Hemolitik anemi, alyuvarların (kırmızı kan hücrelerinin) normal ömürlerini tamamlamadan yıkıma uğrayarak kan dolaşımından uzaklaşması durumudur. Alyuvarlar disk şeklinde, ortası delik olmayan açma poğaçalara benzer. Bu hücreler vücudunuza oksijen taşır, karbondioksiti (atık bir ürün) atılmak üzere akciğerlere götürür.
Parçalanmış kırmızı kan hücreleri genellikle gerçekleşen mekanik hasarın sonucu gözlenir. Mekanik hasarlar da sıklıkla düzensiz kan akışına bağlı veya patolojik şekilde bozulmuş endotel ile temas halinde gözlenir. En yaygın gözlenen bir diğer yer de mikrodolaşım damarlarıdır.
Aplastik anemi, kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin vücut fonksiyonlarını sürdürmek için ihtiyaç duyulan miktarda kan hücresi yapamadığı bir kan hastalığı şeklidir. Nadir rastlanan bu hastalık her yaşta görülebilir. Aniden oluşabileceği gibi yavaş yavaş gelişme eğilimi de gösterebilir.
Kansızlık ne zaman tehlikelidir? Şiddetli demir eksikliği anemisi, anormal derecede hızlı kalp atışı (taşikardi) veya kalbinizin vücudunuza doğru basınçta yeterli kanı pompalayamadığı kalp yetmezliği gibi kalbi veya akciğerleri etkileyen durumlarda tehlikeli bir hal alabilir.
Hemolitik anemi tedavisinde kan nakilleri, ilaçlar, plazmaferez, cerrahi girişimler, kan ve ilik kök hücre nakilleri ile yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Durumları kötüleşmedikçe, hafif hemolitik anemisi olanların tedaviye gereksinimi olmayabilir. Şiddetli hemolitik anemi ise genellikle sürekli tedavi gerektirir.
İlgili 37 soru bulundu
Hemolitik anemi genellikle başarıyla tedavi edilip kontrol altında tutulabilir. Hafif derecedeki hemolitik anemi hiçbir tedavi gerektirmeyebilir. Ağır hemolitik anemide ise derhal uygun tedaviye başlanmalıdır, aksi takdirde ölümcül olabilir.
B12 vitamini eksikliği, folik asit eksikliği, hemolitik anemi, megaloblastik anemi, myelofitizik anemi.
Kan akışkanlığındaki azalmaya bağlı olarak gelişen damar tıkanıklıkları en önemli ölüm sebebidir. Hematokritin normal sınırlarda tutulmasıyla bu risk azalır. Uzun dönemde kemik iliğinde fibrozis (bağ dokusu) gelişebilir. Nadiren hastalık akut kan kanserine dönüşebilir.”
Aplastik anemi, yeterince kırmızı kan hücresi üretemeyen hasarlı kemik iliğinin neden olduğu bir anemi türüdür. Doğuştan veya edinilmiş de olabilir. Aplastik aneminin diğer bir adı kemik iliği aplazisidir. Bazı insanlar bu durumu kanser olarak düşünebilir, ancak aplastik anemi kanser değildir.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Kansızlığın nedenleri şöyle sıralanabilir: Yanlış beslenme; demir, folik asit ve B12 alımında eksiklik. Genetik hastalıklar (Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi gibi hastalıklar) Kan yapımında etkisi olan kemik iliği, karaciğer ve dalak hastalıkları
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demir açısından zengin kaynaklardır. B12 vitamini eksikliği anemisi için hayvansal ürünler veya B12 vitamini takviyeleri önerilebilir.
Pernisyöz anemi veya kötücül anemi, bir otoimmün Anemi tipidir. Pernisyöz anemide antikorlar intrinsik faktör veya paryetal hücrelere karşı döner. İntrinsik faktör B12 vitamini emilimi için gereklidir, bu nedenle B12 vitamininin emilimi zarar görür.
Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir. Akciğerler de zorlanır ve nefes darlığı oluşur. Dokulara az oksijen gittiği için doku oksijensiz kalır. Bunun sonucunda tüm iç organlar ve kaslar yorulur, eller uyuşmaya başlar.
Aşırı sinirlilik hali ve sonuçta sosyal hayattan kopma gibi nedenlerin altında kansızlık olabilmektedir.
Kolon kanserleri yanı sıra, mide ve ampulla Wateri kanserlerinde de demir eksikliği gelişebilir. Bu ne- denle özellikle 45-50 yaşın üzerindeki demir eksikliği sap- tanan hastalarda GİS kanserleri araştırılmalı ve özellikle de kolonoskopi yapılmalıdır.
Kronik hastalık anemisi: Kanser, HIV / AIDS, romatoid artrit, böbrek hastalığı, crohn hastalığı gibi bazı iltihabi hastalıklar, kırmızı kan hücrelerinin üretimini engelleyebilir. Aplastik anemi: Aplastik anemi nadir görülen ancak hayatı tehdit eden bir kansızlık türüdür.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Anemi, yani kansızlık genellikle kadınlarda görülen bir sorun. Erkeklerde ise demir eksikliğinin en ciddi nedeni, kalın bağırsak kanseri. Bu nedenle yetişkin bir erkekte demir eksikliği varsa mutlaka kolon kanseri yönünden incelenmesi gerekiyor.
Soluk cilt, yorgunluk, unutkanlık, baş dönmesi ve saç dökülmesi gibi belirtiler gösteren anemi, toplumda bilinen adıyla kansızlık, birçok sistemi etkileyebilir. Başta demir eksikliği olmak üzere, birçok başka hastalıklardan da kaynaklanabilen anemi nedenin doğru saptanması oldukça önemlidir.
B12 vitamini eksikliğinden kaynaklı belirtiler şunlardır: Kansızlık (anemi) Yorgunluk ve enerji düşüklüğü Nefes darlığı
Cilt yerine alt gözkapağının içine bakmanız daha sağlıklı olabilir. Pembeliğin beyazlaşmaya başlaması kansızlık belirtisidir. Veya avuç içinizdeki çizgiler kırmızılığını kaybetmeye başlamışsa ciddi kansızlık belirtisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri