Termal sular çatlaklardan sızan yerüstü sularının, yolu üzerindeki mineralleri eriterek derinlerdeki ısınmış katmanlara ulaştığı ve buradaki sıcaklığın etkisiyle buharlaşıp yoğunlaşarak yeryüzüne geri dönmesiyle oluşur.
Kaplıcalardan çıkan termal su, sığ magma kütleleri (erimiş kayalar) ve yer kabuğunun derinliklerindeki sıcak kayalardan faylar yoluyla gelen sirkülasyonla ısınır.
İç organların hızlı çalışması ise termal suyun başrolde olduğu banyo kürlerinden sonra bazen birkaç gün süren bir yorgunluk olmasına neden oluyor. Maden suyu olarak içilmesiyle şifa veren soğuk kaplıca suları da içildiği zaman metabolizmanın hızlanmasını ve iç organların daha hızlı çalışmasını beraberinde getiriyor.
Genel olarak kaplıca suyu sıcaklığının ideal derecesi 36 – 38 derece arasındadır. Su sıcaklığında kesinlikle 45 derecenin üzerine çıkılmamaladır.
Yapılan araştırmalar banyo kürü olacak kaplıca suyunun sıcaklığının 38°C-42°C aralığında olması gerektiğini gösteriyor. Kaplıca suyu ne kadar sıcak olursa o kadar etkili olacağına dair yanlış bir kanı olsa da aslında verilen aralıktaki sıcaklıkta termal su şifa için yeterli.
İlgili 16 soru bulundu
Kaplıca kürlerinde en az 21 banyo tavsiye edilir. Banyo süresini 10 daikadan başlayarak 20 dakikaya kadar arttırınız. Kaplıca suyuna girilebilecek kadar bekletildikten sonra suya girilmelidir. Soğuk su, içme suyu olduğundan kesinlikle ilave etmeyiniz.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız.
Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin 30 ülkeyi kapsayan çalışmasına göre, dünyanın en kaliteli termal suyu olan Haymana termal suyu, pek çok faydasının yanı sıra ciltte yaşlanmayı geciktirme özelliği ile dikkati çekiyor.
Genel olarak 20 °C ve 50 °C arasında sıcaklığa sahip ve jeotermal aktiviteyle ısınan doğal kaynak suları termal su sayılırken, termal suyun kullanım açısından ideal sıcaklığı 40 °C ile 44 °C arasındadır.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir. Daha fazla süre kaplıcada kalmak metabolizmayı gereğinden fazla hızlandıracağı için kendinizi çok yorgun hissetmenize, çarpıntı yaşamanıza ve hatta eğer su sıcaksa vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olur.
Kaplıcalar özellikle kalp-damar, tansiyon, iltihaplı romatizma gibi kronik hastalığı olanlar, kanser, hamileler organ yetmezliği olan hastalar, kalp krizi geçirenler, kan sulandırıcı kullananlar ve obezler için tehlikelidir.
Termal kaplıca havuzlarını kullanırken baş kısmı suyun içine sokulmamalıdır. Tatlı sularda ve 28-42 derece de üremesi kolay olan amipler burun yoluyla vücuda girerek rahatsızlık oluşturabilmektedir. Bu sebepten dolayı termal kaplıca havuzlarında baş dışarıda bırakılarak vücut suya sokulmalıdır.
Yeraltından çıkan ve sıcaklığı 20 ila 110 °C arasında değişen doğal kaynak suları, termal su adını alıyor. Çoğu zaman termal suları kaplıca ile karıştırmak söz konusu olabiliyor. Ancak termal suyun yeryüzüne çıktığı kaynağın çevresinde kurulan tesislere termal kaplıca adı veriliyor.
Sedef, egzama, akne gibi cilt rahatsızlıklarında, Kireçlenme, bel fıtığı, romatizmal rahatsızlıklarda. Felç, ameliyat sonrası hareket bozukluğu, çocuk felci gibi kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır.
Kaplıcalardaki birçok maden suyu, silika, kükürt, selenyum ve radyum gibi mineraller bakımından zengindir. Şifalı killer ayrıca 'fangoterapi' olarak bilinen bir uygulamadır. Kaplıcalarda bu tedaviler beraber kullanılır.
Termal havuzlarda kullanılan sular vücut sıcaklığına yakın derecede sıcak sulardır.
Termal kaplıca suyunu kullandıktan hemen sonra duş almak doğru değildir. Kaplıca suyundan çıktıktan sonra yarım saat kadar dinlendikten sonra duş alınmalıdır.
Uzmanlar 28°C - 32°C aralığındaki sıcaklıktaki termal suların yüzme ve egzersiz için uygun olduğunu söylerken 36°C-38°C aralığındaki ve 40°C üzerindeki termal suların yüzmek için uygun olmadığını belirtiyor.
Uzmanlar bu konuyla ilgili olarak termal sudan terleme başladıktan 5 dakika sonra çıkılması gerektiğini, bunun da ortalama 20 dakika olduğunu söylüyor.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
En sıcak deniz suyu nerede, sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri kuşkusuz Kaş kıyılarıdır. Yerli ve yabancı turistlerin yaz aylarında akın ettiği Kaş kıyılarının en ilgi çeken yerlerinin başında Kaputaş kumsalı gelir.
Türkiye'nin termal kaplıcaları söz konusu olduğunda akla gelen ilk şehir kesinlikle Afyonkarahisar.
Uzmanlar 12 yaşından küçük kişilerin termal suya girmemesi gerektiğini söylüyor.
-Kaplıcaya girmeden önce çok aç ya da çok tok olmamanız gerekiyor. Hafif bir yemek yedikten sonra 1 ya 1,5 saat geçtiğinde kaplıcaya girebilirsiniz. -Kaplıcaya girmeden önce bol su içtiğinizden emin olmalı, -Kaplıca suyunun sıcaklığı 38°C ile 42°C arasında olmalı.
Sülfat bulunan termal suların kullanımı yağ yakımını hızlandırır. Ayrıca termal kaplıca sularının hem banyo kürü olarak kullanımı hem de içme kürü olarak kullanımı metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Metabolizma hızlı çalıştığından dolayı vücutta biriken toksinler hızla atılır ve kilo vermede yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri