Ona göre bilgi için hem deney, hem de zihin gereklidir. Hem dış dünyadan gelen şeylere, hem de zihnin bu şeyler üzerine kendi damgasını vurmasına ihtiyaç vardır.
Kant, bilginin sezgi ve kavramdan oluşan iki kaynağı olduğunu söyleyerek, sezgi ve kavramların tüm bilgimizin öğelerini oluşturduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Kant bilginin sınırlılığına dikkat çekmiş ve bu doğrultuda da metafiziği eleştirmiştir.
Hatta deneyim Kant'a göre “ilk öğretimdir” (Kant, 2019, s. 39): “Tüm bilgimizin deneyim ile başladığı konusunda hiçbir kuşku yoktur” (Kant, 2019, s. 39). Kant burada kalmaz yola devam eder: “Ama tüm bilgimizin deneyim ile başlamasına karşın, bundan tümünün de deneyimden doğduğu sonucu çıkmaz” (Kant, 2019, s. 40).
Aşkın idealizm doktrininde Kant, uzay ve zamanın tüm deneyimi yapılandıran yalnızca "sezgi biçimleri" olduğunu ve deneyim nesnelerinin yalnızca "fenomen" olduğunu savunmuştur. Kendi içlerinde oldukları şekliyle "şeylerin" doğası bizim için bilinemez iddiasını ortaya atmıştır.
Kant, a priori formların bilgiyi kurmada neden zorunlu olduğunu açıklamaya uğraşır. Öznenin bir nesneye var diyebilmesi için onun uzay ve zamanda tasarımlanmış olması gerekir. Bu durum, uzay ve zamanın nesnenin tasarımı için a priori ve zorunlu olması gerektiğini anlatır.
İlgili 42 soru bulundu
A priori, genelde deneyle kanıtlanamayacak olgular için kullanılır. Bunun en temel örnekleri dinsel konular ile ölüm ve hayatın başlangıcı, tanrının varlığı, evrenin yapısı gibi metafiziksel savlardır. Bilimsel açıdan hiçbir önsel bilgi yoktur; zira bilimsel metot, bu tip bilgileri reddeder.
A priori ve a posteriori (sırasıyla 'önsel' ve 'sonradan'), felsefede bilgi, gerekçelendirme veya argüman türlerini ampirik kanıt veya deneyime güvenerek ayırt etmek için kullanılan Latince ifadelerdir. A priori bilgi, deneyimden bağımsız olandır. Örnek olarak matematik, totoloji ve saf akıldan çıkarımı içerir.
Bunlar: Nitelik, nicelik, bağıntı ve modalite'dir.
Kant, önermesel bilgiyi dörde ayırır: a priori, a posteriori, analitik ve sentetik önermeler.
Kategorik Buyruk ya da Kategorik İmperatif Immanuel Kant'ın ahlak felsefesi ile ilgili bir kavramdır. Kant insanoğlunu rasyonel bir varlık olarak tanımlar ve onun ahlakiliğini rasyonellik üzerinden açıklar. Ahlaki eylem veya durum rasyonel olacağı için Kant açısından mutlak ve koşulsuz görevlerdir.
Kant'a (1984: 215) göre, “aydınlanma için özgürlükten başka bir şey gerek- mez ve bunun için gerekli olan özgürlük de özgürlüklerin en zararsız olanıdır.” Bu özgürlük, aklı her yönüyle ve her bakımdan çekinmeden kitlenin önünde kullanma özgürlüğüdür.
Kant “ödev”i şöyle tanımlıyor: “Ödev, yasaya saygıdan dolayı yapılan eylemin zorunluluğudur” (Kant 2013:15). Ödevin buyurduğu birçok şey ödeve uygun olabilir, ama onun ahlaksal değer taşıyabilmesi için ödevden dolayı olması şarttır.
Kant; Tanrı'nın varlığı, hürriyet ve ölümsüzlük problemlerinin bir bilgi meselesi olmadığını ileri sürer. Bütün bilgilerimiz deney ile başlar ancak bunlar hakkında deney mümkün değildir; bu yüzden pratik akla dayalı bir iman söz konusudur.
2. Bilgi kesinlik Kant'a göre ancak sentetik apriori yargıları kullanarak elde edilir. Matematik yargıların hepsi sentetiktir. Konusu gereği deneye dayanmayan, metafiziğin yargılarının hepsi a priori'dir.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir.
Immanuel Kant, iki metot üzerine de kitap yazmıştır. Pratik Aklın Eleştirisi ve Saf Aklın Eleştirisi adındaki kitaplar kritisizm akımının ilk eserleri arasında yer alır. Felsefede kritisizm akımının kurucusu Alman filozof Immanuel Kant'tır. Kant, 22 Nisan 1724 tarihinde Königsberg kentinde doğdu.
Bütün sahip olduğumuz bilgi deneyle (tecrübeyle) başlar ama deneyden doğmaz. Kant'a göre akıl olmasaydı, dış dünyaya ait deneylerimiz (algılarımız/izlenimlerimiz) bilgi halini almayacaktı.
Sokrates, doğduğumuzda bilgilerin halihazırda (default) bizde bulunduğunu, bilgilerin kazanılmayıp doğurtulduğunu savunur.
Locke'a göre insan bilgisinin kaynağı, deney yapan anlama yetisi olduğu zaman bilginin sınırı problemi ortaya çıkmaz. Deney, anlama yetisinin güç, sınır ve kapasitesini aşmadan çalışmasını sağlar. İnsan, anlama yetisi ile deney yapamadan bilmeye kalkıştığında ise bilgi değil bilgi olmayanı elde eder.
Kant'ın ahlak düşüncesinin temeli olan üç kavram vardır: iyi isteme, kesin buyruk ve özgürlük9.
Kant'a göre sadece ve sadece ödevden dolayı yapılan eylemlerin ahlaki değeri vardır. Ödev de zaten pratik aklın kendinde bulduğu ilkelerden hareketle oluşturduğu ahlak yasasına uygun davranmaktır. Ancak teorik olarak kişinin ödeve uygun davranıp davranmadığının tam olarak belirlenmesi mümkün değildir.
Bilginin kaynağı probleminde ise en temel tartışma konusu, bilginin akla mı deneye mi veya hem akıl hem de deneyimin sentezlenmesine mi dayandığı veya deneyim ve akıl dışında sezgi gibi bir başka bilgi kaynağının olup olmadığı sorusudur.
A posteriori, "sonradan gelen" anlamındaki Latince felsefi kavram. Genellikle "sonradan gelen bilgi" anlamında kullanılır ve deneyimle, algılarla edinilen bilgiyi ifade eder. Kant'tan bu yana bilgi felsefesindeki temel kavramlardan birini oluşturur.
Deneyime dayalı anlamına gelmektedir. Doğru önermeler deneye ve duyu verilerine dayanan önermesel bilgilerdir. “Güneş doğudan doğar” veya “Dünya yuvarlaktır” gibi önermeler, bu bilgi sınıflandırmasına örnek olarak verilebilir.
Deneye dayanmayan, deneyden önce gelen ya da ondan bağımsız olarak ulaşılan bilgi için kullanılır. Örneğin, “bir cisim aynı anda birden çok yerde bulunamaz” önerisi "a priori" önermedir. Bu sınıflandırmayı felsefe tarihinde ilk öne süren Aristoteles'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri