Kapı, dolap, masa, sandalye gibi hiçbir ek almamış isimler basit isimlerdir.
Kökenini de qap- 'kapat-' kelimesine –χa ekinin getirilmesiyle oluşmuş isim olarak vermiştir.
Ünlü veya ünsüz tüm insan adları ve soyadları özel isimdir. Hem adın hem soyadın ilk harfi büyük harfle başlar: Murat, Aslı, Zeki Müren, Ünlüsanlar vb. Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Ad, bir varlığın ne olduğunu anlatmak amacıyla kullanılan terimlerin genel adıdır. Belirli bir bağlamda kullanılabildiği gibi, bir ya da birden fazla varlığı tanımlama özelliği gösterir.
Cins isimlerin görevleri şunlardır: Canlıların genel tanımlarını karşılar: insan, kuş, sürüngen, amip, vs. Eşyaların tanımlarını karşılar: masa, sandalye, vs. Mekân ve yön tanımlarını karşılar: oda, sınıf, kuzey, odunluk, sol, vs.
İlgili 23 soru bulundu
Banguoğlu'nun değerlendirmesi, ilerleyen bölümlerde daha ayrıntılı olarak incelenecektir. 1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Canlı cansız bütün varlıkları, kavramları, hatta fiilleri de karşılayan, onları anmaya, tanımaya, birbirinden ayırmaya yarayan kelimelere isim (ad) denir: ağaç, su, deniz, Hasan, Anadolu, gidiş, dönüş vb.
İsim Nasıl Bulunur? Bir cümlede ismi bulmak için yükleme ''ne'' ya da ''kim'' sorusu yöneltilir. 1- Ahmet, odayı iki saat içinde pırıl pırıl yaptı. Cümlede Ahmet hem isim hem de özne görevindedir.
İnsan isimleri, kurum adları, millet adları, din adları, ırk adları, yer adları; kitap, dergi adları, hayvanlara verilen takma isimler vb. özel isimlerdendir.
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb. 15.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Kapı isimliği genelde ev kapısı, ofis, hastane, devlet kurumları ve okul gibi mekânlarda kullanılır. Bulunan ortamdaki kişiler yönünü kolaylıkla bulabilsin diye bazılarında yönlendirme işaretleri de bulunur. Bu tarz isimlikler genelde devlet kurumlarında karşımıza çıkar.
Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı (menteşe düzeneği), sürgülü ya da elektronik aksamlı açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır.
9- kapı, kapamak, kapama, kaplamak, kapsamak, kapsam, kap, kapak, kapalı, kaplamak sözcükleri de aynı kökten gelmekte... Tümünün ortak kökü büyük olasılıkla "kap"tır (bir şeyi içinde saklamak, çevreden yalıtmak için kullanılan araç).
Özel isimler her zaman tek olan varlıklardır. Benzeri olmayan ve tek olan varlık türleri her zaman özel isimdir. Özel isimlerin ilk harfi bu yüzden büyük yazılır. Örnek olarak Ankara şehri sadece bir tanedir ve benzeri yoktur.
1- Özel isimler:
Kişilerin isim ve soy isimleri özel isimlerdir. Bu nedenle büyük harfle yazılır. Örnek -1- Ahmet, bugün okula gelmedi. Örnek -2- Yarışmayı Pınar Arslan adındaki öğrenci kazandı.
Cins isim birden fazla ortak varlığın ortak ismi olarak ifade edilebilirken özel isim sadece bir kişiye özel olan bir ismi ifade etmektedir. Cins isimlerin ve özel isimlerin ayrımını yapmak için o kelimenin tek bir kişiyi mi yoksa birden fazla varlığı mı ifade ettiğini değerlendirmek gerekmektedir.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
Cins ve özel isimlere örnek olarak aşağıdaki gibi örnek verilebilir; - Kedi bir cins isimdir. Ancak köpeğin adı Bellys ise bu isim özel isim olur. - En sevdiğim telefon markası Huawei markasıdır. ( Telefon cins isim, Huawei ise özel isimdir.)
1- Özel İsim - (Dolmabahçe Sarayı, Tahsin, Moskova) 2- Cins isim - (Silgi, masa, tebeşir).
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
Yüklemi isimden meydana gelmiş olan cümleler isim cümlesi olarak adlandırılmaktadır. Eylem yerine kullanılan isimler ek alarak cümle içinde kullanılmaktadır. Bir cümledeki eylem -mak ya da -mek eki almıyorsa o zaman cümle isim cümlesidir. İsim cümlelerin yüklemi isim soylu olarak ifade edilir.
Varlıkları ya da kavramları karşılayan, onları tanımamızı sağlayan sözcüklere “ad” denir. Bir kelimeye -mek, -mak veya -ma, -me olumsuzluk eklerini getiremiyorsak o kelime isim ya da isim soyludur..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri