karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
Karı sözcüğü eş anlamının yanı sıra argoda kadın anlamında da kullanılır.
Osmanlı Devletinde padişahın yakınında olan kişileri tanımlamak için kullanılan karin kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Birleşmek, bitişik durumda olmak anlamına gelen ''karn'' kökünden türetilmiş olan sözcük yakın, eş ve karib kelimeleri ile eş anlamlıdır.
Arapça ḳrA kökünden gelen ḳārī قاري "okur" sözcüğünden alıntıdır.
Çünkü “koca” bilge demektir, yüce demektir. Koca demek, dağ demektir. Ve ne kadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dağ eksiktir. Dağların yücesine kar yağar diye kadına da “kocanın karı” demişler.
İlgili 30 soru bulundu
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
Sözlükte zevc kelimesi “çift, çiftin teki, eş, karı” anlamına gelmektedir. Kocadan ayırt edilmesi bakımından evli kadına zevce denilmişse de her ikisi için zevc kelimesinin kullanılması dil bakımından daha fasih bulunmuştur.
Kuran'ı kurallarına uygun şekilde ve güzel bir şekilde okuyan kişilere kâri denir. Tecvid kurallarına uygun okuyan ve aynı zamanda Kuran-ı Kerim'e özel bir makamda okuyan kâriler özel eğitim görürler.
Türkiye Türkçesi kocal- “yaşlanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Orta Türkçe koca “saygın kişi, yaşlı” sözcüğünden +Al- ekiyle türetilmiştir.
zevc / زوج
Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
kaus. Yaşlı, koca, ihtiyar.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
"karı-koca" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç husband-wife i.
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
Eş kelimesinin gerçek anlamında; benzer, aynı olan, tıpkısı gibi tanımlamalar yapmamız mümkün. Fakat bizler eş kelimesini karı ve koca için de kullanarak büyük bir yanlışa girmekte ve olumluyu olumsuza çevirmekteyiz. İkiz çocuklara eş diyebiliriz çünkü birbirlerinin aynılar.
Gari kelimesi anlam olarak artık demektir. Bundan böyle anlamını da taşımaktadır. Ege bölgesinde yaygın bir şekilde kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK verilerine göre gari kelimesi artık veya bundan böyle demektir.
kadının nikâhlandığı erkek, koca, eş
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
Kökeni Fransızca olarak öne çıkanlar ya sözcüğü, 1940'lı yıllardan bu yana Türkçeye yerleşmiş şekilde değerlendirilir. Bu doğrultuda koca ya da eş gibi anlamlar üzerinden kullanılır.
Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı.
Müfessir ve fıkıhçıların çoğu kenzi “Zekâta konu olup zekâtı verilmeyen her türlü mal” şeklinde tanımlamıştır. Bazıları ise kenzin sözlük anlamı ile terim anlamı arasında bir fark olmadığını ve “ihtiyaçtan fazla olup gelecek bir zaman için biriktirilen her türlü mal”a kenz denildiğini savunmuştur.
Tasavvuf yolunda nefis mücâhedesini sürdürmekte olanlara mürîd ve mutasavvıf, bu mücâhedeyi tamamlayıp kemale ermiş olanlara sûfî denilmektedir (Sülemî, Tasavvufun Ana İlkeleri, s. 10; Hücvîrî, s. 115). Sûfiyye “tasavvuf; tasavvuf ehli kimseler, sûfîler” anlamındadır.
Türkçe'de "evli kadının eşi" anlamında kullanılan koca kelimesinin Arapça'daki karşılığı zevcdir (çoğulu ezvâc). Arapça'da ba'l kelimesinin (çoğulu buûle) bir anlamı da kocadır.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
Osmanlıca Lûgat on X: "bir güzel kelime #muaşaka : sevişme, ziyadesiyle arz-ı muhabbet etme, birbirini sevme, karşılıklı aşk ve muhabbet. https://t.co/Gn28JP6ElM" / X.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri