Kitle İletişim Araçları: Kitaplar, gazeteler, radyolar, çeşitli telekomünikasyon araçları, televizyon yayınları kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Toplum tarafından; 'Her tür basımı yapılan yayın (Gazete, Dergi, Kitap vb.), Radyo, Televizyon, Tiyatro, Sinema ve Sosyal Medya' gibi kitle iletişim araçları kullanılmaktadır.
KİTLE İLETİŞİMİNİN ÖZELLİKLERİ
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) internetin, düşüncelerin ifadesini sağlayan ve bünyesinde diğer kitle iletişim araçlarından farklı özellikler taşıyan kitle iletişim araçlarından biri olduğunu kabul etmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Türkçeye 1980li yıllardan sonra giren medya kelimesi, “kitle iletişim araçları” ifadesi ile anılır ve gazete, radyo, televizyon, internet vb araçların tümünü kapsar. Kitle iletişim araçları farklı özelliklere sahip olmalarına rağmen genel olarak “kitlesel bir boyutta ileti dağıtabilen araçlar”dır (1).
Geniş kitlelere ulaşılmasını ve iletişim kurulmasını sağlayan iletişim kanallarına verilen isimdir. Bunlar: televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları ilk akla gelenlerdir.
Etkili Bir Kitle İletişim Aracı Olarak Televizyon
Televizyon 20. yüzyılın en önemli kitle iletişim araçlarından biridir. Tüm kitle iletişim araçlarının özellikleri ayrı ayrı incelendiğinde televizyon yapısı gereği diğerlerinden oldukça farklı bir yerde konumlandırılır.
Kitle iletişim araçlarına örnek olarak; televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları gibi örnekler verebiliriz.
Fotoğraf bir iletişim aracı olarak kullanıldığı zaman, rengi, içeriği ve kadrajı ile bir iletide en önemli unsur olmaktadır.
Kitle iletişim araçları adı verilen basın, radyo, televizyon, sinema filmleri, video ve ses bantları ile yapılan her türlü yayınlan kapsar.
Kitle iletişim araçları kavramı esas olarak gazete, TV ve radyoya gönderme yapmakla birlikte, sinema, tiyatro, kitap ve dergileri de kapsamaktadır.
Reklam ve sosyal medya, pazarlama iletişiminde son derece önemli olan iki öğedir. Hatta biraz önce de bahsettiğimiz gibi tüm kitle iletişim araçlarından daha hızlı büyüyen internet tabanlı iletişim çağında, sosyal medya reklamları pazarlama iletişiminin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.
İletişim Yöntemine Göre Farklılıklar
Geleneksel medya da iletişim kurmak için genellikle dergi, kitap, gazete, televizyon ve radyo gibi araçlar kullanılmaktadır.
Sözlü iletişim, iletişimin en yaygın ve etkili biçimidir ve günlük yaşamlarımızın temel bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Yazılı iletişim, harflerin ve kelimelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen iletişim türüdür.
Kitap nedir sorusuna yanıt olarak; yazılı bilgi veya edebi eserleri barındıran, genellikle kağıt veya dijital ortamlarda yayınlanan, sayfalar halinde düzenlenmiş bir ürün olduğu söylenebilir. Kitap okumak, gözlerle yazılı metni takip ederek anlam çıkarmayı içerir.
Kitle İletişim Araçları:
Kitaplar, gazeteler, radyolar, çeşitli telekomünikasyon araçları, televizyon yayınları kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Kitle iletişim araçlarında kaynak ve alıcı farklı mekanlardadır.
1.Görsel İletişim: Afişler, fotoğraflarla kurulan iletişim türü. 2.Yazılı ve Görsel İletişim: Gazeteler, dergiler ve broşürlerle yapılan iletişim. 3.Uzaktan Yapılan Sesli İletişim: Radyo, televizyon, sinema, telefon kanalıyla yapılan sesli ve görüntülü iletişim türüdür.
Kitle iletişimi; sözlü ve yazılı medyayı kullanarak geniş bir kitleye mesaj oluşturma, gönderme, alma ve analiz etme sürecidir. Ana odak noktası, yalnızca bir mesajın neden ve nasıl iletildiği değil, iletildiği ortamdır.
Örnek: Televizyon, dergi, bilgisayar, gazete, kitaplar, resimler vs. İşitsel bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıyla kulağa hitap eden iletişim araçlarıdır. Örnek: Telefon, MP3 çalar, ses kayıt cihazı,radyo, cd-kaset çalar vs.
Radyo, televizyon, gazete, internet gibi basın ve yayın organları sayesinde kurulan iletişime kitle iletişim adı verilir.
Kitle iletişimi kavramındaki kitle sözcüğü, iletilerin/mesajların birçok insana aynı anda yöneldiği gerçeğini ifade ve işaret etmektedir. Başka bir deyişle kitle iletişiminde kitle sözcüğü, kaynak açısından belirsiz heterojen ve anonim olan sayıca fazla insanları ifade etmektedir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri