Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir. Daha fazla süre kaplıcada kalmak metabolizmayı gereğinden fazla hızlandıracağı için kendinizi çok yorgun hissetmenize, çarpıntı yaşamanıza ve hatta eğer su sıcaksa vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olur.
Uzmanlar genel bir ortalama verdiğinde banyo kürü olarak tercih edilecek sıcak kaplıca sularında şifa arayan kişilerin tedavi için minimum 7 gün maksimum 21 gün kaplıcaya girmesi gerektiğini açıklamış durumdalar. Eğer soğuk kaplıca suları maden suyu olarak içilip şifa aranacaksa minimum 3 günlük bir tedavi gerekiyor.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız. Hemen duşa girerseniz termal suyun şifasından yararlanma oranınız azalacak.
KAPLICA BANYOSU NASIL YAPILIR
Banyo süresini 10 daikadan başlayarak 20 dakikaya kadar arttırınız. Kaplıca suyuna girilebilecek kadar bekletildikten sonra suya girilmelidir. Soğuk su, içme suyu olduğundan kesinlikle ilave etmeyiniz. Tok karnına suya girmeyiniz.
Termal suyun etkisini göstermesi için belli bir süre kullanılması gerekir. Genellikle 7-15 günlük bir kür önerilir. Termal suyun etkisi kişiden kişiye değişir, bazı kişilerde hemen fark edilirken, bazılarında daha uzun sürebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Termal kaplıca havuzlarını kullanırken baş kısmı suyun içine sokulmamalıdır. Tatlı sularda ve 28-42 derece de üremesi kolay olan amipler burun yoluyla vücuda girerek rahatsızlık oluşturabilmektedir. Bu sebepten dolayı termal kaplıca havuzlarında baş dışarıda bırakılarak vücut suya sokulmalıdır.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir.
Şişlik veya ödem gibi sorunların azalması konusunda fayda sağladığı için yaşlılık dönemlerinde veya kilo verme süreçlerinde deneyebilirsiniz. Termal su, cildi nemlendirip temizlemesi açısından da öne çıkar.
Termal sularda şifa bulmak isteyen kişiler, duş almış olsalar dahi termal suya çok sayıda canlı bakteri bırakırlar. Yani evet termal sularda mikrop olur. Özellikle Legionella, E.coli, P.aeruginosa, S.aureus, Salmonella, Proteus, Aeromonas, Fekal streptokoklar termal sularda rastlanabilecek bakterilerdendir.
Kaplıcalar özellikle kalp-damar, tansiyon, iltihaplı romatizma gibi kronik hastalığı olanlar, kanser, hamileler organ yetmezliği olan hastalar, kalp krizi geçirenler, kan sulandırıcı kullananlar ve obezler için tehlikelidir.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır.
Termal kaplıca suyunu kullandıktan hemen sonra duş almak doğru değildir. Kaplıca suyundan çıktıktan sonra yarım saat kadar dinlendikten sonra duş alınmalıdır.
-Kaplıcaya girmeden önce çok aç ya da çok tok olmamanız gerekiyor. Hafif bir yemek yedikten sonra 1 ya 1,5 saat geçtiğinde kaplıcaya girebilirsiniz. -Kaplıcaya girmeden önce bol su içtiğinizden emin olmalı, -Kaplıca suyunun sıcaklığı 38°C ile 42°C arasında olmalı.
Termal kaplıca suları yer altıdan gelen doğal kaynaklardır. Yer altında oluşan mevsimsel değişimler de termal suyun içerisinde bulunan minerallere yansır ve termal suyu daha şifalı hale getirir. Bu yüzdende özellikle rahatsızlıklara fayda bulmak için ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde tercih edilmelidir.
Uzmanlar konuyla ilgili 12 yaşından küçük bireylerin termal suya girmemesi gerektiğini açıklamış durumda. Kaplıca suyunun ağır metaller içermesi ve çocukların ciltlerinin yetişkinlere göre daha geçirgen olması çocukların kaplıcaya girmemesinin önerilmesinin en önemli nedenleri olarak karşımıza çıkıyor.
Kaplıcada en fazla 10-20 dk. kalınmalı ve günde bir veya iki kür alınmalıdır. Kalp, damar, tansiyon, astım vs. hastalıkları olanlar doktorlarının tavsiyeleri doğrultusunda kaplıca suyunu kullanmalıdırlar. Kaplıcaya girerken bol sıvı tüketin. Özellikle maden suyu ve ayran tavsiye edilir.
Termal suların içerisinde bulunan sülfat yağ yakımı sağlamaktadır. Sülfat bulunan termal suların kullanımı yağ yakımını hızlandırır. Ayrıca termal kaplıca sularının hem banyo kürü olarak kullanımı hem de içme kürü olarak kullanımı metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamaktadır.
Kaplıcaya giren bir kişinin kalp çarpıntısı yaşamasının nedeni tamamen suyun sıcaklığından ve içeriğinden dolayı oluşan bir durumdur.
Kaplıca sularının eğer sıcaklığı fazla ise soğuk su karıştırmamaya dikkat edin. Çünkü suyun mineral yoğunluğu azalmaktadır. Kaplıca suyunu soğutmak için eğer soğuk su karıştırırsanız suyun etkisini azaltmış olursunuz. Suyu kendi halinde bekletip dinlendirerek soğutmanız gerekmektedir.
Kaplıcalarıyla ünlü bir yer Yalova. Termal Kaplıcaları ise Yalova'ya 12 km uzaklıkta yer alan Termal ilçesinde yer alıyor. Suları kalsiyum, sülfatlı ve florürlü miks termomineral sular sınıfında yer alan Termal Kaplıcaları'nın suyu hem banyo kürü hem de içme kürü olarak kullanılabiliyor.
Termal suyun, sinir boyunca yayılan iltihaplanmalar (nevralji / sinevralji), sinir ucu iltihaplanmaları (nevrit/polinevrit), tenden iltihabı (tendinit), eklem zarı iltihabı (periartrit) gibi iltihaplanmaya bağlı rahatsızlıkların tedavisinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Termal suyumuz akne, sedef, egzama gibi cilt deri hastalıklarında fayda sağlamaktadır. Saç dökülmesine sebep olan ana etken ise sağlıksız saç derisidir. Saç derisine sayfa sağlayan termal su saç dökmez aksine fayda sağlar.
Öncelikle hijyen açısından asla yapılmaması gereken bir şeydir ve adetliyken kaplıcaya gidilmemesi gerekir. Havuz suları ortak alandır ve diğer insanların ağızlarına burunlarına bu suyun kaçması olasıdır. En başta başkalarının sağlığı düşünülmelidir ve adetliyken kaplıcaya gidilmemelidir.
Bu iki hamamda hem kaynak suyu hem de sondaj suyu mevcuttur. Tedavi sıcak su içilerek ve banyo alınarak yapılmaktadır. Diğer 3 hamamda ise sondaj suyu mevcuttur. İçmek içinde sıcak şifalı su bu hamamlarda da mevcuttur.
Termal kaplıca suyunu uzun süre ve fazla kullanımda çarpıntı, baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, tansiyon düşüklüğü ile karşılaşmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri