Cappadocia'nın tarihî süreci, yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanır. O dönemde volkanik patlamalar sonucu oluşan tüf ve bazalt tabakaları, zamanla rüzgar ve yağmurun etkisiyle oyulmuş ve Mağara Evler ortaya çıkmıştır. Bu benzersiz evler, tarih boyunca bölgedeki çeşitli medeniyetler tarafından kullanılmıştır.
Kapadokya bölgesi 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağı'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır. İnsan yerleşimi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır.
5000-4000 arasında Kapadokya'da küçük krallıklar yaşamıştır. Kapadokya'nın bilinen ilk halkları, Luviler ve Hititler'dir. Bölgede M.Ö. 2500 sonlarında Asurlular ticaret kolonileri kurmuşlardır.
Nevşehir evleri adı altında incelenen geleneksel evler, aslında sadece Nevşehir kent merkezinde yer alan gele- neksel evleri değil, aynı zamanda Kapadokya Bölgesi'ni kapsayan, geniş bir alan içinde yer alan evlerin genel özel- liklerini de içermektedir.
Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölgedir.
İlgili 19 soru bulundu
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
Kayalara oyulmuş geleneksek Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getirirler. Bu evler 19. yüzyılda yamaçlara ya kayaların yada kesme taştan inşa edilmişlerdir.
Sel suları, yağmur ve rüzgarın sayesinde aşındırdığı tüften var olan yapılardır. Peri Bacaları'nın hiçbiri insanlar tarafından yapılmamış, tamamiyle doğal bir yapı veya oluşumdur.
Kapadokya'daki Peri bacaları ile Narman'daki Peribacaları, oluşumları bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Kapadokya'daki Peri bacaları volkanizma sonucu oluşmuş, Narman'da bulunanlar ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuştur.
MÖ 585-332 Kimmerlerin Frig egemenliğine son vermesi sonucu, Anadolu'da Medler (MÖ 585) daha sonrada Persler (MÖ 547) görülür. Persler bölgeyi 'Satrap' adını verdikleri valilerce yönettiler. Kappadokya, antik çağlarda büyük bölümünü İç Anadolu'nun oluşturduğu bir bölgenin adıdır.
En öndekinin çoban, ortadakinin çocuk, en arkadakinin ise prenses olduğuna inanılır. Bu hikayede aileyi simgelediği düşünülen Üç Güzel'in bu peribacalarının yanındaki yokuşu 7 kez inip çıkarak çocuğu olmayan ailelerin buraya gelip çocuk sahibi olacağına inanılır.
1071 Malazgirt zaferinden sonra Anadolu Fatihi Kutalmış oğlu Süleyman Şah, bütün Anadolu gibi bu bölgeyi de fethetti.
İlin tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanır. Nevşehir 'Güzel Atlar Ülkesi' anlamına gelen (Farsça Katpatuka) Kapadokya Bölgesinin merkezinde yer alır.
Kapadokya'nın en belirgin özelliği, peri bacaları olarak bilinen sıradışı kaya oluşumlarıdır. Volkanik patlamaların ardından lav ve küllerin rüzgar ve su erozyonu sonucunda şekillendirdiği bu peri bacaları, bölgenin karakteristik görüntüsünü oluşturur.
Kapadokya ; Amasya'lı ünlü tarihçi Strabon'un deyimiyle sınırları , Kuzey'de Çorum, Güney'de Toroslar , Doğu'da Sivas ve Batı'da Afyon'a uzayan , bugünden itibaren düşünürsek yaklaşık olarak 8000 yıllık aktif tarihiyle bilinen ve onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapan doğanın ve tarihin arkadaşlığının en güzel ...
Efsaneye göre en önde duran taş çoban, ortadaki çocuk, arkadaki ise prensesin taşa çevrilen bedenidir. Bu yüzdendir ki çok uzun zaman Üç Güzeller adıyla bilinen peribacalarının bu acı hikayesi hem aileyi kutsal gösterdiğinden, hem de burada edilen duaların tesirinden çocuğu olmayan ailelerin uğrak yeri olmuş.
Paşabağı peri bacalarının tüf, tüffit ve volkan külünden oluşmuş kayaçtan oluşan konik gövdelerinin tepe kısımlarında bir de ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşan kaya bloğu da bulunuyor. Peri bacalarının kısa veya uzun ömürlü olması, bu şapkadaki kayanın direncine bağlı olarak değişiyor.
Peri bacalarını Kapadokya olarak adlandırdığımız bölgede bulabilirsiniz. Bunların perilerle bir alakası yoktur. Tamamen jeolojik bir formasyondur.
Bu doğal yapılar, sıcak ve soğuk iklim koşullarına uygun olarak inşa edilmiş ve yerel halkın ihtiyaçlarına cevap vermiştir. Mağara Evler, iç mekanları serin ve sıcak hava koşullarında rahat bir yaşam sunar.
Kapadokya neyi ile meşhur?: Kapadokya dünyaca ünlü peri bacaları ile meşhur. Ayrıca yeraltı şehirleri de onu özel kılıyor. Yemek olarak ise çömlek kebabı, kuru kaymak, testi kebabı ve kabak çekirdeği yemelisin.
Kapadokya, Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biridir. Kudüs'te ortaya çıkan Hristiyanlık zaman içinde yayılmış ve Hristiyanlar türlü zulümlere uğrarken özgürce ibadet edebilmek ve kendilerini savunabilmek adına yerleşim yerleri aramışlardır. Bu yerleşim yerlerinden en önemlisi de Kapadokya'dır.
Paleolitik dönemden bu yana pek çok uygarlığı ağırlamış olan bölgenin adı, aslında bir zamanlar burada var olmuş Kapadokya Krallığı Katpatuka'dan geliyor. Katpatuka, Pers dilinde Güzel Atlar Ülkesi anlamını taşıyor.
Avanos, Selçuklular döneminde Avanos ismine kaynaklık eden "Evenuz" kelimesinin ayrıştırılmasında "Evani", "kap, mutfakta kullanılan kaplar, kacaklar, mutfak eşyaları", "Evenüz" de çanak, çömlek yapan bir yer olduğuna göre "Evani-öz , Even-öz"yani kap yapan, çanak çömlek yapan kasaba anlamına gelmektedir.
Yunan Kapadokya lehçelerinin ortak özelliği hepsinin Türkçe etkisi altında Bizansçadan evrimleşmiş olmalarıdır. Öte yandan bu lehçeler izole köylerde oluşmuştur. Bunun sonucu çeşitli Kapadokya Yunanca lehçeleri oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri