Kanser oluşumunda etken olan ve önlenebilen nedenlerin en sık olanları tütün kullanımı, obezite, düşük fiziksel aktivite, alkol tüketimi, güneş ışınlarına aşırı maruziyet olarak sıralanabilir. Tütün başta akciğer, ağız, larinks, mesane olmak üzere her 5 beş kanserden birinin nedenidir.
Uzmanlar aşırı kilo, kırmızı et ve tuz tüketimindeki yükseliş, alkol ve sigara kullanımı ve hareketsizlik gibi yaşam biçimiyle ilgili faktörlerin 14-49 yaş arasında kanser vakalarının yükselmesine neden olabileceğini düşünüyor. Buna ek olarak kalıtsal faktörlerin de etkili olabileceğini ileri sürüyor.
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Asitli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırın
Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Bazı kimyasal maddeler: Aflatoksinler, arsenik, asbest, benzen, berilyum, kadmiyum, kömür katranı, solunabilir silika, formaldehit, kömür sobası dumanı gibi pek çok kimyasal kanser riskini artırır. Kronik iltihap: Kronik iltihap DNA hasarını başlatabilir. Bu durum zamanla kanser gelişmesine neden olabilir.
Kanserin ne sevdiğini bilen hasta, bunları yemekten kaçınır. Kanser, çiğ yiyeceklerdense, pişmiş yiyecekleri sever. Pişirme işlemi, besinlerdeki enzimleri ve vitaminleri yok etmektedir.
Tek bir nedene bağlamak çoğunlukla mümkün değildir. Stres ve üzüntü, özellikle vücudun bağışıklık sisteminde yaptığı olumsuz etkiler nedeniyle kanser oluşum sürecine katkıda bulunabilir. Günümüzde de gösterilmiştir ki, stres ve üzüntü, kanser tedavisinin başarısını olumsuz yönde etkilemektedir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
İleri Yaşta Kanser Oluşumu
Kanser hastalarının büyük bir çoğunluğu 50 yaş üzeri bireylerden oluşmaktadır. Yaş faktörü aynı zamanda kanser tedavisi aşamasında da en önemli faktörlerden birisidir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Sağlıklı beslenme, kilo ve stres kontrolü, hareketli yaşam, düzenli egzersiz… Tüm kanserlerin en az yarısı, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi ile önlenebiliyor. En sık görülen kanserler olan meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı gibi kanserler için ise erken tanı mümkün.
Sonuç: Kanser hastaları en sık solunum yetmezliği, karaciğer ve böbrek yetmezliği, infeksiyonlar ve kardiyak nedenlerden ölmüşlerdir. Hastalarından kadın olanlar, cerrahi işlem yapılmış olanlar, kemoterapi ve radyoterapi almış olanlar diğerlerine göre daha uzun yaşamışlardır.
Erkeklerde 50-69 yaş aralığını bakıldığında en sık rastlanan kanser türlerinin sıralaması çok değişmese de kanser türlerinin oranlarında değişiklikler gözlemlenmektedir. 25-49 yaş aralığında akciğer kanserinin görülmesi %20,6 iken 50'li ve 60'lı yaşlara gelindiğinde bu oranın % 30,3'e çıktığını görüyoruz.
Türkiye'de yaşayan bir kişinin yaşamı boyunca herhangi bir kansere yakalanma riski %38,46 iken, 65 yaşına kadar herhangi bir kansere yakalanma riski ise %17,29'dur. Türkiye'de yaşayan her üç kişiden birisi yaşamlarının herhangi bir döneminde kansere yakalanma riski taşımaktadır.
“Pankreas kanseri en sinsi kanser türü”
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor.
Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor.
Çok sayıda çevresel faktör kanser riskini artırırlar. Tütün dumanı akciğer, ağız içi, gırtlak, yemek borusu, böbrek ve idrar kesesinde kanser gelişme riskini önemli miktarda arttıran kanserojen maddeler içerir. Havada ya da suda asbestos veya endüstriyel atıklarla meydana gelen kirlenme, sigara kanser riskini artırır.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri