Kanaatkâr kişi, nimetin nasıl kazanıldığını bilen, israftan kaçınan ve tutumlu olan kimsedir.
Kanaatkâr kişi, nimetin nasıl kazanıldığını bilen, israftan kaçınan ve tutumlu olan kimsedir. Gelirine göre harcama yapmayan, lüks ve israf içerisinde olan nice kimselerin varlıklarını kaybedip başkalarına muhtaç hale geldikleri malumdur.
Kanaatkârlık, razı olmak manasındadır. Dini manada kanaat, Allah'ın verdiğine razı olmak anlamına gelir. Bu bakımdan Mümin'in çok önemli bir vasfıdır. Cenab-ı Hakk'ın kendisine verdiğine razı olmak anlamına gelen bir kelime.
Kanaatkâr kelimesinin TDK sözlük anlamı az olan ile yetinen demektir. Elindeki malın kıymetini bilen ve idare eden kişi demektir. Kanaatkâr aynı zamanda yetingen olarak da ifade ediliyor.
Kanaat ise “kişinin azla yetinip elindekine razı olması, kendisinin ve sorumluluğu altında bulunanların ihtiyaçlarını asgari ölçüde karşılayabileceği maddî imkânlarla iktifa edip başkalarının elindeki şeylere göz dikmemesi, aşırı kazanma hırsından kurtulması” manasına gelmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
kanaat: elindekini yeterli bulma, yetinme. kanaat etmek, kendisine verilen ile yetinmek, başka hiçbir bir şeye özenmemek, özellikle çekememezlikten, kıskanmaktan uzak durmaktır. kanaat eden kimse, bitmeyen bir hazineye sahip olandır.
Kanaat, elde olana razı olup, ihtiyaçları en asgari ölçüde karşılayarak mevcut imkânlarıyla yetinmektir. Kanaat ehli kimseler, başkalarının sahip olduğu nimetlere asla göz dikmezler. Hırs, tamahkarlık ve ebedi yaşayacakmış gibi hislere kapılmadan iman huzuru içerisinde hayatlarını sürdürmeye çalışırlar.
elindekinden hoşnut olma durumu, kanaat, kanaatkârlık.
Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, "yaygın açık eğretileme (metafor)" özelliği de gösterir.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
muhakeme yoluyla bir şeyin şöyle ya da böyle olabileceğine dair bir inanışa sahip hale gelmek.
Elinde bulunanla yetinme, dünya nimetlerinden kısmetine razı olma. İsraf, ihtiras tama' ve israftan kaçınma. Kişinin Allah'ın kendisine dünya nimeti olarak verdiği paya rıza göstermesi.
Feragat; bireyin herhangi bir şeyden kendi rızası ile vazgeçmesine denir. Hukuk literatüründe sıkça kullanılan bu sözcük; bir bireyin tek taraflı beyanı ile meydana gelir. İbra ise tarafların karşılıklı olarak anlaşarak haklarından vazgeçmesini ifade eder. Feragatte, ibradan farklı olarak anlaşma şartı aranmaz.
Karamsar TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,felsefe Kötümser.
(ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. aṣfar “sarı”dan taṣfіr) Sarartma, sarıya boyama. (ﺗﺼﻔﻴﺮ) i. (Ar. ṣafіr “ıslık”tan taṣfіr) Islik çalma.
"büyük şeyleri elde edebilmek için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir" anlamında kullanılan bir söz.
eleştirici bir anlatımı olan şiir. yeni edebiyatta yergi, divan edebiyatında hiciv, taşlama olarak bilinir.
Sanayi ve imalathane gibi kuruluşlarda oldukça sık kullanılan bir kelime olan rafine kelimesi ayrıştırmak ve arıtma işlemleri olarak bilinmektedir. Rafine kelimesi cisimlerin içerisinde bulunan yararlı kısımlarını diğer bölümlerinden ayıran ve ayrıştırmaya yarayan işler olarak açıklanmaktadır.
Anlamı: "Tenkit" kelimesi eleştirme, kınama veya olumsuz bir değerlendirme anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin veya birinin davranışının eksikliklerini veya hatalarını belirtme amacıyla kullanılır.
Yunanca "kanaat" anlamına gelen doxa, Parmenides'in felsefesinde gerçekliğin bir bölümüne veya genel olarak varlığa dair çarpık ve yanlış kanaat demektir. Bu anlamda yine Yunanca "bilgi" anlamına gelen episteme kavramıyla zıt bir diyalektik içinde düşünülür.
Hoşnutluk; bir davranıştan, bir durumdan ya da birinden memnunluk duymak, şikayetçi olmamak. Hoşnut olma durumu. Halinden memnunluk duyan bir insanın bulunduğu fiziksel ve ruhsal durum hoşnutluktur.
Sesli Sözlük - kanaat vermek. râzı etmek. râzı edilmek. inandırmak.
Kanaat; elinde bulunana râzı olma, daha fazlasını istememe hâlidir. İnsan için bu güzel haslet, tükenmeyen bereketli bir hazinedir.
birini korumak, himaye etmek.
kanaat - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳnˁ kökünden gelen ḳanāˁa(t) قناعة “yetinme, doygunluk” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳaniˁa قَنِعَ “yetindi, doydu” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri