Piyasada işlem görmekte olan fiyatın daha da üstünde bir fiyatla alış işlemine girmek veya piyasa fiyatının daha da altında bir fiyatla satış işlemine girmek için verilen emir türü anlamına gelmektedir. Emir için geçerlilik süresini seçtiğiniz bir tarihe ya da iptal edilene kadar olarak belirleyebilirsiniz.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
Kısmi gerçekleşme durumunda ana emrin tamamı gerçekleşinceye kadar zincir emirler borsaya iletilmez. Bir ana emre bağlı olarak birden fazla zincir emir girişi yapılabilmek ile birlikte aynı zamanda girmiş olduğunuz zincir emirlere de yeni bir zincir emir bağlanabilmektedir.
Emrin gerçekleşmeyen bölümü işlem görmedikçe Sistemde pasif olarak geçerlilik süresi sonuna kadar (KİE olarak girilmediği sürece) bekletilir.
Eğer ilk gün ileri tarihli ise, emir o gün girilmek üzere sisteme kaydedilir. Bu işlemlerle birlikte emrin sürekliliğinin sağlanması için sürekli emir kaydı yaratılır. Vermiş olduğunuz emir gerçekleşmezse tümü, parçalı gerçekleşirse kalanı ertesi gün BIST'ye iletilmek üzere günsonunu mütakip sisteme kaydedilir.
İlgili 27 soru bulundu
Borsada henüz gerçekleşmeyen emrin iyileştirme-kötüleştirme ve iptali yapılabilir. İptallerde Borsa İstanbul'un belirlediği iptal komisyonu tarifesine göre ücret tahakkuk etmektedir.
Emir, girildiği günde geçerlidir. Gün sonuna kadar eşleşmezse işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir.
Kısaca "Hisse alım emri neden gerçekleşmez?" sorusuna verilecek yanıt tarafların alış ve satış konusunda bir eşleşme sağlamadığı durumlarda gerçekleşmez yanıtı verilebilir.
Emirlerin Eşlenmesi
Zaman Önceliği Kuralı: Fiyat eşitliği halinde, zaman açısından daha önce gelen emirler önce karşılanır. Emirlerin eşleşebilmesi için her iki emir için de yeterli teminatın bulunması şarttır. Eşleşme anında yeterli teminatı bulunmayan emir iptal edilir ve işlem gerçekleşmez.
Borsada tavandan emir vermek
Satıcı yetersiz olduğu sürece de tavanda işlem görmeye devam eder. Bu duruma tavan kilit denir. Tavan fiyatta verilen alım emirleri, sizden önce verilen emirlerin arkasında sıraya alınır ve önceki alım emirleri gerçekleşmeden sizin verdiğiniz emir gerçekleşmez.
Limit emir tipinde girilen emirlerde, emir fiyatı güncel fiyata ulaşmadıkça emir gerçekleşmez. Stop-Piyasa Emri'nde ise piyasadaki güncel fiyat tetikleme fiyatını ulaşmadıkça emrinizin gerçekleşme koşulu yerine gelmeyeceği için emir gerçekleşmez.
Hisse satışının gerçekleşmemesinin sebebi sizin sattığınız miktardan bir alıcının olmamasıdır da denilebilir. Satış emri hisse taban fiyattan işlem görüyorsa da hisse senedi satışı iptali nedenleri arasında yer alır ve satış gerçekleşmez.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Borsa mesai saatleri içerisinde sabah 09.45 ile akşam 18.15'e kadar işlem yapılmaktadır. Bu saatler dışında hiçbir şekilde işlem gerçekleştirilemez. Eğer verdiğiniz emrin gün içerisinde gerçekleşmesini istiyorsanız en geç 18.05'e kadar emir vermeniz gerekir. 18.15 sonrası verilen emirler ertesi güne kalır.
İşlem tipleri genel olarak anlık emir ve bekleyen emir olarak ikiye ayrılır. Anlık emirler piyasadaki fiyat üzerinden hareket eder. Bekleyen emirler ise yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesine geldiğinde harekete geçer. Borsada bekleyen emirleri görme için çeşitli analiz araçlarından yararlanılabilir.
Borsada hisse senedi işlemleri hafta içi her gün 09.40-09.55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilir. Bu sürelerde yatırımcılar hisseleri için alım satım emri verebilirler. Saat 09.55 itibarıyla fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilir. 09.55 itibariyle hisse açılış fiyatları belirlenmiş olur.
Derinlik içerisinde hangi fiyatın bekleyen emirlerini görmek istiyorsanız, o fiyata sağ klik bekleyen emir deyin bekleyen emirler penceresi açılacaktır.
Başka delil ve karine olmadığı sürece emir, tekrar ifade etmez.
Sisteme girilen, düzeltilen ve iptal edilen toplam emir sayısının gerçekleştirilen toplam işlem sayısına oranının [5:1]'i aşması durumunda; bu oranın aşılmasına neden olan emir girme/düzeltme/iptal operasyonlarının her birinden 0,25 TL maktu ücret alınmaktadır.
Hangi emrin önce işleme alınacağı öncelik kuralına göre belirlenir. Buna göre alış emirlerinde en yüksek, satış emirlerinde ise en düşük satış teklifleri en önce işleme konulur. Aynı fiyat seviyesinden iletilen emirler arasındaki sıralama ise, zaman önceliği prensibine göre yapılır.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Gerçek alım-satım niyeti taşımayan emir girişi (spoofing) dünya sermaye piyasalarında ciddi bir suç olarak kabul ediliyor. Söz konusu manipülatif hareket 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte bizde de suç olarak kabul edilmeye başlandı.
Borsa Yönetmeliğinin 33 üncü madddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, hatalı emir veya emirler dolayısıyla gerçekleşen işlemler aşağıdaki kurallar çerçevesinde Borsa tarafından iptal edilebilir. a) Hatalı gerçekleşen işlem/işlemlerin Piyasa üyelerinin en az birinin hatalı emri dolayısıyla gerçekleşmiş olması esastır.
Limit emir (limit order), borsada en çok tercih edilen emir tiplerinden biridir. Bir yatırım aracını almak veya satmak istediğin fiyat ve miktardan emir vermeni sağlar. Burada yatırımcıların koydukları şart, sadece kendilerinin belirlediği fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emirlerinin gerçekleşmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri