40-45 gün kadar güneşte bekletilir. Bu süreçte sarı kantaron bitkisi zeytinyağı ile karışacağı için yağ kırmızılaşacaktır. Ara sıra kavanozu ters düz ederek karışımı karıştırmak gerekli. Sürenin sonunda, kırmızı renge bürünen yağ süzülerek koyu renkli bir şişeye koyulur ve güneş almayan bir ortamda saklanır.
Ozonun çözünmesini ve etkisini kaybetmesini önlemek için her daim buzdolabında muhafaza edilmelidir. Haricen kullanım içindir. Buzdolabında saklanıp açıldıktan sonra 12 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Kantaron Yağı Nasıl Saklanmalı? Kantaron yağı cam kaplarda saklanmalı ve kesinlikle güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Olabildiğince serin ve kuru bir yerde ağzı kapalı şekilde saklanan kantaron yağı uzun müddet tüketilebilmektedir.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Bu karışım 4-6 hafta arasında belirli periyodlarda çalkalanarak güneş ışığına maruz bırakılır. Sarı kantaron çiçeklerinin zeytinyağı ile özdeşleşmesi beklenir. 4-6 haftalık süre sonunda karışım tülbentten geçirilir. Süzülen karışım kahverengi renkli bir şişeye konur ve bu şekilde saklanır.
İlgili 36 soru bulundu
Kantaron yağını, serin ve karanlık bir ortamda 2-3 seneye kadar saklayabilirsiniz.
Evet, kantaron yağı tabii ki cilt bakımında kullanılabilir. Özellikle enfeksiyon, akne, egzama ve sedef tedavisinde kullanılabilir. Yara iyileşmesine yardımcı olur.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Eğer hassas bir cilde sahipseniz kantaron yağını her gün kullanmak yerine haftada 1-2 gün veya gün aşırı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Kantaron yağının temel anlamda sarı ve kırmızı kantaron yağı olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Bu renk farklılığı, kantaron çiçeğinin taze olup olmaması ile ilgilidir. Kırmızı kantaron yağı, taze çiçeklerden elde edilir. Sarı kantaron ise kantaronun kurutulmuş şeklinden elde edilir.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Kuru Saç ve Saç Uçları: Kantaron yağı, kuru saçları nemlendirmeye ve kuruluğa bağlı saç uçlarındaki kırıkları azaltmaya yardımcı olur. Saçın daha yumuşak ve pürüzsüz görünmesini sağlar.
Sarı kantaron yağının tavsiye edilen maksimum kullanım sıklığı, günde bir kez olmalıdır. Kantaron yağı çok sık kullanıldığında, ciltteki yağ yani sebum dengesini bozabilmektedir. Sebum ciltteki yağ bezleri tarafından salgılanan bir cilt sıvısıdır.
Tamamen bitkisel olan bu yağ, belirli sürede ciltten temizlenmezse cilde zarar verebilir. Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Kantaron yağının cilde bir diğer faydası ise lekeleri yok etmesidir. Ayrıca sadece cilt üzerinde ortaya çıkabilecek minik lekeleri ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda yanık izi, sivilce izi ve yara izi gibi zor geçen lekelerin kısa sürede ortadan kaybolmasına yardımcı olur.
Sarı kantaron yağı cilt için daha genel bir faydaya sahiptir. Yaraların iyileşmesini hızlandırmaya cildin yenilenmesini desteklemeye ve cildin nemlenmesini sağlamaya yardımcı olur. Kırmızı kantaron yağı ise cilt lekeleri ve sivilcelerin tedavisinde daha etkilidir.
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa uygulayabilirsiniz.
faydası var 😊 Sarı Kantaron Yağı antiseptik özelliği ile. sivilceleri kurutur 🙎🏻♀ Aynı zamanda cilt hücrelerini. yenileyici bir etki gösterir, gözaltı morluklarını giderir, sivilce izlerinin ve çatlakların görünümünün.
✔️yağı içerek kullanacaksanız gölgede. ✔️deriye sürecekseniz güneşte bekletin.
Kırmızı, sarı ve mavi renkli kantaron yağı alternatifleri bulunur. Temelde aynı bitkiden üretilen yağ çeşitleri, üretim aşamalarındaki farklardan ötürü renk değişikliklerine uğrar. Kırmızı olan çeşidi taze bitkilerin özünden elde edilirken sarı olan güneşte kurutulan bitkilerden elde edilir.
Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır. Kantaron yağı, doğru dozda kullanılırsa birçok faydası görülebilir.
Sarı kantaron yağı, oksijenden zengin kanın hasarlı cilt hücrelerine dolaşımını teşvik eder ve cildin onarımının gerçekleşmesini sağlar. Sarı kantaron yağı ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir. Topikal olarak (cilde) uygulandığında, küçük yaralar, yanıklar ve cilt tahrişiyle ilişkili semptomları hafifletebilir.
Düzenli olarak kullanmaya devam ettiğinizde yaklaşık 1 ay sonra cilt renginizin açılmaya başladığını, lekelerin, siyah noktaların yok olmaya başladığını göreceksiniz.
Kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımının doğru olmadığını söyleyen Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Satıl, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneşin zararları ve güneş lekeleri olacaktır" dedi.
Göz çevresi morluklarına her gün sürüldüğü takdirde bu morlukların giderilmesini sağlar. Yanık ve yara izlerinin tedavisinde kullanılır. Yaşlanma karşıtı olarak kullanılır ve yaşlanma çizgilerin giderilmesinde etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri