Araştırmalar, sitrik asitten zengin turunçgillerin de bazılarında benzer suçlu etkiler gösterebileceğini gösterdi. Portakal, limon, mandalina da furanokumarin adlı ilaç etkinliğini azaltabilen etken madde varsa bu kolesterol ve bazı antihistaminklerde ilacın etkinliğini azaltabilme etkisi olduğu ortaya çıktı.
Tetrasiklinin dahil olduğu bazı antibiyotikler eğer bol demir içeren gıdalarla alınırsa vücut tarafından iyi bir şekilde emilemezler. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, erik ve erik suyu demir içerir ve antibiyotikle yakın zamanda tüketildiklerinde ilacın etkisini önemli derecede azaltabilirler.
Antibiyotik ve süt zehirliyor
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemeli. Yine birtakım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Uzmanlar, antibiyotiklerle süt, kahve, çikolata ve greyfurt gibi gıdaların birlikte tüketilmemesi gerektiğini söylüyor... Şifa bulmak için içtiğiniz ilaçlarla işe yaramıyor, aksine daha da kötü oluyorsanız dikkat!
İlgili 35 soru bulundu
Her ilacın yan etkileri olduğu gibi bazı ilaçların yemek borusunda kostik yaralar yapabilme riski vardır. Bu nedenle, yemek borusu hasarı ve ülserlerinden kaçınabilmek için özellikle yaşlı ve yatalak hastalar başta olmak üzere yukarıda sözü edilen ilaçların az su ile ve yatmadan önce alınmamasına dikkat edilmelidir."
Antibiyotiklerin etkilerini gösterebilmeleri için kanda belirli seviyede olmaları gerekiyor. Bu seviyeyi sabit tutabilmeniz, ancak ilacınızı eşit aralıklarla almanızla mümkün. Örneğin; günde 3 kez alacaksanız, 8 saat arayla için. Antibiyotiklerin mide veya bağırsakta çözülerek kana karışması gerekiyor.
Özellikle bazı antibiyotikler, kemik erimesi için kullanılan kalsiyum ve türevlerini içeren ilaçlar, ya da potasyum içeren ilaçlar susuz içilmemelidir. Mümkünse ilaçlar yutulduktan sonra bir süre yatılmaması önerilir.
Antibiyotik kullanımı sırasında mutlaka vücut için sağlıklı besinler de tüketilmelidir. Özellikle C vitamini olan meyve ve sebzeler bu dönemde vücudun direncini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Takviye edici vitaminler de aynı şekilde besinler ile birlikte alınmalıdır.
Direnç gelişmemesi amacıyla saatlerine dikkat edilerek kullanılmalıdır. Zamanından önce bırakılmamalıdır. Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle bilinçsiz kullanılan antibiyotikler konusunda şöyle bilgilendiriyor: “Covid-19 bir viral enfeksiyondur. Yani etkeni virüslerdir. Virüslerin tedavisinde kesinlikle antibiyotikler işe yaramaz.
Hindiba, enginar, yulaf, soğan, muz ve kuşkonmaz gibi prebiyotik besinler, probiyotik besinlerle birlikte tüketildiğinde antibiyotik kullanımı sonrasında bağırsaklardaki dengeyi geri kazanmaya yardımcı olabiliyor.
Antibiyotik kullanırken bu kurallara uyun
Antibiyotikler bakteriyel kaynaklı hastalıklarda kullanılmalıdır. Hekim kontrolünde kullanılan antibiyotik zamanından önce bırakılmamalıdır. Geniş etkili antibiyotikler mecbur kalınmadıkça alınmamalıdır. Direnç gelişmemesi için antibiyotiği alma saatleri her gün aynı olmalıdır.
Gün içinde limonlu su tüketimi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Özellikle sabah limonlu su içmek toksinlerin vücutta birikmesini engelleyerek antioksidan etki gösterir. Sabah saatlerinde ve yemeklerden önce içilen limonlu su, ağız ve diş sağlığının korunmasına destek olur.
İlaçlarla birlikte alınan bitkisel içeceklerin ilacın etkisini azaltma gibi bir durum oluşturmadığını belirten Demirtaşoğlu, adaçayı, nane limon ya da su içilmesinin çok da bir farkının olmayacağını önemli olanın sıvı alımının artırılmasının olduğunu söyledi.
Limonlu su vücuttaki toksinleri atma da büyük etkiye sahiptir. Bu nedenle sabahları aç karnına içilen limonlu su hem toksinleri atmaya yardımcı olur hem de yağ yakımını hızlandırarak kilo verme konusunda destek olur. Sabahları aç karna içilen limonlu su kabızlığı da oldukça iyi gelmektedir.
Soda, kola ve portakal suyu gibi asitli içecekler de mide asiditesini değiştirdiği için penisilin grubu antibiyotiklerin emilimini azaltabiliyor. Greyfurt suyuyla birlikte içildiğinde ise ilaçların bağırsaklardan kana geçmesi engelleniyor.
Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir. Böbrek ve karaciğer hastalarında, antibiyotik tedavisi gerekiyorsa düşük dozlu veya böbrek-karaciğer atılımı olmayan ilaçlar tercih edilmelidir.
Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
Birleşmiş Milletler'in Dünya Sağlık Örgütü, eğer tedavi erken sonlandırılırsa, antibiyotiğin hastalığa neden olan bakterilerin hepsini öldürememe riskinin olduğunu ve sağ kalan bakterilerin mutasyona uğrayarak, tedaviye dirençli duruma gelebileceklerini belirtiyor.
Peki Bir Doz Antibiyotik Kaçırırsanız Ne Olur? Bir doz antibiyotiğin atlanması, kan dolaşımındaki ilaç seviyesinin düşmesine izin verir, bu yine de iyileşmenizi sağlayabilir. Fakat mikropların antibiyotiğe bağışıklık geliştirme şansını da arttıracaksınız.
Bir çok antibiyotik aç karna alındığında midede rahatsızlık hissi oluşumuna neden olur. Bazı kemik erimesi ilaçları (ör: alendronik asit) oturur pozisyonda yemekle birlikte ve kalsiyumdan fakir gıdalar ile alınmalıdır. Yoksa özofajit denilen yemek borusu iltihabına sebebiyet verebilir.
ANTİBİYOTİKLER ÖKSÜRÜĞÜ KESER Mİ? Genellikle hayır. Bunun nedeni çoğu öksürüğe soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar neden olur ve bir hafta içinde iyileşir. Antibiyotikler sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar üzerinde çalışır.
*Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri