Uzun zamanlarda ölçülen en düşük sıcaklık -29 °C, en yüksek sıcaklık ise 41 °C'dir. En çok kar yağan ay şubat, en soğuk ay ocaktır. En sıcak aylar temmuz ve ağustosdur.
İstanbul'da kar yağışı genellikle Aralık ve Mart ayları arasında görülür. Ancak her yıl hava koşulları değişkenlik gösterebilir ve bu nedenle kesin bir tarih vermek zordur. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava durumu tahminlerini takip ederek, İstanbul'da kar yağışının ne zaman ve nasıl olacağını öğrenebilirsiniz.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır.
Kar büyükten küçüğe herkes için eğlence kaynağı olan kış mevsimi sembolüdür. Bulutları oluşturan minik su tanelerinin soğuk hava ile karşılaşması sonucunda gerçekleşmektedir.
2024'ÜN İLK KARI 10 OCAK'I 11'İNE BAĞLAYAN GECE BEKLENİYOR
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, yeni yılın ilk haftasında ülkemiz üzerinde etkili olan yüksek basınç sisteminin etkisiyle yağış alacak bölgelerimiz olduğunu ancak ülke genelinde kar yağışı beklenmediğini belirtti.
İlgili 37 soru bulundu
Mart ayının bolca yağmurlu olacağının altını çizen Tek, kar ihtimalinin ise çok düşük olduğunu söyledi, “Çok uzun periyotlu tahminlerde Mart'ın 8'i gibi Marmara ve Karadeniz'de çok küçük de olsa bir kar yağışı olasılığı bulunuyor.
Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava dalgası beraberinde kar yağışını da getirirken, yapılan uyarılara rağmen İstanbul'a kar yağmadı. Kandilli Rasathanesi'nden Adil Tek, bu durumu "Isı adası" olarak açıklarken, "İstanbul'da deniz suyu sıcaklıkları bu kar yağışının olmamasında çok etkin.
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Peki, kar kaç derecede yağar? Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
14) Ne zaman kar yağar? Karın oluşması için hava sıcaklığının 0 derecedeki donma noktasına yakın olması gerekir. Ama uzun süre yağmur yağması halinde civardaki hava serinleyerek kar kristallerinin oluşmasını sağlayabilir. Yani hava sıcaklığının yerde 6 derece kadar yüksek olması durumunda bile kar yağabilir.
Kışın yağan karlar bahar aylarında erir, su olur. Akarsulara ve yeraltı sularına karışır.
Türkiye'de 2023-2024 kışı, genel olarak yağışlı ve soğuk geçecek. Özellikle kasım ayının ortalarından itibaren yağışların artması ve hava sıcaklıklarının düşmesi bekleniyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) tahminlerine göre, 2023-2024 kışı, Kuzey Yarımküre'de ortalamanın üzerinde yağışlı geçecek.
Kar yağışı Türkiye'de en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülmekte ve en yüksek kar yüksekliğine de bu bölgede ulaşılmaktadır. Yapılan çalışmada amaç; uzun yıllar (1970– 2020) Doğu Anadolu Bölgesi'nde aylık maksimum kar yüksekliğinde azalma veya artma eğiliminin olup olmadığını değerlendirmektir.
- Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. - Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur. - Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur.
Ocak ayında Japonya sıcaklıkların yaklaşık 10 °C'ye düşmesi ve ülkenin birçok kesiminde kar yağışı görülmesiyle nispeten soğuk bir kaçamak noktası olacaktır.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır. Örneğin, Fort Yellowston, Wyoming'de 2 Şubat 1899 günü maksimum sıcaklık sadece -28 dereceye ulaşmasına rağmen 8 cm. kalınlığında kar yağmıştı.
Türkiye'de son 32 yılda en yoğun kar yağışı 1976 yılı Şubat ayında düştü ve aynı tarihte Bitlis'te 3 metre 41 santim kar kalınlığı ölçüldü.
Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Palandöken'in zirve noktası olarak bilinen Ejder Tepesi'ne de mevsimin ilk karı yağdı.
Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ'a mevsimin ilk karı yağdı. Sabaha karşı başlayan kar yağışı, karla karışık yağmur olarak devam ederken, hava sıcaklığı 1 derece olarak ölçüldü.
Kar ve kayak turizminin gözde yerlerinden Uludağ'da dün gece etkili olan kar yağışı 25 santimetreyi buldu.
İzmir üzerinde, yağışa dönüşebilecek kütle olmadığı için herhangi bir kar yağışı gerçekleşmiyor. Nemli hava kütlesi Ege Denizi üzerinden geçerek Muğla ve Antalya'ya doğru yöneldiği için bize değil o illere kar yağışı getirdi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, kar yağışına ilişkin şehrin ısı adası konumuna olmasının kar yağışını engellediğini belirtti. Deniz suyu sıcaklıklarının düşmesi durumunda İstanbul'un merkezinde ve çevre illerde de kar yağışı olabileceği ifade edildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, şehrin ısı adası olmasının kar yağışını engellediğini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri