Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
B12 vitamini veya folik asit gibi vitamin ve mineral eksikliğine bağlı beslenme yetersizlikleri. Demir eksikliği anemisi (vücut hemoglobin için demir kullanır ancak vücutta demir yetersiz olursa MCH seviyesi düşer. Bu anemi daha çok vejetaryen ve yetersiz beslenmede görülür.
MCH Yüksekliği Nedir? Yapılan tam kan sayımı testinde MCH değerinin 31 pg değerinin üzerinde olması MCH yüksekliği olarak tanımlanır. Kırmızı kan hücrelerinde olması gerekenden daha fazla miktarda hemoglobin olması anlamına gelen bu durum pek çok farklı sağlık sorununa bağlı olarak oluşabilir.
Kanda MCH değeri, 27-31 pikogram aralığında normal değer kabul edilir. Bu değerin altında olduğu durumlarda mch düşüklüğü, daha fazla olduğunda ise mch yüksekliği olarak kabul edilir. Bu iki durum da bazı hastalıkların sinyali olabilir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Düşük bir MCH değeri tipik olarak demir eksikliği anemisinin varlığını gösterir .
İlgili 34 soru bulundu
Vücuda yeterli miktarda demir almadığı zaman yeterli miktarda hemoglobin üretilmez ve böylece MCH düşüklüğü olur. B12 veya folat eksikliği: B12 veya folat eksikliği kırmızı kan hücrelerinin normalden daha büyük olmasına neden olarak megaloblastik anemi olarak bilinen bir duruma yol açar ve MCH düşüklüğü oluşturur.
Kırmızı kan hücrelerinden normalden fazla demir birikmesiyle oluşur. Bu anemi çeşidinde kanda MCV değeri düşük çıkar. Bunlarla birlikte alkol tüketimi ve bazı ilaçların kullanımı da MCV düşüklüğüne sebebiyet verebilir.
MCH yüksekliği, hücre başına düşün hemoglobin değerinin sağlıklı bir bireyin ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlası olması halidir. Makrositik anemi başta olmak üzere karaciğer hastalıkları, B12 vitamini eksikliği veya tiroit problemleri nedeniyle gelişebilir.
MCV normal, düşük veya yüksek olabilir. Hepsinin anlamı farklıdır. Temelde MCV anemi (kansızlık) tipi hakkında bilgi verir. Düşük MCV, eritrositlerin normalden küçük olduğunu (mikrositoz), yüksek MCV eritrositlerin normalden büyük olduğunu (makrositoz) gösterir.
MCH değerinin yükseltilebilmesi için; demir alımı arttırılmalıdır. Kuşkonmaz, kırmızı et, tofu, karides, badem, ıspanak, mercimek, yumurta, istiridye gibi yiyecekler tüketilmelidir. C vitamininden zengin olan gıdalar tüketilmelidir.
MCHC, kanda bulunan alyuvarların yapısal değişikliğini gösteren bir parametredir. MCHC düşüklüğü; demir eksikliği anemisi veya Akdeniz anemisi taşıyıcılığı gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. MCHC yüksekliği ise hemolitik anemi, vitamin B ve folik asit eksikliğinden kaynaklanabilir.
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.
MCV düşüklüğü “mikrositik anemi” olarak isimlendirilir, bu durumda kırmızı kan hücrelerinin olağan boyuttan ufak olduğunu gösterir. Bu düşüklük bazı zamanlarda acil müdahale edilmesi gereken yüksek tansiyon, şok, koroner arter hastalığı, darlık ve yetmezlik gibi önemli problemlere neden olabilir.
En çok görülen hemoglobin düşüklüğü nedeni demir eksikliği anemisidir. Bu tür anemi, kişinin vücudunda yeterince demir olmadığında ve ihtiyaç duyduğu hemoglobini üretemediğinde ortaya çıkar. Anemiye genellikle kan kaybı neden olur; ancak anemi demir emiliminin zayıflığından da kaynaklanabilir.
Vücutta yer alan demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder.
MCV değerinin 80 fL'nin altında olması mikrositik, 100 fL'nin üzerinde olması ise makrositik bozukluğun göstergesidir.
Sağlıklı kişilerde kandaki MCV değeri 80 – 100 fl arasındadır. Buna göre, MCV değeri 80'nin altında hesaplananlarda mikrositoz (hücrelerin küçülmesi), MCV değeri 100'ün üstünde hesaplananlarda makrositoz (hücrelerin büyümesi) olduğu kabul edilir. MCV değeri normal aralıkta olduğunda bu duruma normositoz adı verilir.
Normal değerden daha yüksek bir MCV değeri kırmızı kan hücrelerinin büyük olması anlamına gelir ve hücrelerin büyük olduğunun göstergesidir.
Sağlıklı bireylerde MCH değeri 27 – 31 pg olarak hesaplanmıştır. Bu değer temelde kemik iliğinde üretilen kırmızı hücre boyutuna, kırmızı hücre miktarına ve vücuttaki toplam demir miktarına bağlı olarak oluşur.
Hemoglobin değerlerinin düşürülebilmesi için, tütün ürünlerinden uzak durmakta fayda vardır. Yapılan araştırmalarda tütün tüketimini sonlandıran kişilerde hemoglobin düzeyinin normale döndüğü gözlemlenmiştir. Bol su tüketimi de hemoglobin değerinin düşürülmesi için oldukça etkilidir.
Mean Cell Volume olarak bilinen MVC, kan testleriyle ölçülebilir. MVC değerleri ile trombositler, kırmızı kan hücreleri ve beyaz kan hücrelerinin durumu belirlenmiş olur. MVC alyuvarlara yönelik yapılır.
Normal MCHC Değeri Kaç Olmalıdır? Yetişkinlerde normal kabul edilen MCHC ölçümü 32-36 g/dl arasında değişir. Ölçüm birimi, laboratuvarlar arasında farklılık gösterebileceği için normal tahlil değer aralığını ölçüm sonuçlarınızın yazılı olduğu belgeden kontrol etmeniz önerilir.
MCHC ile kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin konsantrasyonun tahmin edilmesine yardımcı olan bir belirteçtir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve demir açısından zengin bir proteindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri