Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
Son olarak yeni plakanızla sigorta yaptıracaksınız. Eski plaka ile sigorta yapacaksınız, plaka değiştikten sonra da sigortacınızla görüşüp yeni plakaya zeyil ettireceksiniz sigortayı, tekrar fiyat çıkacak, fazlası eksiği varsa ona göre tekrar hesap görülecek.
www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine giderek aracının plakasını yaz. Ardından “sorgula” butonuna tıkladığında aracınla ilgili poliçe detaylarını görebilir, sigortanın başlangıç-bitiş tarihlerini, sigorta yaptığın şirketi öğrenebilirsin.
Artık trafik sigortası, aracın plakasına değil sigortayı yaptıranın, sürücünün TC kimlik numarasına göre düzenleniyor, primler de ona göre belirleniyor. Yani, plaka ne olursa olsun, araç sahibinin ikameti neredeyse; o ilin primleri ile sigorta yapılıyor.
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Araç sahibinin yaşı: Trafik sigortası priminin yüksek çıkmasında araç sahibinin yaşı da etkili olur. Araç sahibinin yaşı ne kadar büyükse trafik sigortası fiyatı o kadar düşük olur.
Tanımdan anlaşılacağı üzere sigorta prim tutarı hariç, diğer tüm kapsamları kamu otoritesi tarafından belirlenmektedir. Bundan dolayı, trafik sigortasının hangi şirketten yapıldığı önemli değildir.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Sigortamın durumunu sorgulama e devlet üzerinden ya da SGK sitesi üzerinden yapılabilir. Herhangi bir sigortalı işe başlandığında işveren çalışanların işe giriş bildirgesini vermek zorundadır. Sigorta primleri, çalışılan ayı takip eden süreçte prim hizmet belgesi şeklinde yatırılır.
ile Sigorta Sorgulama 4A hizmet dökümü sorgulamak e-devlet sistemi sayesinde artık çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.
Zorunlu trafik sigortası sorgulaması için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra 'www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama' adresine giderek aracınızın plakasını yazmanız gerekmektedir. Sorgula butonuna tıkladığınızda ise karşınıza aracınızla alakalı tarafik poliçe detayları gelecektir.
Araç Satışı Sonrası Sigorta Yaptırma
Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme, değişim tarihi itibarıyla kendiliğinden sona erer ve ilgiliye gün esasına göre prim iadesi yapılır.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Sigorta olmadan ruhsat da alınır, plaka numarası da. Tescil yapılırken direk trafikten çekersin olur biter.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir. Zorunlu trafik sigortasının kapsamadığı teminatları sunabilen kasko seçeneği tamamen sürücülerin isteğine bağlı olarak yaptırılır.
Poliçe yaptırmanız gereken günün ertesi günü trafik sigortası yeniletmeniz durumunda %5 oranında ceza ödemeniz gerekecektir. Geciktirdiğiniz her 30 gün için ise ödeyeceğiniz tutar %5 oranında artar. Ödenecek olan trafik sigortası cezası gecikme zammı %50 oranı ile sınırlandırılmıştır.
Bir ay gecikmeli miktar 152,2 TL, iki ay gecikmeli miktar 158,76 TL, iç ay gecikmeli miktar ise 166,69 TL olarak ödeniyor. Trafik sigortası cezaları yalnızca bununla kalmaz. Araç sürücüleri bir yıllık poliçelerle yapılan bu sigortayı yeniletmek için gecikirlerse de ceza ödemek durumunda kalırlar.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
İller arası kaza risk oranları hesaplanarak sigorta şirketleri tarafından belirli bir fiyatlandırma politikası belirlenir. Çünkü her şehrin trafik yoğunluğu ve kaza gerçekleşme durumuna göre farklı bir risk oranı bulunur. Dolayısıyla kayıtlı olunan ile göre de trafik sigortası fiyatları değişiklik gösterir.
Basamak Sorgulama İşlemi Oldukça Basittir
Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması sonrasında 3. basamakla %50, ikinci yılının hasarla kapatılmasında 2. basamakla %100, üçüncü yılının hasarla kapatılması takdirde 1. basamakla %150 poliçe primi artışı yaşanır.
Poliçenin ilk yılında hasarsızlık olması halinde prim ücreti 5. basamakta değerlendirilerek %5, ikinci yılında hasarsızlık olması halinde 6. basamakta %20, üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde ise 7. basamakta %40 oranında indirim uygulanır. 5 yıl sigorta dönemi boyunca 7. basamakta kalanlar 8.basamaktaki %50 ...
İlk kez trafik sigortası yaptıran aracın basamak sayısı "dört", kazasız sürücünün basamağı ise "sekiz" olacak. Bu basamaktaki sürücü, yüzde 50 indirimli poliçeye hak kazanacak. Kaza sayısı arttıkça basamak sayısı düşecek. "Çok riskli sürücü" "sıfır" basamağında yer alacak ve poliçesini yüzde 200 zamlı ödeyecek.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri