sorusuna gayet açık bir şekilde cevap vermek gerekir ise evet olur burada önemli olan nem oluşumuna sebep olanı bulup yok etmektir. Nemli ortamlar her türlü eşyaya olduğu gibi insanlar üzerinde de son derece olumsuz etkiye sahip olarak zarar vermektedir.
2. örnekte, havada mutlak olarak bulunan su miktarı her zaman aynıdır, bu nedenle sıcaklık düştüğünde bağıl nem de giderek artar.
Soğuk havada ise çok az nem vardır. Aynı zamanda su buharı molekülleri, havada çok daha fazla bulunan azot (yüzde 78) ve oksijen (yüzde 21) gibi gazların moleküllerinden daha iyi bir ısı ileticisi de değil. Görüldüğü gibi havanın ısı iletkenliği nemle ilişkili değil.
Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır. Bu durumun doğal sonucu olarak yaşam ortamlarımızı ideal nem düzeyine getirmek için bazı önlemler almaya gereksinim duyarız. Yaşı yeterli olanlar hatırlayacaklardır.
Normalde kış aylarında evlerimizdeki hava oldukça kurudur. Bunun sebebi kombi yada kazanın iç mekanda ısı yayarken havadaki su buharını kurutmasından kaynaklanır. Bu yüzden evlerimizin fazla kurumasını önlemek için bir nemlendirici kullanılır.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller.
Kış aylarında özellikle kapalı alanlarındaki nem değeri %20 derecesinde olmalıdır. Nem değerinin az olması havanın kuru olmasına neden olur. Bunun yanı sıra nem değeri eğer fazla ise çeşitli mantarların üreyeceği bir ortam oluşur.
Sıcaklık arttıkça nem azalmaz tersine çoğalır, yaşadığınız bölgedeki deniz, göl gibi büyük su kütleleri de sıcağa maruz kalacağından buharlaşma artar ve nem de yükselir.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Sıcaklık artış gösterdiği takdirde bağıl nem azalır. Bu bağıl nemin azalma sebebi, havada sıcaklık fazla olduğu zaman hava daha çok su molekülü tutmaktadır. Durum tam tersine döndüğü zaman yani sıcaklık azaldığı zaman bağıl nemde artış görülür. Bağıl nem, hava sıcaklığının çiy noktası değerine yaklaştığı zaman oluşur.
Belirli bir sıcaklıkta 1 m³ havanın taşıyabileceği en fazla nem miktarına maksimum nem denir. Sıcaklık arttıkça havanın hacmi genişler ve alabileceği nem miktarı da artar. Hava soğuduğunda ise hacmi daralır ve alabileceği nem azalır.
Hava bir soğuk depoya girdiğinde, sıcaklığı çiğlenme noktasının altına düştüğü için nem içeriği düşer ve su soğuk yüzeylerde, özellikle soğutma sistemindeki soğutma serpantinlerinde yoğunlaşır. Hava soğutma deposunun etrafında dolaşırken ısınarak bağıl nemini azaltır.
Dr. Şekerel, "Soğuk hava cilde iyi gelir. Deri gözeneklerini sıkılaştırarak derideki şişkinliği, ödemi azaltır. Aşırıya kaçmadan soğuk havaya çıkılması durumunda vücudumuzda 'mutluluk hormonu' diye bilinen serotoninin üretimi artar ve kendimizi daha iyi hissederiz." dedi.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
En yüksek nem oranı ülkemizde Karadeniz kıyılarındadır. Türkiye'nin en yüksek nem oranına sahip ili Rize'dir.
Hava, kuru hava ve su buharının bir karışımı olarak düşünülebilir. Su buharı içeriyorsa nemli hava olarak adlandırılır ancak havanın nemi çok geniş sınırlar içinde değişebilir. Bunun aşırı uçları tamamen kuru hava ve neme doymuş havadır.
Nemli havada nefes almak, akciğerlerinizdeki solunum yollarınızı daraltan ve sıkıştıran sinirleri harekete geçirir. Nem ayrıca havayı polen, toz, küf, toz akarları ve duman gibi kirleticileri ve alerjenleri hapsedecek kadar durgun hale getirir.
Nemli hava cildin kurumasına sebebiyet verir. Cilt kuruluğu beraberinde tahrişi de getirir. Tahriş olan cilt daha sonra istenmeyen kötü görüntüleri doğurur. Nem alma cihazı ile nemli havalarda cildinizi her türlü olumsuz duruma karşı koruma altına alabilirsiniz.
Çünkü sıcaklık arttıkça mutlak nem kapasitesi artar, hava kütlesinin ihtiyacı olan nem karşılanırsa yani mutlak nem miktarı da artarsa bağıl nem oranı yükselecektir.
Dünya'da nemliliğin en yüksek olduğu noktalar Ekvator ve çevresidir. İnsan yaşamının mevcut olduğu ve nemli alanın sınırları içerisinde yer alan bölgeler için nem alma cihazı olmazsa olmazdır. Yağışın az olduğu ve hava sıcaklığının fazla olduğu yerlerde yüksek nemden bahsedilemez.
Spesifik, bağıl ve mutlak nem ölçümü olarak ayrılır. Mutlaka nem, su miktarının fazlalığına bağlıdır. Su miktarı arttıkça, mutlak nemde artar.
İşyerindeki nem düzeyinin ne olduğunu nasıl öğrenebilirim? Bir higrometre havadaki nem seviyesini ölçer ve bağıl nem oranını gösterir (%100 bağıl neme sahip hava, doymuş ve bünyesinde daha fazla nem tutamayan havadır). İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Soğuk havalarda tıpkı saçlarınız ve cildiniz gibi yaşam alanlarınızın havası da kurur. Düşük nem oranı ise birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Bu yüzden çeşitli hava nemlendirme yöntemleri ile yaşam alanlarının nem seviyesini daima korumak gerekir.
Yazın aşırı sıcak olan ev ortamında nem oranının yüzde 10 veyahut yüzde 20 şeklinde ayarlanması gerekir. Serin bir ortam arayan insanların bu oranın üstüne çıkmaması yapılan en önemli tavsiyeler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri