Ergenlik döneminin sona erip yetişkinlik döneminin başladığı 18 yaşından 64 yaşına kadar olan yaş aralığındakiler için 7-9 saat ideal uyku süresidir. 65 yaşını geçenlerin 7 ila 8 saat uyuması gerekiyor.
Yetişkinler (24-64 yaş): Bu yaş grubuna genç yetişkinlerle aynı uyku süresi tavsiye ediliyor; 7-9 saat. İleri yaş grubu (65 yaş ve üstü): Sağlıklı görülen uyku süresi günde 7-8 saat, fakat bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati de aşmaması tavsiye ediliyor.
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi. Araştırmacılar, 64 yaşın üzerindeki kişilerin ise hergün sadece 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
Nature Aging dergisinde yayımlanan bilimsel çalışmaya göre, 40 yaşını doldurmuş olan kişiler için günde 7 saat uyku yeterli.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Yeni bir araştırmaya göre, geceleri en az 5 saat uyumak, 50 yaş ve üstü kişilerde kronik sağlık sorunu riskini azaltıyor.
Ergenlik döneminin sona erip yetişkinlik döneminin başladığı 18 yaşından 64 yaşına kadar olan yaş aralığındakiler için 7-9 saat ideal uyku süresidir. 65 yaşını geçenlerin 7 ila 8 saat uyuması gerekiyor.
Bilim insanları yaşlandıkça daha az uykuya ihtiyaç duyulduğu düşüncesinin yanlış olduğunu, yetişkinlik dönemi boyunca uyku ihtiyacımızın değişmediğini söylüyor. Ancak araştırmalar yaşlıların gençlere göre ortalama 1,5 saat daha az uyuduğunu gösteriyor.
İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı. Sabah 08.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 22.46, 00.16, 01.46 veya 03.16 olmalı.
Çünkü mümin için gece ve gündüz programlarını tanıtan diğer bazı rivayetlerde gece ve gündüzün dörtte biri ve bir takım diğer rivayetlerde de gece ve gündüzün üçte biri insanın dinlenmesine ayrılmıştır.[7] Bunun miktarı da gece ve gündüz 6 ila 8 saat olmaktadır.
Sabah 5'te uyanıp güne enerjik başlayabilmenin anahtarı akşam 9-10 gibi yatağa girmek.
Gece uykunun verimliliği konusunda uzmanlar pek çok araştırma yapmıştır. Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Yetişkinler için günlük uyku süresinin ortalama 7-9 saat olması gerekiyor. 65 yaş üzerinde ise gerekli uyku süresi günde 7-8 saat ve bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati aşmaması tavsiye ediliyor. Nöroloji Uzmanı Doç.
Psychology Today Dergisi, yayımladığı bir makalede insanların yattığı saatleri IQ seviyeleri ile karşılaştırılmış. Ortaya şu sonuçlar çıkmış: 125 ve üzeri IQ'ya sahip olan zeki insanlar, hafta içi gece 00.29'da uyuyup, sabah 07.52 uyanırken, hafta sonu yatağa girme saati 01.44'ü buluyor.
90 Dakika Kuralı: Her bir uyku döngüsü 90 dakikadan ve 4 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle birçok faktörü göz önünde bulundurarak günde kaç saat uykunun size iyi geleceğini keşfetmelisiniz. Ancak bu uyku süresi yetişkin bir birey için en az 6 saat en fazla 9 saat olmalıdır.
Milyonerler uykularından da fedakarlıkta bulunuyorlar. Uzmanlar iyi bir uyku için 8 saat önerirken Tesla CEO'su Elon Musk, gece 1'de yatıyor ve sabah 7'de kalkıyor, böylece günde sadece altı saat uyuyor.
İyi bir gece uykusu sağlığınız için şarttır, ancak aşırı yani çok fazla uyku; diyabet, kalp rahatsızlıkları ve artan ölüm riski de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi sorunla ilişkilendirilir.
164 kişinin üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, günde 5 saatten daha az uyuyan kişiler soğuk algınlığına daha yatkın oluyorlar. Beyin işlevleriniz duracak noktaya gelebilir. Hepimiz fark etmişizdir, az uyuduğumuz günlerde böyle bir aptallık, bir unutkanlık, bir hafıza kaybı yaşıyoruz.
Günlerce uyumamak aşırı terlemeye, gözbebeklerinin iğne ucu kadar küçülmesine neden oluyor. Birkaç hafta sonra ise uykuya dalma hali, uyurgezerlik ve istemsiz kas hareketleri başlıyor. Kilo kaybı ve demans (bunama), ardından da ölüm baş gösteriyor.
14 -17 yaş aralığındaki çocukların ise tıpkı bir üst grupta olduğu gibi en az 7 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor. Araştırma sonuçlarının en çok eleştirildiği 18 – 65 yaş aralığında ise asgari 7, azami 11 saat uyku süresi yeterli görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri