Sarı kantaron yağı ciltte yara iyileşmesi, deri enfeksiyonları, egzama gibi çeşitli diğer cilt rahatsızlıkları için topikal olarak kullanılmaktadır. Düzenli bir şekilde kullanılması hem hastalıkları iyileştirmede hem de önlenmesinde önem taşımaktadır.
Özellikle ayak mantarı, deride oluşan enfeksiyonlar, akneler, herpes virüsünün neden olduğu uçuk gibi birçok hastalıkta kantaron yağı uygulaması enfeksiyonun hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur.
Aslında, sindirim sistemini iyileştirirken iştahı da uyarma yeteneğine sahiptir. Örneğin ishal, hazımsızlık, mide krampları, kabızlık ve dispepsi vakalarını tedavi etmeye de yardımcı olur. Anoreksiyalı kişilerde ve iyileşme dönemlerinde iştahsızlıkla mücadeleye yardımcı olur. Aynı zamanda kilo alımını kolaylaştırır.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Kantaron yağı, doğal bir ağrı kesici gibi etki gösteriyor
Özellikle kas ve eklem ağrısı çekenlerin yardımına koşuyor.
İlgili 38 soru bulundu
Kantaron Yağı Romatizma Ağrılarına İyi Gelir mi? Bu yağın içerdiği bileşenler ve vitaminler sayesinde romatizmal ağrılara iyi gelindiği bilinmektedir. İçerdiği D vitamini sayesinde bu ağrıların azalmasını sağlar. Sadece romatizma ağrılarına değil eklem ve kas ağrılarına da faydası vardır.
- Sarı kantaron yağı eklem ağrılarına iyi gelir. Ağrılı bölgeye sürüldüğünde ağrıyı dindirir. - Sarı kantaron yağı, cilt rahatsızlıkları dışında da bir çok rahatsızlığa iyi gelir , örneğin ; şişkinlik, kabızlık ve gaz sancıları gibi sindirim sorunlarına karşı fayda sağlar.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Sarı kantaronun serotonin miktarını artırmasından dolayı antidepresan ilaçlarla aynı anda alınmaması gerektiğini belirten Özgüç, “Bununla beraber sarı kantaron özütleri, doğum kontrol hapları, tansiyon ilaçları, astım ve kanser ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır” dedi.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Sarı kantaron yağı eğer içilecekse miktarın günde 1 çay kaşığını geçmemesi gerekir. Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir.
Kantaron yağı, kantaron çayı yapımında eklenerek de tüketilebilmektedir. Bir çay kaşığı olarak direkt içilmesi de bazı durumlarda önerilebilmektedir. Kantaron yağı sıcak suya birkaç damla damlatılarak elde edilebilmektedir.
Mide ve sindirim sistemi için ise kantaron yağının kullanım şekli şudur: Aç karnına sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa 1 tatlı kaşığı (10 ml) içilmesi önerilir. Bu sayede mide koruyucu etki gösterir ve mide ülserini tedavi etmeye destek olur.
Kantaron Yağının Enfeksiyon Hastalıklarına Faydaları
Bu nedenle deri enfeksiyonları, ayak mantarı, uçuk ve akne tedavisinde destek alınır. Deri üzerinde meydana gelen enfeksiyonlarda iyileşme sürecinin hızlanmasını destekler. Ayrıca akne ve yaralara bağlı olarak oluşan izlerin azaltılmasında da yardımcı etki sağlar.
Sarı kantaron yağı cildinize nemi hapseder, cildiniz yumuşar ve elastikiyet kazanır. Düzenli uygulamaya devam ettiğinizde cildinizin aydınlandığını ve parlamaya başladığını görebilirsiniz. Sarı kantaron yağı 10-12 gün içinde cildinizdeki lekelerin azalmasını sağlar.
Aloe vera, kantaron yağı, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketimi veya topikal olarak uygulanması diz kireçlenmesine ne iyi gelebilir.
Sarı kantaron yağının zararları ve yan etkileri
Sarı kantaron bilinçli kullanılmadığında çeşitli yan etkiler gösterir. En sık yan etkileri ağızda kuruluk, baş ağrısı, kabızlık, çarpıntı, terleme ve mide bulantısıdır. Serotonin arttırıcı etkisi hipertansiyon ve ciddi pulmoner hipertansiyona yol açabilir.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Cilde sayısız faydalar sağlayan kantaron yağı aşırı kullanımda özellikle hassas ve narin ciltlere zarar verebilir. Özellikle hamile ve lohusa olan kadınlar da ciddi rahatsızlıkları varsa kantaron yağının kullanılması önerilmemektedir.
Sarı kantaron çayı hamilelikte kullanımı önerilmeyen bir çaydır. Bu bitki çayının, demansa olumsuz etkisi olabileceğinden Alzheimer hastaları tarafından kullanılması sakıncalıdır. Antidepresan, astım ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin de sarı kantaron çayını kullanmaları tavsiye edilmez.
Kolun tamamına kantaron yağı uygulanırsa, bu renk farklılıkları daha az göze çarpacaktır. Yağı deriye uygulamak ise oldukça basittir. Yağ cilde döküldükten sonra bir süre (yaklaşık yarım saat) cildin emmesi beklenir ve ardından durulama işlemi yapılır.
Sarı kantaron yağı mantara iyi gelir mi sorunuzun cevabı “evet” olacaktır.
Eklemlerde oluşan ağrıyı geçirebilmek için evde uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır. Sıcak-soğuk kompres, ılık bir banyo, masaj ve esneme hareketleri ve dinlenme başta olmak üzere eklem ağrılarına iyi gelen yöntemler şunlardır: Sıcak-soğuk kompres. Dinlenme.
Sinir sıkışmalarına karşılık oluşan ağrıların giderilmesinde de oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri