MADDE 1. — Teşrinievvel ayı Ekim, Teşri nisani ayı Kasım, Kânunuevvel ayı Aralık, ve Kânunusani ayı da Ocak olarak değiştirilmiştir.
(ﻛﺎﻧﻮﻥ ﺍﻭّﻝ) i. (Ar. kānūn ve evvel “ilk” ile kānūn-ı evvel) Aralık ayının eski adı, ilk kânun, birinci kânun.
SON KÂNUN. birl. i. Ocak ayı, ikinci kânun, kânûnusânî.
"Aralık" ayına 15 Ocak 1945 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan, 4696 sayılı Bazı Ay Adlarının Değiştirilmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesinden önce; "Kânunievvel", "İlkkânun" ya da "Birincikânun"; "Ocak" ayına ise "Kânunisani" ya da "İkincikânun" denirdi.
Kânun al-avval ve kânun as-sânî (veya kânun al-âhir), "Aralık ve Ocak" aylarının karşılığı olarak kullanılan bu ay adlarında, ortak sözcük durumun daki "kânun" (1) un kökeni hakkında, çeşitli görüşler bulunmaktadır. "ağır nesne" demektir.
İlgili 24 soru bulundu
19. yüzyıla kadar daha çok Hicri takvime göre düzenlenmiş Arabi aylar kullanılıyordu: Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahır, Cemazielevvel, Cemaziyelahır, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce.
“İlk”, varlığın (vücûd) ve dolayısıyla zamanın geriye doğru, “son” ise ileriye doğru uzanmasıdır. Bu kavramlar Allah'a nisbet edildiğinde evvel “varlığının başlangıcı olmayan” yani “ezelî olan”, âhir de “varlığının sonu olmayan” yani “ebedî” mânasına gelir.
Ocak ayı batı dillerinde (Latince: Ianuarius) adını, Roma kapı tanrısı Janus'tan alır. Orijinal Roma takviminde 10 ay (304 gün) vardı. Romalılar kış mevsimini aysız bir süreç olarak tanımlıyorlardı.
Şevval ayından sonra Zilkade ayı gelir ve ondan sonra gelen Zilhicce ayının onuncu günü de Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. Zilkade ayı iki bayram arasında kaldığı için Türk milleti aralık demeyi münasip bulmuş bu aya. Bizim aralık ayımız bu aydır. Bugünkü Hıristiyan takviminin 12. ayının ismi de buradan mülhemdir.
Ocak ayının Latincesi ise Januarius mensis ("Janus'un ayı") olarak isimlendirilmiştir. Türkçe'de Ocak ayının ismi "fırın" sözcüğünden gelmektedir.
(zaman) Rûmî takvimde yer alan ilk kânunuevvel, kânunsânî ay adlarında geçen `ateş ocağı` mânâsındaki söz.
Mayıs, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 5. ayı olup 31 gün çeker.
Atatürk'ün ölümünü duyuran Cumhuriyet gazetesi Kasım ayı için “İkinciteşrin” derken, Akşam “Teşrinisani”yi, Ulus ise “Sonteşrin”i tercih etmişti. 10 Ocak 1945'te çıkarılan bazı ay adlarını değiştiren kanunun biraz da bu karmaşaya son vermek için çıkarıldığı anlaşılıyor.
eski rumi takvime göre ekim ve kasım aylarına verilen ortak isim. teşrin-i evvel: ekim ayı, birinci teşrin, ilk teşrin. teşrin-i sani: kasım ayı, ikinci teşrin, son teşrin.
(ﺗﺸﺮﻳﻦ ﺛﺎﻧﻰ) i. (Ar. teşrіn ve ѕānі “ikinci” ile teşrіn-i ѕānі) Kasım ayı, ikinci teşrin, son teşrin: Birinci ay iyi gitti. Ama neyleyim, teşrînisânî de girdi. Bizde Karga Tevfik'in gocuğundan başka sırta giyecek yok (Fahri Celâl).
Ocak ayı eski takvimlerde "Kanunusani" olarak bilinirdi. Türkçe bir kelime olan Ocak, "ateş" anlamındaki "Od" kökenlidir. Eskiler kışın ilk aylarını ateşin başında geçirdiği için bu "Ocak" demiş. Halk dilinde ise çok soğuk olduğundan "Kalandar, Zemheri, Kar ayı" diye bilinir.
Peygamber Muhammed'in bir hadisine göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da ümmetinin ayıdır. Ayrıca Recep ayı, Regaib Kandili ve Miraç Kandili'ni; Şaban ayı Berat Kandili'ni ve Ramazan ayı da Kadir Gecesini barındırır.
Bir başka iddiaya göre ise, adın "koç katımı" ya da "katım ayı" olarak bilinen dönemin bu aya denk gelmesidir. T - S ses değişimi Türkçede başka kelimelerde de gözlenir. Bu ay için kasım adının sebebi budur.
Orada kânûn-ı evvel (aralık) ayı için dokuza deyimi kullanılmıştır.
Antik Roma'da Mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı "Martius" idi ve bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi. Ocak ve şubat ayları, savaşmak için uygun olmadıklarından Roma takviminin ilk ayı Mart idi.
Ekim adının İngilizce karşılığı olan "October", Latince 8 anlamına gelen "octo" dan gelir.
İbranice'de "şevat" , Aramice (Süryanice) "şəbāṭ" ve Arapça'da "şubāṭ" olarak geçmiştir. Türkçeye de bu dillerden geçmiştir. Şubat ayının batılı dillerdeki adları, Roma arınma Tanrıçası Februus'un adından gelir. Kış mevsimi aysız olarak kabul edildiği için Ocak ve Şubat, Roma takvimine sonradan eklenmiştir.
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden kim bir şey yerse "Bismillah (Allah'in adıyla)" desin. Bidayette söylemeyi unutmuşsun sonunda şöyle söylesin: "Bismillahi fi evvelihi ve ahirihi (başında da sonunda da Bismillah)."
Sonradan çekilen besmelenin "bismillahi evveluhu ve ahiruhu" olması müstehabtır. Besmele ilahi mazhariyetle yemeğe bereket katmakta, yiyenlerin doymalarına vesile olmaktadır. Besmele çekilmeyince yemeğe şeytan da ortak olmakta, yemeğin bereketini kaçırmaktadır.
Bu âyetteki konumuna göre evvel “varlığının başlangıcı olmayan”, âhir de “varlığının sonu bulunmayan” demektir. Kelâm, felsefe ve tasavvuf literatüründe evvel-âhir yerine aynı anlamda kadîm-bâkī, ezelî-ebedî terimleriyle lem yezel - lâ yezâl tâbirleri de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri