Bir rivayete göre, İstanbul'da ezan sesinin yükseldiği ilk yerdir. Yapılışı hakkında iki farklı rivayet vardır. Birincisine göre, 717 yılında yapılmış olan İstanbul'un ilk cami hüviyetini taşıyan eser Arap Camii'dir.
Karaköy Galata'da, Perşembe Pazarı'nda binalar arasında sıkışıp kalan, ama mimarisiyle görenlerin hemen dikkatini çeken Arap Camii'nden söz ediyoruz. 717 yılında yapılmış olan ve İstanbul'un ilk camisi olma özelliğini taşıyan cami olarak kayıtlara geçti.
İstanbul'un 7 tepesinden 2'ncisi üzerine kurulan caminin yapımına 1609'da başlandı. Caminin temeline ilk kazmayı ise Sultan I. Ahmed Han vurdu. 17. asrın sanat ve estetik anlayışını içinde barındıran cami, 7 yıl 5 ay 6 günde tamamlandı.
Ani Antik Kentinde yer alan Ebul Manucehr Camii, Büyük Selçuklu Imparatorluguna bağlıdır ve Türkiyede ki ilk camidir. 1072 de inşa edilmiş olan cami Orta Asya Turk mimarisi izlerini taşımaktadır.
İLK EZAN SESİ
İşte bu anlaşma sayesinde Arap Camisi (717) o dönem yapıldı. Böylece kadim şehir İstanbul'daki ilk cami ve ilk ezan sesi de o dönem bu camiden yükseldi.
İlgili 41 soru bulundu
86 yıl sonra açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk ezan okundu. Ayasofya'nın 4 minaresinden müezzinler tarafından farklı makamlarda dört ezan okundu.
Ayetleri Arapça versiyonundaki makamlarla Türkçe okumuştu. Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii'nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu.
Kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Ani Ören Yeri'nde bulunan Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebu'l Manuçehr Cami, 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani kentini fethetmesinden sonra 'Ani Beyi' olarak atadığı Menuçehr tarafından 1072'de dikdörtgen planlı ve 2 katlı olarak yaptırıldı.
Ankara Kocatepe Camii, İstanbul Sultanahmet Camii ve Adana'daki Merkez Sabancı Camii'den de daha büyük olarak tasarlanan cami, 14 bin 700 m2'lik alana inşa ediliyor. Türkiye'nin en büyük ikinci Camisi olacak olan Akkent Cami'nin kubbe yüksekliği 67 metre olurken, kubbe çapı ise 34 metre genişliğinde olacak.
Özgün mimarisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da dikkatini çeken Abdülhamithan Camisi, 46 metre yüksekliğindeki kubbesi, 81 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve 46 bin metrekare kapalı alanıyla Adanadaki Sabancı ve Ankaradaki Kocatepe camilerinden sonra Türkiyenin üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
Muhammed eziyet ve işkenceye maruz kalan Müslümanları korumak için Mekke'den Medine'ye hicret etmeye karar vermiştir. Hicret sırasında 2 hafta boyunca Kuba adlı bir vahada konaklayan peygamber efendimiz ve sahabesi, İslam tarihindeki ilk cami olan Kuba Mescidini bu vahada inşa etmiştir.
Tarih boyunca, Ayasofya Kudüs'teki Süleyman Mabedi'ni, Süleymaniye ise Ayasofya'yı aşmak istemiş. Bu rekabetin sonunda Sultanahmet Cami'nin, atalarına çok da saygısızlık yapmaması için yalnızca Ayasofya'yı aşmasına karar verilmiş ve cami, Osmanlı'da başka hiçbir örneği olmayacak şekilde 6 minareli yapılmış.
Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Minaresinde Kufi yazı türüyle 'Bismillah' yazan, Anadolu'daki ilk Türk camisi olan Ebu'l Manuçehr Camii, 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani kentini fethetmesinden sonra 'Ani Beyi' olarak atadığı Menuçehr tarafından 1072'de dikdörtgen planlı ve 2 katlı olarak yaptırıldı.
Dünyada İlk Sabah Ezanı Tokyo Cami'nde Okunmuyor
Yani, Yeni Zelanda güneşin ilk doğduğu 'bağımsız' ülkelerden birisi. Buradaki koordinatlara bakıldığında ise ülkenin en doğusundaki mescidin Tauranga mescidi olduğu görülüyor.
20.000 fazla İznik çinisiyle bezenen Sultanahmet Camii, kubbelerinin içindeki mavi süslemeler nedeniyle “Mavi Cami” olarak da anılıyor. Sultanahmet Cami ayrıca dünya üzerindeki ilk altı minareli camidir. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Sultanahmet, Türkiye'nin de en güzel camilerinden kabul ediliyor.
Türkiye'nin en büyük camisi Çamlıca Camii 63 bin cemaat kapasitesi ile dünyanın en büyük 13. camisidir. Adana'da bulunan Sabancı Merkez Camii, 28 500 kişinin aynı anda ibadet edebildiği Türkiye'nin 2. dünyanın 26. büyük camisidir. Süleymaniye Camii 20 bin kapasite ile Türkiye'nin 3. dünyanın 32. büyük camisidir.
1. Endonezya. Endonezya cami sayısı da Suudi Arabistan'daki camiler gibi merak edilir. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke olan Endonezya'da 818.634 cami vardır.
İslam fetihleriyle birlikte Antakya'da İslam dininin gerektirdiği yeni yapı türleri inşa edilmeye başlanmış, böylece kent farklı bir karaktere bürünmüştür. İşte bu yapılardan biri, belki de ilki Habib'ün Neccar Camii'dir.
Hacı Özbek Camii ya da diğer adıyla Çarşı Mescidi, İznik'te bulunan camidir. Kitabesi olan en eski Osmanlı eseridir. Hacı Özbek bin Muhammed tarafından 1333-1334 yılları arasında inşa edilmiştir.
Yapım tarihi: 622
Resul-i Ekrem Efendimiz, Kuba'ya ulaşınca burayı genişleterek Kuba Mescidi'ni inşa ettirdi. Bu cami, İslam tarihinde inşa edilen ilk mescittir.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
İslam tarihinde ilk ezanı Hz. Muhammed'in daha sonrasında azat ettiği kölesi Bilal-i Habeşi okumuştur. Bilal Habeşi, 581 yılında Mekke'de doğdu. İslamiyet'i ilk kabul edenlerden biridir.
Camilerde halka okunan Arapça hutbelerin halk tarafından anlaşılmadığını ifade etmiştir. Halkın söyleneni anlayabilmesi için okunan hutbelerin kendi dilinde yani Türkçe olmasını istemiştir. Namaza davet çağrısı olan ezanın da Türkçe okunmasını istemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri