Kanal tedavisi sırasında ve sonrasında genellikle antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Kanal tedavisi öncesi ve sonrasında mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir. DOĞRUSU: Kanal tedavisi yapılacak dişin özünün canlı olduğu durumlarda, kişinin genel bir sağlık problemi, sistemik bir hastalığı yoksa tedavi yapılmadan önce antibiyotik kullanmaya gerek duyulmaz.
Tedavi sonrası ağrı ve şişlik:
Örnek olarak Majezik, Apranax, Aprol, Cataflam, Dolorex, Surgam, Artril vb. Hangi ilacı alacak olursanız olun kullanım şekli, yan etkileri, uygunluğu ile ilgili olarak hekiminize danışmanız ve onay almanız gerekmektedir.
Dişin içini doldurmak için, guta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği kullanılır. Guta percha ince bir çubuğa benzeyen fakat vücutta reaksiyona yol açmayan bir maddedir. Bu madde yerleştirilmeden önce diş kanalının kuruluğu kağıt konlarla sağlanır ve açılan kanalların uzunluğu özel aletle ölçülür.
Normal şartlarda kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında ya da dişte aşırı hassasiyet durumunda antibiyotik verilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Diş kökünün bitiminde kan damarlarının dişe giriş yapmasını sağlayan küçük bir delik bulunmaktadır. Bazen kanal tedavisi sırasında bu küçük delikten dişi çevreleyen dokuya ulaşabilir. Bu durumda çevreleyen doku enfekte olur ayrıca iltihaplanması da olasıdır.
Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Diş hekimleri hasta özelinde; penisilin, klindamisin ya da metronidazol antibiyotikleri reçete etmeyi tercih edebilirler.
Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır. Biraz daha beyazlama isteniyorsa dişin içerisine koyulan ilaç değiştirilerek 1 hafta daha beklenir.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
Kanal tedavisinden sonra birkaç gün boyunca şiddetli ağrı hissederseniz diş hekiminize başvurun. Ağrı geçmiş olsa dahi diş hekiminiz dişinizi kontrol etmeli ve en iyi şekilde kanal tedavi olunduğundan emin olunmalıdır.
KANAL TEDAVİSİ SONRASI BİLMENİZ GEREKENLER
Kanal tedavisi sonrası ilk gün hafif sızı, baskı ağrısı, bir miktar gece ağrısı, dişte yükselme hissi beklediğimiz durumlardır. Ağrı kesici kullanmanız gerekebilir. ( Apranax fort, majezik, arveles...)
Kanal tedavisinin ardından diş tekrar enfekte olursa, tedavi başarısız olarak nitelendirilir. Başarısız kanal tedavisinin ortaya çıkması haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Daha önce kanal tedavisi yapılan dişteki renk değişiklikleri, diş etinde apse veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri hemen fark edilir.
Kanal tedavisi sonrasında çoğunlukla iltihap ve ağrı tekrar etmez. Ancak kişi ağız hijyenine dikkat etmediğinde çürüklere ve dişteki kırıklara bağlı olarak kök kanallarına bakteri sızıntısı olabilir. Bu durumda enfeksiyon gelişmesiyle kanal tedavisine gerek duyulur.
Tedaviden sonra diş fırçalama, diş ipi temizliği ve ağız bakım suyu gibi rutinlere devam edilmelidir. Tedavinin ardından diş hekiminiz tarafından yazılan ağrı kesicileri mutlaka almalısınız. Ağrıların olması çok normaldir, fakat ağrı oluşmasa bile bu ağrı kesicilerin alınması tavsiye edilir.
Sanılanın aksine kanal tedavisi yapılırken hastaya anestezi yapılacağı için hiçbir ağrı olmaz. Eğer başarılı bir kanal tedavisi yapılırsa dişte kanal tedavisi sonrasında da ağrı olmayacaktır. Tedavi sonrasında ya da öncesinde dişinizde ağrı oluyorsa ve ağzınızı açamıyorsanız horlama apereyi kullanabilirsiniz.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Kanal tedavi fiyatları 2023 yılı için diş kök sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 1600 TL - 3300 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile telefon ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Başarısız kanal tedavisi, önceden yapılan kanal tedavisinin yeterli sonuç vermediği veya sorunlu olduğu durumları ifade eder. Başarısız kanal tedavisi, dişte ağrı, iltihaplanma, enfeksiyon veya dişin kaybı gibi sorunlara yol açabilir.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir.
Uygulanan tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin.
Yani sözün özü; uygulanan kanal tedavisi sonrasında diş üstüne basamama, zonklama ve diş ağrısı gibi durumlar normaldir, endişelenecek bir durum değildir. Bir iki gün içinde geçer gider.
Diş Kökü İltihabı Kaç Günde Geçer? Diş kökü iltihabının iyileşme süresi, uygulanan tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterebilir. İltihabın kurutulması için verilen antibiyotik ilaçlar, ortalama olarak 7 ila 10 gün boyunca kullanılır.
Antibiyotikler; ağrıyı kesmezler, dental enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmazlar. Bu nedenle; hekim görüşü olmadan antibiyotik kullanımı, kesinlikle sakıncalıdır.
Antibiyotik kaç gün kullanılmalı diye merak edenler için çoğu antibiyotiğin 7 ila 14 gün için reçete edildiği belirtilmelidir. Bazı durumlarda daha kısa tedaviler de işe yarayabilir. Ancak tedavi süresi ve kullanılacak antibiyotik türü doktorlar tarafından belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri