Eğer kandaki oksijen miktarı yüksekse yani kan oksijene doymuşsa açık kırmızı görülür. Ama kan eğer oksijene doymamışsa yani oksijen miktarı yetersizse koyu kırmızı görülür. Aslında kana parlak rengi veren oksijendir.
Kan, oksijen miktarındaki azlık dolayısıyla koyu renklidir. Toplardamarlarda kanama kontrolü daha kolay sağlanır, bu nedenle hayati tehlike atardamar kanamalarına göre daha azdır.
Bu doğrultuda atık maddeler ve toksinler kılcal damarlar ile deri altlarında birikmeye başlar; bazı rahatsızlıklar baş gösterir ve kişide yorgunluk gibi hiç geçmeyen belirtiler baş gösterir. Deri altında veya kılcal damarları tıkayarak pıhtılaşan kan ve birikintilere “kirli kan” adı verilir.
Pıhtılaşma olmadığı zaman; kan damarları içerisinde bulunan kan ağırlaşarak, kan pıhtılaşmasına yol açar. Kanın ağırlaşması demek, koyulaşması demektir ki, bu durum; damar sertliği, beyin kanaması, kısmi felç gibi birtakım hastalıkları da beraberinde getirirken, ölüm ile de sonuçlandırabilir.
Dokula- ra oksijen teslimatıyla yapısı değişen hemoglobinin kırmızı ışınları yansıtma oranı düşer ve daha koyu bir tonda kırmızı renge bürünür. Dolayısıyla kanımızın rengi sadece kırmızı tonlarındadır. Derimizin hemen altındaki damarların mavi görünmesi ise optik bir illüzyondan ibarettir.
İlgili 24 soru bulundu
Kanın rengi parlak kırmızı (temiz kan) ile kopkoyu kırmızı (kirli kan) arasında değişir.
Bu hücreler beyaz kan hücreleri olarak da bilinir. Lökositler kanda dolaşarak hastalıklara karşı vücudun korunmasında görev alır. Beyaz kan hücreleri olarak bilinen lökositler renksiz bir yapıya sahiptir ve oldukça küçük parçalar halindedir.
Oksijenin çok güzel bir belirtisi vardır. Eğer kandaki oksijen miktarı yüksekse yani kan oksijene doymuşsa açık kırmızı görülür. Ama kan eğer oksijene doymamışsa yani oksijen miktarı yetersizse koyu kırmızı görülür.
Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur. Kandaki karbondioksit seviyesinin fazla olması ise çeşitli doku ve organların zehirlenmesine neden olabilir.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın. Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır. Sigarayı bırakmak.
Küçük kan dolaşımı sağ karıncıkta başlar sağ karıncıktan gelen kirli kan akciğer atardamarına gider. Akciğer atar damarındaki kirli kan akciğerlere gider. Akciğerlerde temizlenerek akciğer toplar damara gider. Akciğer ana toplar damar gelen temiz kan sol kulakçığa gider ve olay gerçekleşmiş olur.
Polisitemi, dehidrasyon ve bir kan hastalığı olan polisitemi vera gibi nedenlerle kırmızı kan hücrelerinin(eritrosit) normalden daha yoğun olduğu, yüksek hematokrit ve hemoglobin değeri ile seyreden hastalığı ifade eder.
Hipoksemi nedenleri
Solunum sistemi sorunları: Akciğer hastalıkları, solunum yolu tıkanıklığı veya solunum kaslarının zayıflığı gibi durumlar hipoksemiye neden olabilir. Örnekler arasında KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), astım, akciğer enfeksiyonları (pnömoni), akciğer fibrozu bulunur.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Kanın yetersiz oksijenlenmesi; nefes darlığı, nefes almada zorluk ve yorgunluk ile kendini gösterir.
Oksijen düşüklüğü bizim için tehlikeli ve anında müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Kan düzeyinin bozulması, halsizlik, baş ağrısı, ciddi nefes darlığıyla birlikte ortaya çıkar. Ciddi bir olaydır, hayatı tehdit eder.
Dokulardaki oksijen yetmezliği anlamına gelen hipoksiye genellikle kan akışında yaşanan problemler, astım krizleri, kalp rahatsızlıkları ve yüksek bir yerde bulunmak gibi çeşitli durumlar sebep olur.
Kan hücre ara maddesi sıvı olan katılgan bir dokudur. Temiz kanın rengi açık kırmızı; kirli ka- nın rengi ise koyu kırmızı olup kana bu rengi hemoğ- lobin taşıyan al yuvarlar verir.
Oksijen satürasyonu, kandaki oksijen doygunluğunu ifade eder. Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-100 arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.
Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95'in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95'in altında olabilir.
Kirli kan bile hiçbir zaman mavi renkte değildir; sadece deri üzerinden bu şekilde gözükür. Kanın rengi parlak kırmızı (temiz kan) ile kopkoyu kırmızı (kirli kan) arasında değişir.
Kemik iliğinde üretilen ve bağışıklık sistemi içerisinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücresi, savunma sisteminde yer alan önemli bir yapıdır. Vücudu mikrop, bakteri ve zararlı toksinlerden korumakla yükümlü olan beyaz kan hücreleri, tam kan sayımlarında incelenmesi gereken bir parametredir.
Beyaz kan oranını yükseltmek için E vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Ceviz E vitamini açısından zengindir ve beyaz kan seviyesi düşük olan kişilere önerilir. Beyaz kan oranı düşük olan kişiler her sabah kahvaltı tabağına 4 adet ceviz içi eklemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri