Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Kapitalizm üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan ticaret ve endüstrinin; bireyler, şirketler veya özel girişimlerin kontrolünde bulunduğu ve devlet müdahalesinin sınırlı olduğu bir ekonomik sistemdir.
Antikapitalizm ya da kapitalizm karşıtlığı, bugüne kadar genel veya özel bir isim almamışsa da, genellikle sosyalist ya da anarşist politik görüşlü insanların istediği düzen biçiminin bir parçasıdır. Karl Marx, birçok kişi tarafından anti-kapitalist düşüncenin kurucu babalarından biri olarak kabul edilir.
Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyete ait olması ile birlikte bunların kar ile işletilmesine dayalı bir sistemdir. Tamamen ekonomik sistem olan Kapitalizm serbest piyasa ekonomisine dayalıdır.
Evet, kapitalist sistem, ekonomik aktörlere, malların ve üretim araçlarının mülkiyetine sahip olma hakkı tanımaktadır. Mülkiyet devlete karşı güvence altına alındığında, özel girişimcinin hareket alanı genişleyecek ve faaliyetlerini daha sağlıklı bir biçimde yürütmesi mümkün olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Kapitalizm ise özellikle sermaye birikimine dayanan bir sistemdir. Kapitalistler sürekli olarak kazanmak, biriktirmek isterler.
Özel mülkiyet inancı ve emeğin sömürülmesi yoluyla daha fazla kazanma prensibine dayalı sosyoekonomik sistem.
Kapitalizm, en basit şekliyle büyük oranda kâr elde etmek amacıyla üretime, mal ve hizmetlerin değişi- mine yönelik, özel mülkiyete ve sermaye kullanımına dayanan bir ekonomik sistem olarak tanımlanabilir.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
Ekonomik sistem olarak değerlendirildiğinde kapitalizm, dört üretim faktöründen üçüne göre biçim alabilen bir ekonomik sistem. Dört üretim faktörü; emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişim gücü olarak sayılıyor (bunların üretimden aldıkları paylar da sırasıyla; ücret, faiz, rant ve kâr olarak belirleniyor.)
Buna göre, eğer bir yerde üretim araçlarını kontrolü altına almış, onu tekelleştirmiş bulunan sermaye sahipleri (burjuvazi) ve bu üretimde istihdam edilmek üzere beden gücünü belli bir ücretle işverene arz eden işçiler (proleterya) var ise, orada kapitalizmin özü oluşmuş demektir (Marx, 2015).
Adam Smith FRSA (/ˈædəm smɪθ/; y. 16 Haziran [E.U. 5 Haziran] 1723 – 17 Temmuz 1790), "Ekonominin Babası" ve "Kapitalizmin Babası" olarak anılan İskoç ekonomist, ahlak filozofu, politik ekonominin öncüsü, ve İskoç Aydınlanması sırasındaki önemli bir figürdü.
Kapitalizmin entellektüel babası olarak kabul edilen Adam Smith'in görüşleri, kapitalizme yönelik eleştiri ve suçlamalardan payını aldığından, gerçekte Smith'in nasıl bir toplumsal düzen istediğini anlamak çok önemlidir.
Marksizm-Leninizm, adını Karl Marx ve Vladimir Lenin'den alan, 1920'li yıllarda komünist partiler arasında popülerlik kazanan ideolojik akım.
Weber'e göre modern kapitalizmin temel karakteristiği rasyonelliğidir. Bu sistem piyasa güçlerinin dolaşımına, ücret ve emek gibi üretim faktörlerinin maliyet ve faydalarına, belirli bir yatırım miktarının muhtemel getirilerine ve özel olarak kâr güdüsüne dayanır.
Latince kökenli bir sözcük olan kapital, anapara demektir. Sermayeye ve özel teşebbüse dayalı serbest piyasa ekonomisine ise kapitalizm denir. Orijinal dilinde bu sözcük ''capitalisme'' şeklinde yazılır. Bu üretim sisteminin ilkelerini ve gerekliliğini savunan kişilere ise ''kapitalist'' denir.
Liberalizm kavramı siyasal, ekonomik ve toplumsal özgürlükleri savunur. Geniş kapsamlı bir kavramdır. Özgürlükçülük, Serbestçilik (Liberium: Özgürlük, Serbesti) anlamlarına gelen bu kavram kimi zaman Kapitalizm ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Marx, Yeni Çağda ortaya çıkan kapitalist sistemle birlikte, kapitalist sınıf ve proletarya sınıfı arasında üretim güçleri ve üretim ilişkileri dolayısıyla yaşanan çatışmaların sınıfsız toplum biçimi olarak sosyalizmi doğuracağını düşünür.
Kapitalist sisteme göre, devlet, piyasa işleyişine mümkün olduğunca az müdahale etmelidir; çünkü bu sisteme devletin müdahalesi bu sistemin düzeniyle oynaması anlamına gelir. Bu nedenle devlete ekonomi üzerinde fazla yetki verilmez. Kapitalist sistemde ekonomi, devlet müdahalesi olmaksızın otomatik olarak işler.
Kapitalizm bir ideoloji değildir -- bir işletim sistemidir.
Weber'e göre, modern kapitalizm kazanç ve kâr arzusunun işin ve üretimin rasyonel örgütlenmesi temeline dayanan işletmelerle gerçekleştirmeye çalışıldığı iktisadi düzendir (Acar, 1993: 105).
Marksist teoride sosyalizm, kapitalizmin yerini alacak ve daha sonra sosyalist yapı kendiliğinden söneceğinden komünizme dönüşecek bir topluma işaret eder. Marksizm komünizmin teorik ve felsefi zemini, komünizm sosyalizmin ardılı olarak gelişecek toplumsal sistemdir.
Hayır dünyada hiçbir ülke tam olarak kapitalist değildir, ve olamaz. Eğer sorunuz tamamen liberal ülkeler var mı ise, evet vardır. Kapitalizmi benimsemiş (Serbest Piyasa Ekonomisi) ülkeler arasında Japonya, Birleşik Devletler, Kanada ve Çin (ekonomik anlamda çin kapitalisttir.)
Kapitalizmin Doğuşu: Sanayi Devrimi ve Ticaretin Yükselişi
Kapitalizmin temelleri, 18. yüzyılda Sanayi Devrimi ile atıldı. Makineleşme ve teknolojik ilerlemeler, üretim süreçlerinde köklü değişikliklere yol açtı. Bu dönemde, ticaretin artması ve sermayenin birikimi, kapitalizmin tohumlarını ekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri