Kant, bilginin sezgi ve kavramdan oluşan iki kaynağı olduğunu söyleyerek, sezgi ve kavramların tüm bilgimizin öğelerini oluşturduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Kant bilginin sınırlılığına dikkat çekmiş ve bu doğrultuda da metafiziği eleştirmiştir.
Kant, deneyim nesnelerinin bizim uzamsal ve zamansal sezgi biçimlerimize ve anlayışımızın kategorilerine uygun olduğunu düşünme önerisi ile Kopernik devrimi arasında bir paralellik kurmuş, böylece bu nesneler hakkında "a priori" bir bilgiye sahip olduğumuzu varsaymıştır.
D) Dış dünya bilinebilir bir yapıdadır. Kant'a göre duyu verileri hamdır ve bu verileri işleyecek bir aklın olması gerekir. İnsanın duyular aracılığıyla dışardan aldığı verileri aklın kategorilerinde işlemesiyle bilgi oluşur.
Akılcılara göre, kesin ve evrensel bilgilere ancak akıl aracılığıyla ve tümdengelimli bir yöntemsel yaklaşımla ulaşılabilir. Akılcılık her bireyin eşit ve değişmez akli ve mantıki ilkelere sahip olduğunun kabulüyle, çeşitli a priori ve apaçık hakikatlerin var olduğunu kabul eder.
immanuel kant'da bilginin kaynağı problemi
Ona göre bilgi için hem deney, hem de zihin gereklidir. Hem dış dünyadan gelen şeylere, hem de zihnin bu şeyler üzerine kendi damgasını vurmasına ihtiyaç vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Bunlar: Nitelik, nicelik, bağıntı ve modalite'dir.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir. Rasyonalistlere göre, öncelikli akıl yürütme biçimi tümdengelimsel akıl yürütmedir.
Kritisizm, bilginin kaynağının hem akıl hem de deney olduğunu söyleyerek rasyonalizm ve empirizmi eleştirmektedir.
Akılcılık, bilginin kaynağının akıl olduğunu; doğru bilginin ancak akıl ve düşünce ile elde edilebileceği tezini savunan felsefi yaklaşıma verilen isimdir.
Epistemolojik İnanış
Epistemolojik anlayış, bireyin gerçekliğe dayalı olarak bilginin ne olduğuna, nasıl öğrenildiğine, öğretildiğine ve üretildiğine dair bakış açısını belirlemektedir (Tezci ve Uysal, 2004).
Kant, insanların doğrularını ve yanlışlarını belirlemelerine yardımcı olan ahlaki yargıların rasyonel olduğunu ve insanların ahlaki davranışlarının bu rasyonel yargılar doğrultusunda olması gerektiğini savunur.
Dolayısıyla Kant'ta iyi, istemenin bir niteliğidir. “İyi”, saf pratik aklın, kesin buyruğunun belirlediği istemedir.
Kant'ın Tanrı anlayışı Hıristiyanlıkta olduğu gibi pasif Tanrı anlayışıdır. Bu anlamda deizme daha yakındır. Ancak 'en yüksek iyi'nin gerçekleşmesi, mutluluk ve erdem gibi birbiriyle tesadüfen bir araya gelen bu kavramların bir araya gelebilmesi için Tanrıya gereksinim vardır. Bu da aktif Tanrı anlayışı demektir.
Fakat iyi olarak tanımlanan şeyler ile beğeni yargısı daha çok bir kavrayış yargısı olarak aklın aynı ilkelerine dayanırlar. Kant iki tür güzellikten bahseder. Bunlardan ilki kavrama dayanmayan, özgür/koşulsuz güzellik iken, ikincisi de bir kavramı zorunlu kılan bağımlı güzelliktir.
Kant Saf Aklın Eleştirisi'nde görüye iki anlam atfeder. Ona göre temsil olarak, bir şeyi düşünme fiiline önceliği olan görüdür veya düşünmeye öncelikli olarak verilen her temsile "görü" denir.
Platon her şeyden önce rasyonalist bir filozoftur. Yani o bilginin yegâne kaynağının zihin olduğunu düşünür.
İlk taraf (rasyonalizm) bilginin kaynağının akıl; ikinci taraf ise (ampirizm) bilginin kaynağının deney olduğunu ileri sürmüştür. Kimi filozof zihin yoran problemlerin kaynağıdır yani başlangıç sebebidir. Kimi filozof ise var olan probleme yeni bir şey getirir, başlangıca bir kat ekler.
Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular. İslâmiyet zülcenaheyndir. Yani iki kanatlı bir dindir. Hem aklı, hem teslimiyeti esas alır.
Deneycilik akılcılığın karşıtıdır. Akılcılığa karşıt olarak deneycilik, yalnızca duyum ve deneyimle temellenen bilgileri bilgi olarak kabul etmektedir. Bu tanıma göre, insan bilgisinin tek kaynağı deneyim ya da duyumdur.
Rasyonalizmin Kurucusu Hakkında Bilgiler
Modern Batı felsefesinde rasyonalizmin kurucusu Rene Descartes olarak gösterilir. ''Düşünüyorum öyleyse varım'' bu akımın temel ilkesi olmuştur. Bu ilkeye göre insan düşünerek kendisinin ve başkalarının varlığından emin olabilir.
kritisizm, temel anlamda ünlü filozof immanuel kant'ın felsefi öğretisidir. kant'ın felsefesi genel olarak eleştiricilik, eleştiri felsefesi veya kritisizm (critisisme) olarak adlandırılmaktadır.
Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin yolu bilimden geçer. Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar.
Öyle ise gerçek bilgi, kaynağını duyu verilerinde bulan kavramlı bilgidir. Aristoteles, Platon gibi doğuştan kavramların varlığını kabul etmez. Filozofa göre insan aklı sadece deneyimden kalkarak kavramlara ulaşır.
Sokrates'e göre; her insan her bilgiye doğuştan sahiptir dolayısıyla da kendisine düşen, söz konusu yöntemi kullanarak karşısındakinin zihnindeki bilgiyi ortaya çıkarmaktır.
39 Şu halde Gazâlî iki tür bilgi kabul etmektedir: Varlığın görünüşlerine ait olan bilgi ki buna akıl ve duyu organlarıyla ulaşılır. Diğeri varlığın iç yüzüne ve özüne ait olan bilgidir ve bu bilgiye de akıl üstü kuvvetler olan ilham ve keşf yoluyla ulaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri