Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Pompalar yer değiştirme yöntemlerine göre pozitif deplasmanlı pompalar, impulse pompaları, hız pompaları, yerçekimi pompaları, buhar pompaları ve valfsiz pompalar olarak tiplere ayrılır. Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Sıvı hareketli vidanın veya birbirleriyle temas halinde dönen vidaların helisel kanalları içerisinde, emme kanalından basma kanalına doğru hareket eder. Vidalı pompalar özellikle viskoz ve ağır sıvıların, emilip basıldığı çeşitli sanayi kollarında geniş kullanım alanına sahiptir.
Sıvıların bir noktadan diğerine hareket ettirilmesi için kullanılan düzenekler pompa olarak isimlendirilmektedir. Pompalar kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılırlar. Taşınacak olan sıvının türüne, taşıma mesafesine ya da emme yüksekliğine göre farklı pompa modellerinin satın alınması gerekecektir.
Peristaltik pompa, endüstrinin pek çok kolunda öncelikli olarak görülen pompa türleri arasındadır. Temel olarak hortum içerisine çekilen akışkanı ya da gazı hareket ettirmek amacıyla kullanılır. Söz konusu hortumların uçlarında sıvı girişleri ve sıvı çıkışları yer alır.
İlgili 19 soru bulundu
Temel olarak infüzyon pompaları medikal sıvının istenilen miktarda ve hızda hastaya aktarılması amacı ile kullanılmaktadır.
Peristaltik pompalar tasarımsal olarak benzersizdir. Çalışma prensibinde bir tahrik sistemi bir dizi silindir ve ya pabuç denilen baskı mekanizmasını döndürür ve bu dönüş sonucunda esnek hortum sıkışır ve serbest kalır. Bu işlemde hortum içine sıvıyı çeken bir vakum mekanizması oluşmaktadır.
Talaşlı imalatlarda, bor yağları transferinde, boyama kabinlerinde, püskürtme atığı tortu ve boyaların giderilmesinde, oto servis istasyonlarında, karter atıkları ve yanık yağların toplanmasında sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanmasında kullanılırlar.
Kazan gidiş suyunun bir miktarını kazan dönüşüne yönlendirerek, kazan dönüş suyunu kazan gidiş suyu ile karıştıran ve kazan dönüş suyunun sıcaklığını yükselten bir bir by-pass pompasıdır.
Vidalı pompa, popüler olarak adlandırabileceğimiz pompa ekipmanlarından biridir. Endüstride ve günlük hayatta yaygın bir kullanımı vardır. Vidalı pompa, bir eksen boyunca yüksek ya da düşük viskoziteye sahip sıvıları aktarmak için kullanılır.
Alüminyum gövdeli tandem dişli pompalar, 2 tane pompanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu ürünler, genellikte çift pompa beslemesi ihtiyaç duyulan sistemlerde kullanılmaktadır. Yağ bölmeler arasında geçiş sağlamaktadır, farklı yağ kullanımı için uygun değildir.
Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
Dişli pompa, döner pompalara verilen isimdir; dönen dişliler kullanarak sıvıyı taşıyan pompalardır. Dişli pompa sıvı ortamını iter, vakum basıncı yaratır, iki ya da daha fazla dişlinin kullanımı ile işlevini tamamlarlar. Dişli pompalar çok yüksek basınç oluşturabilme kabiliyetine sahiptir.
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
Isı pompası, ağırlıklı olarak evlerde tercih edilse de, son yıllarda oteller, iş yerleri, hatta tesislerde bile kullanılmaktadır. Aynı zamanda havuz ısıtması olarak da kullanılabildiği için havuzlu villalarda ve sitelerde de görmek mümkündür.
Kollektörler. Isıtıcılara giden sıcak suyu dağıtan ve soğuyan suları tekrar toplayıp kazana ileten araçlardır. Duvar içerisine yerleştirilir. Dairenin merkezi bir yerine yani dağıtımın en uygun şekilde yapılabileceği yere konulur.
Pompalar, endüstrinin hemen her alanında kullanılan ve sıvıların transferini gerçekleştiren mekanik cihazlardır. Bu bağlamda, endüstriyel ısıtma ve soğutma sistemleri, petrol tesisleri, atık su tahliyesi ve buna benzer uygulamalarda pompaları görmem mümkündür.
Tüm hidrolik pompalarda olduğu gibi paletli pompalarda pozitif deplasmanlı aktarım pompalarıdır. Pompa milinin 180 derecelik dönüşünde artan hacim oluşturur, diğer 180 derecelik dönüşünde de azalan hacim oluşturarak sıkıştırma yaparlar .
Hava ile çalışan diyaframlı pompalar (kısaca “havalı pompalar”) endüstrinin oldukça çok alanında uygulanan bir pozitif deplasmanlı pompa çeşitidir. Emme basma tulumba ile aynı prensipte çalışır. Havalı diyafram pompalar elektrik motoru ile değil, basınçlı hava ile tahrik edilir.
Dozaj ya da bir başka deyişle dozajlama pompası, pozitif bir yer değiştirme pompası olarak bilinir. Temel olarak herhangi bir maddeyi ya da kimyasalı; gaz/su/buhar akışına bütünleşmiş etmek amacıyla dizayn edilmiştir. Ufak dozaj pompalarının en üst düzey kontrol için oldukça hassas bir akış hızı sağladığı görülür.
Gazların taşınması ya da basınçlarının arttırılmasında kullanılan pompalara sıkıştırıcı (kompresör), üfleç ya da fan denir. Yer değişiminin mekanik yolla gerçekleştirildiği pompalara pozitif yer değiştirmeli ya da volumetrik pompalar denir.
Hortum pompalar, farklı sıvıların transferinde tercih edilebilecek pompa çeşitlerine verilen addır. Hortum pompaların en önemli özelliği aşınma karşısında dirençli olmasıdır. Hortum ya da peristaltik adı verilen pompalar, kimi kaynaklarda da çamur pompası şeklinde anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri