Unu sakladığımız kabın kapağını arada bir açmamız unun böceklenmesini önler. Çünkü uzun süre havasız kaldığında da böceklenir. Unu saklama kabından aldıktan sonra kabın ağzını çok uzun süre açık bekletmemek gerekir. Un kullanıldıktan sonra kabın ağzı sıkıca kapatılmalı ve uygun saklama alanına yerleştirilmelidir.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Un, 1 yıl boyunca rafta muhafaza edilebilir. Beyaz unun raf ömrü uzun iken yulaf ve çavdar ununun raf ömrü 6 aya kadar kısalabilir. Unun ambalajından çıkarıldıktan sonra buzdolabında saklanması çok daha uygundur.
İlgili 28 soru bulundu
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Dünyanın hemen hemen her köşesinde bulunabilen kozmopolitan böceklerdir. Tahıl, un, yulaf ezmesi ve pirinç kepeği gibi tahıl ürünleri için ciddi tehdit oluşturan zararlı canlılardır. Un böcekleri en çok fırınlarda, un değirmenlerinde ve tahılların depolandığı diğer tarımsal alanlarda bulunur.
Güve Neden Olur? Güveler genelde çeşidi bakliyatların saklandığı alanlarda yoğun olarak öne çıkarlar. Özellikle mercimek bulgur ve nohut gibi bakliyatların ağzının açık kalması güvelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Böylece güveler bu alanlarda saklanır, beslenir ve aynı zamanda ürer.
Uzmanlara göre böceklerin yediği gıdalar güvenle yenilebilir. Fakat böceğin içinden mi yoksa dışarıdan mı una karıştığı bilinmelidir. Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz. Unu eleyerek temizleyebilirsiniz.
Unun içerisine taze bir defne yaprağı koyarak, böcek istilasından korunabilirsiniz. Defne yaprakları kokusunu yitirmeye başladığında değiştirin. Kilerinizi kontrol edin.
Un kurdu, Tenebrionidae familyasından kınkanatlı küçük bir kara böcektir. Fırınlarda, un fabrikalarında, un değirmenlerinde rastlanan ve cırcırböceği gibi unla beslenen bir böcek türüdür.
bu un, adı gibi bildiğimiz böceklerin kurutulması ve çok ince öğütülmesiyle elde ediliyor. bazı böceklerde (örneğin çekirge), mineral, yağ ve protein çok yüksek olduğundan, özellikle bu tür böceklerden elde edilen unlarla ve bu unlardan elde edilen unlu mamüller ile dünya nüfusunun büyük bir kısmı ucuz ve sağlıklı ...
Her ne kadar emniyetli bir kapta saklasanız da un uzun süre hava almazsa da böceklenebilir. Bundan dolayı unu sakladığınız kabın kapağını arada bir açarak hava almasını sağlamakta fayda var. Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine yol açabilir.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Buğday unu 1 yıla kadar buzdolabında saklanabilir. Diğer yandan yulaf, tam buğday gibi un çeşitlerinin ise dayanma süresi daha kısadır.
- Sinek kağıdı ve balık yağı kullanmak suretiyle güve tuzağı yapılabilir. - Sirke karışımı ile beraber mutfak dolapları temizlenebilir. - Dolaba sedir koymak suretiyle güveleri kaçınmak mümkündür. - Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanarak güveler uzak tutulabilir.
Nohut, mercimek, bulgur gibi bakliyat ürünlerinin saklama koşulları çok önemlidir. Bu gıda ürünlerini ağzı açık şekilde muhafaza ederseniz kısa süre içerisinde bu ürünlerde güve oluşumu gözlemlenir.
Böceklerin ve farelerin dolaştıkları yerleri beyaz kalıp sabunla ovarsanız fareleri kısa süre içerisinde uzaklaştırabilirsiniz. Beyaz sabunun keskin kokusu özellikle fareleri evinizden kısa süre içerisinde uzaklaştıracaktır. Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz.
· Bir pamuğun üzerine çay ağacı yağı damlatıldıktan sonra gözle görülen unlu bitler temizlenmelidir. Ancak her bir yüzeyin temizliği için ayrı pamuğun kullanılması tavsiye edilmektedir. · Uygulama sırasında bitki saksıdan tamamı ile çıkarılmalıdır.
·Her ne kadar kendi paketinde saklamak doğru olsa da, unu temiz ve kuru bir cam kavanozda saklamak çok daha garanti bir yöntemdir. İçinin kesinlikle kuru olduğundan ve ağzı tam olarak kapanan cam bir kavanozun içine unu aktarıp bu şekilde serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Unu buzdolabında saklamak biraz garip geliyor olabilir ancak paketi açılan tam buğday unları diğer un türlerine göre daha hızlı bozuluyor. Bu yüzden paketi açılmış tam buğday unlarını buzdolabında saklamak bakterilerin üremesini engelleyecektir.
Şekeri kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmek gerekir. Özellikle küp şeker, nemden etkilendiğinde üzerinde bir takım değişmeler meydana gelebilir. Şekeri saklamak için buzdolabı ve derin dondurucular uygun değildir. Çünkü şekerin daha hızlı bir şekilde bayatlamasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri