Kanıt kelimesinin eş anlamlıları delil, iz, istidlal kelimeleridir.
2- Delilleri incelemesi için adli tıbba gönderdik. Hüccet kelimesi, ispat, kanıt ve delil ile eş anlamlıdır.
Kanıt sözcüğünün eş anlamlı kelimesi delil kelimesidir. Bu iki kelime anlamdaş olarak birbirinin yerine kullanılabilir.
Delil kelimesinin eş anlamlısı emare, rehber ya da kanıt kelimelerdir. Bu kelimelerin anlamları aynı olduğundan birbirleri yerine kullanılabilir olan kelimelerdir.
Şahit kelimesinin eş anlamlısı Türk Dil Kurumu'nda 'tanık' şeklinde yer almaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Herhangi bir olayı görmüş kişilere tanık denmektedir. Aynı zamanda tanık kelimesinin eş anlamlısı olarak şahit sözcüğü de kullanılabilir.
Gerçeği açık bir şekilde ispatlayan kesin delil anlamında kullanılan bir terim. Bir hakkın mahkeme yoluyla talep edilmesi anlamında kullanılan hukuk terimi. Mahkemede ileri sürülen ve hukukî sonuçları bulunan bir iddianın gerçekliği konusunda kesin bilgi ya da galip zan oluşturacak şekilde delil getirme.
Genel anlamı ile ispat, bir iddianın doğru olduğu konusunda karşı tarafı inandırma çabasıdır. Başarılı olursa iddia ispat edilmiş demektir. Genel anlamı ile delil yani kanıt ise, bir iddianın doğru olduğu konusunda muhatabı ikna etmek için kullanılan bir araçtır.
Kanıt kullanma becerisini, Ö18(K) “Soyut olan bir konunun anlaşılırlığını artırmak, öğrencilerin derse olan ilgisini artırmak, eleştirel düşünce kazandırmak için kullanılan birincil ve ikincil kaynaklara kanıt kullanma becerisi denir.” farklı amaçlar için kaynakların kullanılması olarak ifade etmiştir.
Delil (evidence), Arapça kökenli bir kelimedir ve ''yol gösteren, kılavuz, belge, şahit'' anlamına gelir.2 TDK Türkçe Sözlükte, delil sözcüğünün üç anlamına yer verilir. Bunlar, ''insanı aradığı gerçeğe ulaştırabilecek iz, kanıt, emaredir.''3 Hukukta ''kanıt'', eski dilde ise ''kılavuz, rehber''dir.
Bir şeyin doğruluğu, gerçekliği konusunda kanaat verici belge, delil, iz, argüman. (Hukuk) Anlaşmazlık konusu olan şeyde, yargıcın kanılarını oluşturan şey, delil. (Mantık) Sonurguya ulaşan bir uslamlamanın dayandığı gerçek, delil.
Yanıt kelimesi de cevap kelimesi ile aynı anlama gelmektedir. Eş anlam, bir kelimenin karşıladığı anlam ile aynı anlama sahip olan bir başka sözcüğün bulunmasıdır. Cevap kelimesi ile eş anlamlı olan yanıt kelimesidir. Bir cümle içinde birbirleri yerine kullanılabilir.
uzak diyar destanı 2 Süratli kelimesiyle eş anlamlı olarak çabucak, hızlı ve seri kelimeleri kullanılır.
Delil kelimesi hem yol gösteren, rehber ve önder hem de kanıt anlamına gelir. Bir şeyin varlığını ya da bir kişinin suçsuzluğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde gösteren kanıtlara burhan denir.
Vazife Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Vazife kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamları bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre vazife kelimesinin eş anlamı ödevdir. Bir diğer eş anlamı ise görevdir.
Genellikle kelimelerden birisi de yabancı kökenlidir. Birey kelimesinin eş anlamlı kelimeleri ise fert, kişi zat, can, duygusal, şahıs kelimeleridir.
Sosyal kanıt, diğer insanların ne düşündüğüne dair kanıtların insanların fikirlerini değiştirebileceği fikridir. Sosyal kanıt, bir arkadaşınız size ürünlerini ne kadar sevdiklerini söyleyene kadar yeni bir markayı denemekten emin olmadığınızda ortaya çıkar.
Kanıt kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Miğfer veya tolga, savaş için tasarlanmış özel bir kask türüdür. Savaş koşullarında başı mermi, darbe, patlamalardan ve Şarapnellerden korur.
Mahkemelerde bulunan hâkimler, oluşan işaretler nazarında size ceza vermektedir. Bu işaretler delil yerine geçer. Diğer adı da kanıttır. Hukuksal tanımı; bir davanın, en basit haliyle, mahkeme önüne gelen olayın, kanunda o olayla ilgili olarak gösterilen duruma uygun olup olmadığını belirleme işlemidir.
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
Takdiri delil çeşitlerinden tanık delili, kesin bir etkiye sahip olmamakla birlikte hâkimin takdirine bağlı tutulmaktadır.
Tanık beyanı sıklıkla başvurulan bir delil olması nedeniyle uygulamada önemli bir yere sahiptir. Takdiri deliller arasında yer alan tanıklık, üçüncü kişinin dava ile ilgili bir vakıa hakkında duyu organları ile edindiği bilgileri mahkemeye aktarmasıdır3. Delil niteliği taşıyan tanığın kendisi değil; onun beyanıdır4.
Hemen hemen bütün İslâm hukukçularına göre had ve cinâyet suçları dışındaki hukuki davalarda ise, bir erkekle birlikte kadınların şahitliği de kabul edilmiştir. Ancak bu tür davalarda, iki kadının yaptığı şahitlik, bir erkeğin şahitliğine denk kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri