İKİ OĞUL ALTI TORUN İşte Bardakçı'nın kaleminden 450 yıl önce yaşanan olaylar; Kanuni'nin idam ettirdiği kanından gelen kişiler sadece Şehzade Mustafa ile sınırlı değil. Hükümdar, toplamda iki oğlu ile altı torununu boğdurtmuştur.
Şehzade Mustafa veya Mustafa Çelebi (Osmanlıca:شهزاده مصطفى; d. 1515, Manisa - ö. 6 Ekim 1553, Konya), Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Mahidevran Sultan'ın boğularak öldürülen oğludur.
3. Süleyman'ın kral kızlarından yedi yüz karısı ve üç yüz cariyesi vardı.
Kanuni Sultan Süleyman'ın en sevdiği oğlu Şehzade Cihangir de bu zulme dayanamayacaktı. 1531 senesinde Hürrem Sultan'dan dünyaya gelen evladı Cihangir, Kanuni Sultan Süleyman üzerinde en büyük tesiri meydana getiren şehzadelerin başında geliyordu.
Şehzade Mustafa'nın İran Şahı'na mektuplar yazdığı kocaman bir yalan. Zaten öyle olsa idamı bugüne kadar hiç tartışılmazdı.
İlgili 42 soru bulundu
Selim (Osmanlıca: سليم ثانى Selīm-i sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Selîmî ve Tâlibî), Sarı Selim veya Sarhoş Selim (30 Mayıs 1524, İstanbul - 15 Aralık 1574, İstanbul), 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslâm halîfesidir. Kânûnî Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur.
Hürrem Sultan'ın kışkırtmasıyla, babasının intikamını alır gerekçesiyle Şehzâde Mustafa'nın 7-8 yaşlarındaki oğlu Şehzâde Mehmed de öldürüldü.
I. Süleyman, nikâhlı eşi Hürrem Sultan'a büyük bir aşkla bağlı idi. Bu aşk o kadar derindi ki ilk önce onu kaideleri hiçe sayarak nikâhına aldı, sonra da ondan başka bir hatuna bakmaz oldu.
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
Kanuni Sultan Süleyman'ın bilinen dört eşi vardır.
Mohaç seferi sıralarında yazdığı bir mektupta Hürrem Sultan Kanuni'ye şu cümlelerle hitap etmektedir: “Benim Sultanım, Can-ı gönülden sevgili Şahım ve ruhu revanim”, “Ben cariyenizi hâkdan refi buyurdunuz”[23].
3. Ahmed, 19 kadınla, en fazla eşi olan padişahlardandır. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın eşi Hatice Sultan'ın annesi Emetullah Baş Kadın, Baş Hasekisidir.
Osmanlı sultanı III. Murad'ın Safiye Sultan'dan doğma oğlu olan III. Mehmed, 26 Mayıs 1566 tarihinde Manisa'da dünyaya geldi. Fatih Sultan Mehmed'e benzesin diye büyük dedesi Kanuni Sultan Süleyman, ona Mehmed adını verdi.
I. Ahmed saltanatında hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli kanununu kaldırmıştır.
Ömrünün son 15 yılında tedavisi olmayan gut (nikris) hastalığı iyice ilerlemesine rağmen savaş meydanından ayrılmayan Kanuni Sultan Süleyman Han, 7 Eylül 1566'da kalenin alınışını göremeden vefat etti. Kuşatma sürerken iç organları çıkarılan naaşı, misk ve amber kokuları sürülerek tahtın altına gömüldü.
II.Selim'in hamamda cariye kovalarken ayağının mermere takılıp düşüp öldüğü rivayetinin çıkış noktası ve tek kaynağı 17.yy tarihçisi Peçevi'nin eseridir. Ahmed Refik Altınay buradaki kaydı alıp işin içine "cariye kovalamalarını" katınca daha bir popüler oluyor.
ikinci selim (ii. selim), kanuni sultan süleyman ve hürrem sultan'ın oğulları olan osmanlı padişahıdır. kanuni'den sonra tahta çıkmıştır. tipinden dolayı sarı, huyundan dolayı sarhoş lakaplarını almıştır.
Mehmed veya Mehmed Vahdeddin (Osmanlı Türkçesi: وحيد الدين, Vahîdüddîn, Mehmed-i Sadis; 4 Ocak 1861, İstanbul - 16 Mayıs 1926, San Remo), Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı ve 115. İslam halifesidir. Saltanatı döneminde, Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldı.
Mahidevran Sultan (Osmanlı Türkçesi: ماه دوران سلطان Mah-i Devran Sultan; bazı kaynaklarda adı Gülbahar olarak da geçmektedir; 1500 civarı - 3 Şubat 1581, Bursa), Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın eşi, Şehzade Mustafa'nın annesidir.
Çok Sayıda Kişinin İlgisini Çeken Hürrem Yüzüğü
Hürrem Sultan'ın yüzüğü orijinaline sadık kalınarak imal edilir.
Hürrem Sultan mektuplarında Kanuni'ye "Saadetim yıldızı sultanım, benim sultanım, benim padişahım, şahım sultanım, iki gözümün nuru sermayesi, benim yüzü Yusuf'um" diye hitap ederken Kanuni ise Hürrem'e "Benim İstanbul'um, benim Karaman'ım, benim Bağdad'ım, benim Horosan'ım" şeklinde hitap ediyordu.
Bazı araştırmacılara göre çiçek hastalığından ölmüştür. Bir görüşe göre eceliyle ölmüştür. Şehzade Mehmed'in mezarı İstanbul'daki Şehzadebaşı Camii'nde yer almaktadır. Türbenin en baş tarafında Şehzade Mehmed, orta tarafında kızı Hümaşah Sultan, en son tarafta ise küçük kardeşi Şehzade Cihangir yatmaktadır.
Kânûnî, oğlunun eğitimine önem vermiş ve iyi bir eğitim almasını sağlamıştır (Sungurhan 2009: 97, Uzunçarşılı 1954: 538). Biyografik kaynaklarda Manisa sancağına gönderilen şehzâdenin burada çiçek hastalığına yakalanarak 950/1543 yılında vefat ettiği belirtilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri