balık ve kuruyemiş gibi sağlıklı kaynaklardan alınması oldukça önemlidir.
Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir. Pıhtılaşma sürecinin belirlenmesi sıklıkla aynı anda test edilen normal bir numunenin sonuçlarıyla karşılaştırılmaktadır.
Derin Toplardamar Pıhtısı (DVT) ve Akciğer Embolisi
Vücudunuzun içinde, cildinizden uzakta derin toplardamarlar vardır. DVT esas olarak bacağınızda veya kalçanızda (alt ekstremite trombozu) olur fakat kolda ya da omuzda da (üst ekstremite trombozu) gelişebilir. Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri