Trombositler damar yaralanmalarında, damarın iç yüzüne yapışarak yaralı bölgeyi tıkarlar. Salgıladıkları trombokinaz enzimiyle pıhtılaşmada rol oynarlar. Pıhtı meydana geldiğinde katılaşarak yaranın ağzını büzerler ve kanamayı durdururlar.
Fibrinojen: Kanama durumunda kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Kan pulcukları ise çekirdeksiz küçük hücre parçaları olup kanın pıhtılaşmasında rol oynarlar.
Akyuvarlar Özellikleri
Vücuda giren yabancı maddeleri sindirerek imha eder, Çekirdekli beyaz hücrelerdir. Kan pulcukları çekirdeksiz küçük hücre parçaları olup kanın pıhtılaşmasında rol oynarlar.
Tıp dilinde “lökosit”, halk dilinde ise “beyaz küre” ya da “akyuvar” olarak adlandırılan “beyaz kan hücresi” bağışıklık sisteminde yer alan bir hücre çeşididir. Kemik iliğinde üretilen ve bağışıklık sistemi içerisinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücresi, savunma sisteminde yer alan önemli bir yapıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Alyuvarlar (kırmızı kan hücreleri) oksijen ve karbondioksitin taşınmasından sorumludur. Trombositler kan pıhtılaşmasından sorumludur. Akyuvarlar (beyaz kan hücreleri) bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve bağışıklık tepkisinde işlev görür.
Alyuvarların en önemli görevi, akciğerlerden aldıkları hayati önemi olan oksijeni kan damarları aracılığıyla vücudun doku ve organlarına taşınaktır. Bu görevi içlerinde bulunan ve kana kırmızı rengini veren hemoglobin denen madde ile yaparlar.
Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır. Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır.
Trombosit üretiminde azalma: Trombositler megakaryosit olarak kemik iliğinde üretilir. Diğer kan hücreleri gibi trombositlerin üretimi bazı hormonların ve biyokimyasal maddenin kontrolü altında düzenlenir.
Kan tahlillerinde sıklıkla karşılaşılan WBC terimi, kandaki akyuvarları ya da farklı bir deyişle beyaz kan hücrelerini temsil eder. White Blood Cell kelimelerinin kısaltılmış hâli olan WBC, tıpta lökosit olarak da tanımlanır.
Hemostaz; vücudun kan kaybını önleyen fizyolojik bir savunma mekanizmasıdır. Enflamatuar ve vücut onarım süreçleri ile kanamanın durmasını, kanın da- mar içinde tutulmasını sağlar. Hemostaz ayrıca aşırı pıhtı oluşumunu engelleyen ve kanın akışkanlığını yeniden kazandıran sistemleri de içermektedir (1,2).
Koagulasyon faktörleri ve düzenleyici prote- inlerin çoğunun sentez yeri karaciğerdir. Faktör VIII dışında tüm koagülasyon faktör- lerinin sentezi ve klirensi karaciğer tarafın- dan gerçekleştirilir.
Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, sigara içmemek, alkolü sınırlandırmak ve stresi iyi yönetmek gibi önlemler alınarak kalp hastalıkları, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi beyne pıhtı atması için risk faktörü olan durumlar kontrol altında tutulmuş olur.
Hemofili, kanın olması gerektiği gibi pıhtılaşmasını önleyen genetik bir kanama bozukluğudur. Kalıtsal olan bu hastalık spontan kanamalara veya ameliyat sonrası kanamalara neden olabilir. Kanda, kanamaların durdurulabilmesi için pıhtılaşmaya yarayan birçok protein içerir.
K vitamini eksikliği sonucunda pıhtılaşma için gerekli olan kan proteinlerinin üretimi bozulur, buna bağlı olarak pıhtılaşma bozuklukları, olağan dışı ve aşırı kanamalar ortaya çıkabilir. K vitamini eksikliği yetişkinler arasında oldukça nadir görülür.
Vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan mor ve kırmızı renkli döküntülerin ve kanamaların nedeni kandaki trombosit sayısının azalması durumu olabilir. Bazen bu durum şiddetli bazen de az şiddetli olabilmektedir. Tedavi edilmezse de ölüme neden olabilir.
Trombositler (plateletler), kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan renksiz kan hücreleridir. Trombositler, damar yaralanmalarında kümeleşerek ve tıkaçlar oluşturarak kanamayı durdurur. Trombosit sayısı düşüklüğü, lösemi veya bağışıklık sistemi sorunu gibi bir kemik iliği bozukluğunun sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Pıhtı atması; beyin damarlarının tıkayıcı (trombo-embolik) hastalıkları, felç, konuşma bozuklukları, görme bozuklukları, duyusal etkilenmeler ve psikokognitif (algılama ve değerlendirme) bozukluklar gibi nörolojik kayıplara ve vücutta sistemik etkilenme ve işlev bozukluklarına hatta bazen ölüme yol açabilir.
Adet kanında pıhtı fark edilmesi kimi zaman endişeye neden olsa da bu genellikle normal bir durumdur. Adet kanaması esnasında uterusu iç duvarını kaplayan endometriyal hücreler sıyrılıp vücudu terk ederler. Bu sırada vücut rahimdeki kanın pıhtılaşmasına neden olan proteinleri serbest bırakır.
Alyuvarlar kemik iliğinde üretilir dalak kısmında da depolanır.
Plazma, kanın sıvı bileşenidir. Plazma tuzlar ve organik bileşenlerden (aminoasit, lipitler, vitaminler, proteinler ve hormonlan içeren) oluşur.
Trombositler, çekirdek içermeyen küçük, renksiz, küçük çaplı hücrelerdir.
Beyaz kan eksikliği tedavisinde folik asit alımı etkilidir.
Üzüm tüketimi beyaz kan hücrelerinin artışını sağlamaktadır. Kuru üzüm tercih edebilirsiniz. Kuru üzüm ya da yaş üzüm beyaz kanı yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri