Evli çiftin birbirlerine göre durumu “karı” (kadın), “koca ”(erkek) sözcükleriyle belirtilir. Bununla birlikte her iki cinsi de ifade eden “eş” sözcüğünün kullanımı da çok yaygındır. Yani bir erkek karısı için “karım” ya da “eşim”; kadın da kocası için “kocam” ya da “eşim” diyebilir.
1 Nite- kim dedeler, nineler, babalar ve anneler arasında “Bey, Ağa, Herif, Adam, Efendi, Karı, Hanım, Hatun” gibi hitap biçimleri tercih edilirken2 yeni kuşak eşler arasında “Aşkım, Tatlım, Güzelim, Balım” gibi çok çeşitli hitap biçimleri tercih edilebilmektedir.
İslamiyet teki karı koca arasındaki ciddiyetin korunması için bu da lazım. Bir kadının kocasına ismiyle hitap etmesi mekruhtur, edepsizliktir.”
Kişilerin birbirini bir şeyler için zorlamadığı, temel ilkenin önce birbirine güven ve saygı göstermek olduğu evliliklerde iletişim kanalları da açıktır. Bireylerin samimi ve doğal oldukları, birbirlerine saygılı davrandığı bütün ilişkilerde bu böyledir. Sağlıklı iletişim öncelikle birbirini anlamaya çalışmaktan geçer.
Küçük'ün (2016) verdiği ör- nekte olduğu gibi önceden Anadolu'da kadınlar kocalarına “bey, ağa, herif, efendi” gibi ifadelerle ve erkekler de karılarına “karı, hatun, hanım” gibi ifadelerle hitap ederken günümüzde bu ifadeler yerini “canım, hayatım, aş- kım” gibi sözcüklere bırakmışlardır.
İlgili 31 soru bulundu
Araplar eşlerini avrat diye çağırır.
İslamiyet teki karı koca arasındaki ciddiyetin korunması için bu da lazım. Bir kadının kocasına ismiyle hitap etmesi mekruhtur, edepsizliktir.”
Eşlerin birbirini yalama, okşama, dudaklarıyla, oral yolla ve elleriyle cinsel ilişkiye hazırlamak için vücutlarının değişik yerlerine yaptıkları her türlü hareketin haram olmadığını söyleyebiliriz. Bu tavsiyelere uymak güzel olmakla beraber, üreme organından olmak şartıyla her türlü sevişme ve ilişki caizdir.
Evlilikte eşlerin birbirlerine karşı gösterdiği saygının ilk çizgisi birbirlerine kibar davranmalarıdır. Evli çiftler birbirlerine kaba davranışlarda bulunmamalı. Ağıza alınmayacak kötü sözler ve beddualar söylememesi gerekir.
Dinimiz bu konularda yasaklayıcı bir hüküm koymamış, hatta geçmişte yazılmış bazı eserlerde hanımın beyine adıyla hitap etmesinin (mekruh) olacağı ifadesi de, o zamanın örfüyle ilgili bir hüküm olarak yorumlanmıştır. Buna göre bir kadının kocasına, kocanın da eşine ismiyle hitap etmesi yasak değildir.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
Özet: Karı-koca arasında iyi geçim/hüsn-ü muâşeret eşlerin aralarında karşılıklı sevgi, saygı, sadâkat ve samîmî davranışları ile gerçekleşir. [1] Aşağıda göreceğimiz üzere, bu hususlara vurgu yapan çok sayıda âyet-i kerîme[2] ve hadîs-i şerîfler[3] vardır.
Astlara resmi ortamda unvanlarıyla: Müdür Bey ya da soyadlarının başına “sayın” sözcüğü getirilerek (Sayın Çelik); özel ve sosyal ortamda ve birebir ilişkilerde ise adlarına “hanım/bey” sözcüğü eklenerek hitap edilir: Ayşe Hanım, Ahmet Bey.
İlişkileri kadın mı başlatır, erkek mi? Aşk hiçbir zaman erkek tarafından başlatılmaz, seçimi kadınlar yapar. Sinyaller kadınlar tarafından gönderilir ve daha sonraki süreçte erkek ilişki içine çekilir.
Cinsel ilişki yaşamak isteyen çiftlerden, 30'lu yaşta olanlar haftada 2 kez, 40'lı yaştakiler haftada 1 kez, 50'li yaştakiler 15 günde bir kez, 60 ve üzeri yaş grubundakiler ise ayda bir kez ilişkiye girmeliler. Bunun dışında kendini zorlayanlar, nefes darlığı, kalp çarpıntısı problemleri ile karşılaşabilir.
Normalde kadınlar haftada kaç kez ilişkiye girmek ister? Kadınlar haftada 3-4 kez seks yapabilir. Bu sayının üzerinde olan cinsel ilişki istekleri aşırı cinsel istek olarak nitelendirilir ve kontrol altına alınması gerekir.
Sorumluluk alabilme yeteneği, Başkasına kendi varoluşunu ortaya koyabilmesi için destek verebilme yeteneği, Stresle başa çıkabilme yeteneği, Bağımsızlık ihtiyaçlarına (kendi, eşi ve çocukları) karşılık verebilme yeteneği bunları sağlıklı ve uyumlu bir eşte bulunması gereken temel özellikler olarak ifade edebiliriz.
Eşlerin birbirlerine benzemesi, ırk, sosyoekonomik faktörler bu konuda önemlidir. Diğer yandan fiziksel çekicilik, etnik köken, mezhepler, toplumsa düşünceler ve tutumlar, eğitim düzeyi, entelektüel seviye, aile yapısı ve aile hayat görüşü, zeka düzeyi gibi faktörler evlilikte eş seçimini etkileyen önemli durumlardır.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır.
Peygamber'e ismiyle “Yâ Muhammed” şeklinde çağırdıkları veya hitapta bulundukları pek vâki değildir. Onlar daima “Yâ Rasûlallah” veya “Yâ Nebiyyallah” şeklinde nidâ etmektedirler. Hatta eşleri ve çocukları da “Yâ Nebiyyallah veya yâ Rasûlallah” şeklinde nidâ etmektedirler17.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri