Babası henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı Safevi Şahı'nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin naaşı Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.
Şehzade Selim, kardeşi Beyazıt'ı İran Şah'ının elinden alıp çocukları ile birlikte öldürdü. İşte Şehzade Beyazıt'ın ölüm anı....Başrollerini Halit Ergenç, Engin Öztürk ve Aras Bulut İyneli'nin paylaştıkları Muhteşem Yüzyıl dizisinde bu hafta, Şehzade Bayezıt ve oğulları ölüme yürüyor.
Mizaç olarak babasına benzeyen Şehzade Bayezid'in babası gibi ömrünün seferlerde geçeceğini öngörebiliriz. Tarihçilerin anlattığına göre yiğit bir savaşçı olan Bayezid tahta geçseydi mutlaka devletin sınırlarını genişletecek ve ardında güçlü bir devlet bırakacaktı.
Başlangıçta padişah olmasına kesin gözüyle bakılan, ancak sonraları kardeşi Selim'le giriştiği saltanat mücadelesinde, etrafmdakilerin fitne ve teşvikleriyle işi isyan derecesine götürmüş olan Şehzade Bayezid, vatanından ayrılarak İran Şah'ı Tahmasb'a sığınmak zorunda kalmıştır.
Normalde çocuğunu doğuran cariyenin saraydan ayrılması gerekirdi. Fakat Kanuni taamüllerin dışına çıkıp, Hürrem Sultan'ı Topkapı Sarayında tutmuştur. Kanuni'nin Hürrem Sultan ölene kadar başka kadınlar ile ilgilenmediği söylenir. (1558) Hürrem Sultan'ın hikayesini en çok okunan blog kısmında görebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Bayezid'in sancağından çıkması isyan olarak değerlendirilmiş, Şeyhulislam Ebusuud Efendi ile diğer din âlimlerinden hüküm sorulmuştu… Hüküm geldi: Bayezid “isyan” suçu işlemişti. Cezası “idam”dı… O sırada Şehzade Bayezid, on iki bin kişilik ordusuyla birlikte Amasya'yı terk etti.
Tarihe bakıldığında Hürrem Sultan'ın hastalığı olduğu ve bu nedenle öldüğü düşünülmektedir. Hürrem Sultan kaç yaşında öldü ise 56 yaşında olarak ifade edilmektedir. Hürrem Sultan nasıl öldü, yaşadığı bir hastalık sonucu öldüğü düşünülmektedir.
Mileva Olivera Lazarević Despina Hâtûn (Sırpça: Оливера Деспина; d. 1373 - ö. 1444) Sırp prensi (knez) Lazar Hrebelyanoviç ile eşi Militza'nın (evlilik öncesi soyadı Nemanyiç) kızıdır. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid'in Onuncu eşidir.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
I. Bayezid veya Yıldırım Bayezid (Osmalıca: بايزيد اول) ( y. 1360, Edirne – 8 Mart 1403, Akşehir), dördüncü Osmanlı padişahı. 1389'dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır.
Bayezid veya II. Beyazıt Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 1447/8 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
Dr. İlber Ortaylı aynı düşüncede değil: "Şehzade Mustafa ölmeseydi, devlet içerisinde karışıklık çıkabilirdi. Kanuni bunu düşünerek oğlunu boğduruyor. Kanuni devlet hayatında devletin dirliğini tehlikeye düşürecek olaylara ve taht kavgalarına hiçbir zaman izin vermedi.
Selim, 1574'te 50 yaşındayken hamamda düşme sonucu göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü. Cenaze namazından sonra Ayasofya Camii'deki türbesine defnedildi.
Babası henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı Safevi Şahı'nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin naaşı Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.
Cem, 1495'te Napoli'de öldürüldü. Cem Sultan'ın oğullarından Oğuzhan'ı Bursa'da öldürttü. Cem Sultan'ın Murat adındaki oğlunu ise Kanuni ortadan kaldırdı. YAVUZ SULTAN SELİM: Ağabeylerinin iki oğlunu (Mehmet ve Osman) boğdurdu.
Karısı Despi- na'yı dahi getirtti. Sonra, Despina'ya önünde durmasını ve kendi- sine [Timur] içki sunmasını emretti. Bunu yapmasının nedeni, sul- tan Bayezid'in böyle bir rezalete katlanması ve bir daha karısını savaşa beraberinde götürmemesi içindi.
1402 yılında, Çubuk Ovası'nda iki ordu karşı karşıya geldiğinde Bayezid'in Timur'un ordusuna taarruza geçtiğisırada, sadece Osmanlı güçlerinin taarruzkollarındanbirini oluşturan Kara Tatarlar'ın ve komutasındaki bazı askerlerin Timur'un bu vaadine karşılık verdiği,Bayezid'e ihanet ettiği anlaşıldı.
Timur, Bayezid'in ele geçirdiği topraklarını Anadolu beylerine iade etti ve Anadolu'daki siyasi birlik bozuldu. Kalan topraklar Osmanlı şehzadeleri arasında paylaştırıldı. Böylece Osmanlı Devleti, Fetret Devri olarak adlandırılan ve 1413 yılına kadar süren bir iktidar boşluğu dönemine girdi.
HÜRREM'İN YÜZÜĞÜ KAYBOLDU
Önce kolyeler ve mücevherler değişti. 19'uncu bölümde de Hürrem Sultan'ın meşhur yüzüğü kayboldu. Mahidevran Sultan ise onu buldu. Yani yapımcı firma TIMS, ticari olarak yollarını ayırdığı Boybeyi'nin Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tasarımlarıyla da senaryo üzerinde kalem oynatarak vedalaşıyor.
Hürrem ve Süleyman'ın aşkı o kadar büyüktü ki, Osmanlı tarihinde onlardan başka bu kadar büyük bir aşk yaşayan bir padişah ve haseki örneği yoktur. Kanuni Sultan Süleyman her defasında karısı Hürrem Sultan'a olan aşkını ve sevgisini verdiği hediyelerle ve ona yazdığı gazellerle gösteriyordu.
Seferden dönen Kanuni ise nikahlı karısını kaybeden Şehzade Mustafa'ya iyice hınçlanacak gibi... Tabii ki, tarihte Hürrem Sultan'ın aniden ortadan kaybolduğu ve günlerce izine rastlanmadığı şeklinde bir olay vuku bulmamış.
Şehzade, öldürüleceğini bilmediğinden, böyle bir mektup kaleme almış olamaz. Belli ki senaristler, kendi tarihini kitap yerine dizilerden öğrenenlere “acı bir sürpriz” daha yapmışlar, daha fazla etkilenip gözyaşı dökmeleri için böyle bir mektup uydurmuşlar. Kısacası, tarihi olarak böyle bir mektup yok.
Fetret Devri'nde birbirleriyle taht mücadelesine giren Yıldırım Bayezid'in oğulları Emir Süleyman, İsa Çelebi, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmed'dir. Dağılan Osmanlı birliği, 1413 yılında, I. Mehmed (Çelebi Mehmet) tarafından yeniden sağlandı.
Yıldırım Bayezid'ın ölümünden sonra, tahta oğlu I. Mehmet Çelebi çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri