Kant'a göre sadece ve sadece ödevden dolayı yapılan eylemlerin ahlaki değeri vardır. Ödev de zaten pratik aklın kendinde bulduğu ilkelerden hareketle oluşturduğu ahlak yasasına uygun davranmaktır. Ancak teorik olarak kişinin ödeve uygun davranıp davranmadığının tam olarak belirlenmesi mümkün değildir.
Bir eylem, bir çıkar veya beklenti içerisinde yapılmışsa bu eylem, koşullu eylemdir ve bu eylem ahlaki değildir. Fakat bir eylem, ödev duygusu içerisinde, hiçbir çıkar veya beklenti içerisine girmeden koşulsuz buyruk ile yapılmış ise ahlakidir.
Kant'ın ahlak alanında ortaya koyduğu düşünceler insanın güdülerinin, dürtülerinin etkisiyle eylemde bulunduğu bir duyusal doğası bir de akılsal yanının olduğu ve bunların iki ayrı nedenselliğe sahip oldukları ön kabulüne dayanır.
Aşkın idealizm doktrininde Kant, uzay ve zamanın tüm deneyimi yapılandıran yalnızca "sezgi biçimleri" olduğunu ve deneyim nesnelerinin yalnızca "fenomen" olduğunu savunmuştur. Kendi içlerinde oldukları şekliyle "şeylerin" doğası bizim için bilinemez iddiasını ortaya atmıştır.
Çünkü Kant'ın “ahlaklılığın en yüksek ilkesi” eylemlerimizin değil, istememizin ilkesidir. Ona göre “ahlaklılık, eylemlerin istemenin özerkliğiyle, yani maksimler aracılığıyla olanaklı bir genel yasamayla olan ilişkisidir” (2013:57). Kant için önemli görülen şey, ahlak yasasına göre istemektir.
İlgili 30 soru bulundu
Kant'ın ahlak düşüncesinin temeli olan üç kavram vardır: iyi isteme, kesin buyruk ve özgürlük9. İyi isteme ve buna bağlı olarak 'ödev' kavramları ilk üzerinde durulması gereken kavramlardır.
Kant'ın ahlak delili, tanrının varlığının ispat edilemeyeceğinden ortaya çıkarak ahlaki davranabilmek için tanrının varlığına ihtiyaç olduğunu savunur.
Kant, Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendi felsefesi içerisinde ampirizm ile rasyonalizm'i birleştirmeye çalışmış, bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiğini vurgulamıştır.
Kant, akıl dini olarak tanımladığı kendi din anlayışını, vahyedilmiş din olarak gör- düğü Hıristiyanlığın karşısına koymaktadır. O, vahyin imkânını kabul etmekte, ancak tarihsel gerçekliğini reddetmektedir. Ona göre, Hıristiyanlık ancak ve ancak akıl dinine uyduğu sürece makbuldür.
Kant'ın geliştirdiği evrensel ahlak yasası iki ayrı temel ilkeden oluşur. Bunlardan ilki bireyin yalnızca evrensel yasa olmasını isteyebileceği maksime yani istek ya da istencin sübjektif ilkesine göre eylemde bulunmasıdır. Basitçe, sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapmamayı temel alır.
Kant'a göre ödev ahlakı şudur. Eğer bir insan bir şeyi yaparken amacı sadece iyilikse ,bundan hiçbir çıkar gözetmiyorsa o zaman iyilik yapmıştır. Eğer bundan bir çıkarı varsa yaptığı ne kadar yararlı olursa olsun iyilik olmaz ve ahlaki değildir .
Immanuel Kant
Pratik Aklın Eleştirisiyle birlikte Kant`ın Etikle ilgili iki ana yapıtından biri olan ve "Eleştiri"den önce yayınlanan "Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi"nde Kant, günlük yaşamda eylemde bulunurken, kendimizle ilişkimizde temelini bulan ahlaklılığın olanağının koşullarını serimliyor.
Kant'a göre bir şeyin iyi ya da etik olmasının en önemli şartı iyi niyettir. Bu düşünce oldukça makul bir düşüncedir.
Ahlak felsefesi, insan yaşamındaki kurallar, değerler, yargılar ve düşünceler ile ilgilenen bir felsefedir. Genel anlamıyla insan yaşantısındaki her şeyi ahlaki boyutlardan ele alan bir felsefe olduğu düşünülebilir. İnsan davranışlarını iyi, kötü, güzel, doğru olarak ayıran ve sorgulayan felsefedir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Kant, objeden duyulan hazzı bir zorunluluk olarak ele alır. Güzel yargısını verebilmenin koşulu öznenin sahip olduğu zorunlu haz duygusudur. Ancak Kant bu zorunluluğun hem teorik-objektif hem de pratik bir zorunluluk olmadığını, özel bir tür zorunluluk olduğunu vurgular.
Bir başka ifadeyle, Tanrı idesi, düşünmenin tüm nesnelerinin koşulsuz birliğinin idesidir (Störig 2011: 383). Kant'a göre Tanrı idesi, kaynağını, aklın varlık yapısında bulur; aklın hiçbir koşula bağlı olmayana, tümlüğe uzanmasından doğar.
Estetik kuramıyla bu konuda söz sahibi olan filozof Immanuel Kant, güzelliğin hem öznel hem de nesnel niteliklere sahip olduğunu kaydetmiştir. Buna göre "güzellik, sonsuzun sonlu olarak kendini göstermesidir". Kant, güzellik deneyimini vurgular; burada özne ya da nesneden öte, deneyimin kendisi önemsenir.
Kant, Saf Aklın Eleştirisi'nde Tanrı'nın varlığının "teorik" olarak bilinemeyeceğini ifade ederken, ahlaki bir bakış açısıyla da Tanrı görüşüne değinir. Onun etik felsefesinde, ahlaki yükümlülüklerin varlığının Tanrı'nın varlığına dayandığını savunur.
Özgür olabilmek için ahlak yasasına uygun “isteme” de gerekmektedir. Kant'ın Tanrı anlayışı Hıristiyanlıkta olduğu gibi pasif Tanrı anlayışıdır. Bu anlamda deizme daha yakındır.
Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür. Kaynağı kişinin kendisidir. Yani dışarıdan bir zorlama olmadan kendiliğinden uygulanır.
Ahlak felsefesi, temelde şu 5 soru üzerinde yoğunlaşır: Ahlaki eylemlerde bulunurken insan özgür müdür? Ahlaki eylemlerin amacı nedir? Evrensel ahlak yasası var mıdır?
Kant etik görüşünün temeline ahlak yasasını koyar. Ona göre ahlakın var olma sebebi özgürlüktür; özgürlüğün bilincine de ancak ahlak yasası aracılığıyla varabiliriz. İnsan özgür olmadan ahlaki eylemde bulunamaz, ama özgürlük idesi de kendini ahlak yasası yoluyla ortaya koyar (Kant, 2013: 4).
Kant'a göre, zihnin duyumlardan gelen verileri toplayıp değerlendirmesi ve birleştirip sonuçlara varması için on iki ayrı kategori mevcuttur. Bu on iki kategori temelde dört ana kategoriye bağlıdır. Bunlar: Nitelik, nicelik, bağıntı ve modalite'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri