Kapsayıcı eğitimin hedef kitlesi öncelikle engelli bireyler olarak algılansa da, göçmen öğrenciler, farklı sosyo kültürel yapıdan gelen öğrenciler de dahil olmak üzere tüm öğrencileri kapsamaktadır.
Bu anlamda kapsayıcı eğitim; çeşitliliğe değer vererek cinsiyet, etnik yapı, sosyal sınıf, sağlık, sosyal katılım ve başarı gibi nedenlerle kimsenin eğitim süreçlerinden dışlanmaması ve herkesin sistem tarafından kucaklanmasıdır (UNESCO, 2009, Ouane, 2008).
Kapsayıcı eğitim tüm çocukların gelişimsel, sosyokültürel ve bireysel özellikleri ile gereksinimleri doğrultusunda eğitim almalarını amaçlayan bir süreç olarak tanımlanabilir.
Kapsayıcı eğitimde, erişim, katılım ve destek olmak üzere üç temel bileşen vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Erişim, kapsayıcı eğitim uygulamalarının ilk adımı olup tek başına yeterli değildir. "Katılım" öğrencilerin günlük etkinlikler, rutinler ve ortamlar içinde gelişim ve öğrenmelerini destekleyerek erişim kavramını genişletir.
Kapsayıcı eğitim yaklaşımının eğitimsel, sosyal ve ekonomik gerekçeleri bulunmaktadır.
Kaynaştırmanın dar bir anlamı söz konusu iken kapsayıcı eğitim daha geniş bir bakış açısını temsil etmektedir.
Kapsayıcı Eğitim ve Paydaşlar Eğitimin etkili, verimli ve kapsayıcı bir işlevinin olabilmesi için eğitimin paydaşları olan öğretmenlerin, ailelerin, yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının birbirleriyle iş birliği içinde olması gerekmektedir.
Her ne kadar eğitim hakkı, eşitlik, ayrımcılık gözetmeksizin yapılması gereken uygulamalar pek çok uluslararası dokümanda yer alsa da 1994 yılında Salamanca Konferansı sonrasında yayımlanan Salamanca Bildirgesi ve Eylem Çerçevesi ile “kapsayıcı eğitim” ilk kez gündeme gelmiştir.
Kapsayıcı eğitim ilk defa Salamanca Bildirisi (UNESCO, 1994) ile eğitim dünyasına tanıtılmıştır. Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Kurumu'na (UNESCO, 2017) göre kapsayıcı eğitim, eğitim gören kişilerin çeşitli ihtiyaçlarına odaklanan ve bu ihtiyaçlara cevap veren bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Ülkemizde kapsayıcı eğitimin (inclusive education/inclusion) karşılığı olarak kaynaştırma (integration) ve bütünleştirme (mainstreaming)ifadeleri de kullanılmaktadır.
Kapsayıcı eğitimin ilk olarak gündeme gelişi, özel eğitime gereksinim duyan ve/veya engelli öğrencileri normal eğitim süreçlerine dahil etme amacıyla gerçekleşmiştir. Zamanla bu kavramın kapsamı, dezavantaja sahip tüm grupları (engelliler, düşük gelirliler, azınlıklar, kız çocukları vb.)
Kapsayıcı eğitim her açıdan çok önemlidir. Çünkü bu eğitim sayesinde tüm çocuklar eşit bir eğitim alabilir. Kapsayıcı eğitimde, çocukların gereksinimleri ön planda tutulmaktadır. Böylece tüm çocukların eğitim ihtiyaçları doğru bir şekilde sağlanmaktadır.
Bölüm'de kapsayıcı okullar ve topluluklar geliştirebilmek açısından kapsa- yıcı eğitimin toplumsal, ekonomik, pedagojik, örgütsel, davranışsal ya da kültürel boyutları tartışılmaktadır.
Kaynaştırma eğitimi, bireyselleştirilmiş eğitim programlarıyla engelli ve normal çocukların eğitsel ve sosyal yönden bütünleşmelerini sağlama işlemidir.
Kaynaştırma yoluyla eğitim engelli bireyin sosyal, psikolojik ve akademik anlamda akranlarıyla bütünleşmesini ve uyumunu sağlayan özel eğitimde en etkin yoldur.
Adından da anlaşılacağı gibi sosyal kapsayıcılık, toplumdaki tüm kesimlerin inanç, etnik köken, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasi görüş, mülkiyet, engellilik durumu vb. fark etmeksizin yaşama aktif bir şekilde katılımını ifade ediyor.
Kapsayıcı eğitimin önemli bir alt boyutunu çokkültürlülük ifade etmektedir. Çokkültürlülük öğrenciler arasındaki ötekilerin kültürünü ifade eder. Farklı kültürlerin bilinmesi ve anlaşılması ancak çokkültürlü eğitim yoluyla gerçekleşebilmektedir (Shaw, 1988).
Kapsayıcı eğitim terimi, ilk kez Salamanca Bildirgesi'nde geçmektedir.
Bu anlamda kapsayıcı eğitim; çeşitliliğe değer vererek cinsiyet, etnik yapı, sosyal sınıf, sağlık, sosyal katılım ve başarı gibi nedenlerle kimsenin eğitim süreçlerinden dışlanmaması ve herkesin sistem tarafından kucaklanmasıdır (UNESCO, 2009, Ouane, 2008).
Kapsayıcı sınıflar tipik olarak, özel ihtiyaçları, engelleri veya eksiklikleri olan öğrencilerin yaşlarına uygun, genel eğitim ortamlarında akranları (belirli ihtiyaçları olan veya olmayan) arasında öğrenebilecekleri şekilde tasarlanmış sınıflar olarak tanımlanır.
Uzman ve başöğretmenlik yetiştirme programı kapsamında “Modül 5”de yer alan “Eğitimde Kapsayıcılık ” ile ilgili konuları kapsayan 12 adet soru çalışmalarımıza hoş geldiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri