Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme şekillerine göre özellikleri yönünden diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yılarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Bölgeden bölgeye, iklim koşullarına, ekilen kabağın cinsine ve bakımına ne kadar önem verildiğine göre değişse de bal kabakları genel olarak ekim-kasım aylarında toplanmaya başlar. Eğer yetiştirilen bölge fazla sıcak ise hasat zamanı daha erken bir tarihe alınabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Yazlık kabaklar içinde Sakız, Girit, Su ve Asma kabağı yer alırken, kışlık kabaklar ise Bal, Kestane ve diğer iri kabaklardan oluşuyor. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yıllarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dâhil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılıyor.
Sağlıklı kış sebzeleri olarak; brokoli, karnabahar, ıspanak, pırasa, kabak ve kara lahanayı tüketebilirsiniz.
Balkabakları kış ayı hariç her mevsimde ekilebiliyor. En taze balkabağına ulaşmak isteyenler Ekim ayının başlangıcında marketlere giderek satın alabiliyor. Balkabakları Ekim ayının başlamasıyla birlikte marketlerdeki yerini alıyor.
Kabaklarda vegatasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür.
Yaz mevsimi sebzelerinden kabak, özellikle okul öncesi çağdaki çocukların kolayca tüketebildiği ve günlük beslenmelerinde sık yer verilen bir sebzedir.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Eski ve Yeni Dünya'nın sıcak bölgelerinde yayılmış 100 cins ve 850 türü vardır.
Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır.
Tohumlar 3-5 cm de- rinliğe ekilir. 5-7 gün sonra çimlenme olmaktadır. Sakız kabaklarında 40-50 gün sonra hasat yapıl- maktadır.
Haziran-Temmuz aylarında meydana gelir. Bu şekilde azalan verim Eylül ayından itibaren tekrar artar ve mevsim sonuna doğru tekrar düşme gösterir.
Ağustos ayında taze taze bulabileceğiniz sebzelere; bamya, mısır ve kırmızı salçalık biber ekleniyor. Yine kabak, patlıcan, salatalık, biber, taze fasulye yeniyor. Ağustos ayı meyveleri ise kayısı, kavun, karpuz, şeftali, vişne, böğürtlen, incir, mürdüm eriği ve üzüm oluyor.
Balkabağı, çoğunlukla kış mevsiminde tüketilen besin türlerinden biridir. Kabakgiller ailesinin bir üyesi olan balkabağının birçok farklı çeşidi mevcuttur. Bu besini tüketen çoğu kişi balkabağının meyve grubuna mı yoksa sebze grubuna mı dâhil olup olmadığını merak etmektedir.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz.
Her mevsim bulunan brokoli, özellikle de sonbahar ve kış aylarında tüketildiğinde daha etkili olmaktadır. Uzmanların önerilerine göre ekim ayı ile şubat ayı arasında hasat edilen brokolileri tüketmek daha sağlıklıdır.
Çok verimli, kolay hasat edilen standart bir üründür. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Yaz. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri