>>Türkiye'de yağmur çoğunlukla SONBAHAR mevsiminde yağmaktadır.Eylül ve Ekim aylarında yağışlara fazlalıkla rastlamak mümkündür. >> Ayrıca İlkbaharın gelmesiyle birlikte yağan yağmurlar vardır. Nisan ve Mayıs aylarında yağar.
Yani Nisan ve Mayıs.
Merhaba, Cevap, aya yağmur yağmaz. Nedeni, çünkü ayda atmosfer yoktur.
Sonbaharda havalar yavaş yavaş soğur, ağaçların yaprakları sararır ve dökülmeye başlar, sık sık yağmur yağar, kuşlar sıcak yerlere göç ederler, biraz daha kalın kıyafetler giymeye başlarız.
İlkbahar, dünyanın her noktasında aynı anda yaşanmaz fakat dünyanın her yerinde ilkbahar, yağmurla özdeşleşmiştir. Peki ilkbaharda yağmura sebep olan tam olarak nedir? İlkokul bilgilerinden de hatırlayacağınız üzere, değişen mevsimler, Dünya'nın güneş etrafındaki dönüşünden kaynaklanır.
İlgili 44 soru bulundu
En fazla yağış, frontal faaliyetlerin kuvvetli olduğu sonbahar ve kış mevsimlerine rastlar. Kuzeyden güneye doğru sürekli bir hava akımının meydana geldiği yaz döneminde kıyı dağları boyunca orografik-siklonik yağışlar oluşur.
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
Yüzey sıcaklığı 6000 dereceye yaklaşan plazma halindeki sıcak gazdan oluşan Güneş'te yağmur yağar mı? Astrofizik Dergisi'nde yayınlanan yeni makaleye göre evet.
Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
Soğuk hava zemine batmayı sevdiğinden, bu havanın hızlı şekilde yükselmesi zordur. Bu yüzden kış bulutlarındaki yukarı doğru hava akımları çok hafif olur. Bu yavaş akımlar, fazla nem barındırmayan ince bulutlardan geçtikçe, ufak yağmur damlaları oluşur.
Kar yağışı 2023 yılının ilk 3 ayına kalacak. Meteoroloji Prof. Orhan Şen'in 'Türkiye'de kış mevsimi' şöyle: -Aralık ayı batı bölgelerde sonbahar havasında Doğuda ise kışın başları gibi çok soğuk yok. Ocak, Şubat, Mart aylarında kış şartları daha belirgin görülecek.
2021 Yılı Temmuz Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre, Türkiye geneli temmuz ayı yağışları normaline göre artış gösterdi. Temmuz ayı yağışı 19 mm, normali (1981-2010) 16.4 mm ve 2020 yılı temmuz ayı yağışı 14.1 mm olarak açıklandı. Yağışlarda normaline göre %16, geçen yıl temmuz ayı yağışlarına göre %35 artış gerçekleşti.
Türkiye geneli 2021 yılı Temmuz ayı yağışlarında normaline göre %16 artma meydana gelmiştir (Tablo 2, Şekil 8). 19.0 mm, normali (1981-2010) 16.4 mm ve 2020 yılı Temmuz ayı yağışı 14.1 mm olarak gerçekleşmiştir.
Kırkikindi yağmurları, nisan yağmurlarından sonra başlar. Nisan yağmurlarının bitişi de mayıs ayının sonlarıdır. Yani genel olarak mayıs ayının sonlarında başlamaktadır. 40 gün ikindi ve akşam üzeri yağma ihtimali yüksek olduğundan halk arasında 40 ikindi şeklinde isimlendirilmiştir.
Nisan yağmuru biriktirme geleneği azalsa da, özellikle kırsal bölgelerde çeşitli şekillerde yaşatılıyor. Nisan yağmurunun şifasına inananlar yağmur yağarken leğen ve geniş ağızlı kapları açık alana bırakarak içine yağmur suyu dolmasını sağlıyorlar.
3. "Yaz yağmuru çok güzel be, saçları da besliyormuş" inancını çamura battığın selde bırakmak. Yaz yağmuru kısa sürer diye öğretmişler, o yüzden hep neşeyle karşılıyorsun ama sadece 3 dakika sürüyor. Havadan hortumla yağdırırcasına gelen yağmur suyu altında donuna kadar ıslanınca pek de bir havası kalmıyor işte.
Buharlaşma çoktur. Nem farkı azdır. Bu gibi nedenlerle yaz aylarında az yağmur yağar.
Coğrafya biliminde havadaki su buharının yoğunlaştıktan sonra gerek sıvı, gerek katı olarak yeryüzüne düşmesi olayına yağış adı verilmektedir. 1 Çiy, kırağı, kırç, kar, dolu ve yağmur başlıca yağış türlerine Türkçede verilen isimlerdir.
İyi haber şu ki sıradan bir insanın her hava tahminini okuduğunda kağıt ve kalem çıkarmasına gerek yok. Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre, eğer yüzde 40 yağmur ihtimali görüyorsanız, “bölgedeki herhangi bir noktada yüzde 40 olasılıkla yağmur yağma ihtimali vardır.” Sosyal Bilimci.
- Hava gece yıldızlı olursa, sabah hava iyi olur. - Hava gece yıldızsız, bulutlu ve gündüz sıcaksa, ertesi gün hava yağışlı olur. Yıldızlar parlaklığını kaybederse, don beklenir. - Yıldızlar fazla ışık verirse, yağmur yağar.
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Eğer yağmur yağmazsa, birçok olumsuz etki oluşabilir. Özellikle kurak iklimlerde yağmurun olmaması, tarım ve bitki örtüsü için büyük bir sorun teşkil edebilir. Ayrıca, su kaynakları da kuruyabilir veya azalabilir. Bu, içme suyu ve endüstriyel su kaynakları gibi hayati kaynakların azalmasına neden olabilir.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü.
Dünyanın en kurak yeri Antarktika'dır. Kıtanın bazı kesimleri 2 milyon yıldır yağmur yüzü görmedi. Bir çöl aşağı yukarı 25 mm'den az yağış alan yer olarak tanımlanır.
En fazla yağışı sonbahar mevsiminde alırken, En az yağışı da ilkbahar aylarında alır. mevsiminde alırken en az yağışı da temmuz-ağustos ayları yani yaz aylarında alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri