Kanal İstanbul koridorunun yaklaşık 6.149 m'lik kısmı Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 3.189 m'lik kısmı Avcılar ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 6.061 m'lik kısmı Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 27.383 m'lik kısmı ise Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır ...
Büyükçekmece Gölü'nden başlayıp Terkos Gölü'nün batısından geçecek İstanbul Kanalı, uzunluğu 47 km, su yüzeyindeki genişliği 100 m, derinliği 25 m olarak tasarlanmıştır. 1994 yılında Bülent Ecevit İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'le Marmara arasında bir kanal açılmasını önermişti.
Ancak sektörde Bakan Kurum'un bahsettiği rezerv alanların Avrupa Yakası'nda Kanal İstanbul çevresindeki 36 hektarlık “Yenişehir” olabileceği de konuşuluyor.
İhale sürecinin ardından kanal inşaatı öncesi hazırlık çalışmaları yaklaşık 1,5 yıl sürecektir. Kanal inşaatının ise 5,5 yıl sürmesi öngörülmektedir. Projenin tamamlanma süresi normal şartlar altında 7 yıl olarak planlanmaktadır.
Bu bağlamda, Kanal İstanbul Projesi'nin amacı, İstanbul Boğazı'nın tarihsel ve kültürel dokusunun korunması ve güvenliğinin arttırılması, İstanbul Boğazı'nda öncelikle deniz trafiğinden kaynaklanan yükün azaltılması ve Boğaz güvenliğinin artırılması.
İlgili 27 soru bulundu
Kanal İstanbul'a 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu Fay Hattı ve 30 kilometre mesafeden Çınarcık fay hattı geçmektedir. Kanal İstanbul'un gerek kazı/dolgu hacmi gerekse Kanaldaki su hacmi açısından herhangi sismik harekete neden olması söz konusu değildir.
İşte tam da bu noktada; Kanal İstanbul projesi 11 milyar dolarlık yatırımla İstanbul'un tüm deniz risklerini ortadan kaldıracak, can ve mal güvenliğini tesis edecek, 10.000 kişilik yeni istihdam sağlayacak ve ülkemize yılda 1 milyar dolar gelir getirecektir.
İhale, özel olarak davet edilen Gülermak-Yapı ve Yapı-Taşyapı iş ortaklığına verildi. İhale bedeli 3 milyar 111 milyon 362 bin lira olarak açıklandı. 9 Ağustos günü imzalanan sözleşmeye göre 23 Ağustos'ta başlayacak inşaat, 4 Kasım 2024'te tamamlanacak.
Kanal İstanbul'un güzergahı Karadeniz kıyısındaki Karaburun'dan başlayacak, Arnavutköy, Esenyurt, Başakşehir, Avcılar ve Esenyurt'tan geçip Marmara'ya Küçükçekmece'den bağlanacak.
Kanalın uzunluğu yaklaşık 45 km, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacaktır.
Yapılan etüdler, Kanal İstanbul'dan gemi geçişlerinin boğaz geçişlerine göre 13 kat daha güvenli gerçekleşeceğini gösterdi. "Kanalın üzerinde altı adet köprü olacak.
Buna göre kanal, Evcik Plajı'ndan başlayarak Karacaköy, Ormanlı, Belgrat, Dağyenice, Çanakça, Kızılcaali, Gökçeli ve İnceğiz üzerinden Ortaköy Mahallesi'ne ulaşacak. Oradan Silivri Selimpaşa Merkez Mahallesi üzerinden Kıyıkent, Yalıkent, Denizkent ve Aykent Tatil sitelerinin içinden geçerek Marmara Denizi'ne ulaşacak.”
Resmi rakam: Katarlılar Kanal İstanbul'dan 157 bin metrekare alan aldı - Diken.
Ayrıca hatırlatmak gerekir ki, Montrö Sözleşmesi sadece boğazlardan geçişi değil, Karadeniz'e kıyısı olmayan devletler için Karadeniz'de kalışı da süre ve tonaj bakımından sınırlamaktadır. Türk Boğazları ve Kanal İstanbul kullanılmak suretiyle yapılan geçişte de bu sınırlamalar varlıklarını devam ettirecektir.
Başakşehir, Kayaşehir ve Bahçeşehir arasındaki ulaşımı sağlayacak Sazlıdere Köprüsü'nün güzergahı havadan çekilen görüntülerle ortaya çıktı. İstanbul için 'çılgın proje' olarak nitelendirilen Kanal İstanbul için Sazlıdere'den geçiş sağlayacak ilk köprünün çalışmaları devam ediyor.
Bakan Kurum yaptığı açıklamada, “Kanal İstanbul Projesi'ni tabi ki iptal etmedik. İmar planları yürürlükte. Gurur projemizi adım adım hayata geçiriyoruz. Yapılan, vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçları neticesinde yeni bir imar uygulama değişikliği!” ifadelerini kullandı.
Boğaz trafiğini rahatlatacak
Boğaz emniyetli hale gelecek. Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek Kanal İstanbul'un en dar yeri 360, en geniş yeri 775 metre, taban genişliği ise minimum 275 metre olacak.
Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece ve Avcılar'dan geçerek Çatalca Yarımadası'nı ikiye, İstanbul'u üçe bölecek Kanal İstanbul projesinin 45 kilometrelik rotasını takip etmeye Karadeniz kıyısından, Yeniköy'den başlıyoruz.
Kanal İstanbul'un temeli 26 Haziran Cumartesi günü atılıyor. Uzunluğu 45 kilometre, taban genişliği 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak. Bakan Karaismailoğlu, "Kanal İstanbul; halkımız için, Türkiye için doğru olandır" dedi.
Kanal İstanbul güzergahında yer alan Karaburun ve Yeniköy mahallelerinin bir kısmını kapsayan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planları ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planları Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin ardından onaylandı.
Temelini attıkları Kanal İstanbul Köprüsü'nün ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin ilk gününden şu anına kadar her aşamasında emeği geçen mimar, mühendis ve işçileri tebrik etti.
İLK KÖPRÜNÜN TEMELİ BUGÜN ATILDI
İlk köprünün temelinin atılmasıyla Kanal İstanbul, fiilen hayata geçirildi. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dahil) Projesi Başakşehir-Bahçeşehir-Nakkaş Kesim-08 (bağlantı yolları dahil) işi kapsamında, Sazlıdere geçişini sağlayacak şekilde inşa edilecek.
Murat Ümit Hiçyılmaz, Güneysu Seyahatnamesi adlı kitabında, arşiv kayıtlarına göre Erdoğan'ın ailesinin 450-500 yıldır Yüksekköy köyünde yaşamakta olduğu ve kökenleri Orta Asya'ya dayanan ailenin Kafkasya üzerinden bölgeye geldiği ifade edilmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Başbakanlık dönemi dahil uzun yıllar Üsküdar Burhaniye Mahallesi Gürgen Sokak'taki binada oturdu. 2009 yılında şu anda kullandığı Kısıklı'daki konutuna yerleşen Erdoğan'ın o evi ise geçen yıl kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı.
Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz." hesaplara göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak paranın, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Turhan, "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri