Kalıcı kar sınırı, enleme, yükseltiye ve bakı durumuna bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara gidildikçe kalıcı kar sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Kalıcı kar sınırı Ekvator'da 5000-6000 metre, orta enlemlerde 2000-3000 metre, kutuplara yakın alanlarda 2000-1000 metre iken kutuplarda ise deniz seviyesindedir.
Yüksek dağlarda görülen kalıcı karların alt hududunu belirten çizgiye «Daimi kar sınırı» denir. Bu sınırın yeri, yükseklik, maruziyet, eğim, yarılma derecesi gibi şartlarla, yağış-sıcaklık-nemlilik-bulutluluk-rüzgâr ve güneşlenme müddeti gibi klimatolojik faktörlerin tesiri altında yıldan yıla değişir.
Daimi kar sınırının yeryüzündeki yüksekliği 0 ile 6000 m arasında değişir. Daimi kar sınırı aynı enlemlerdeki bölgelerin çeşitli kısımlarında da farklı değerlere sahiptir. Aynı paralel içinde de en alçak ve en yüksek daimi kar sınırı arasındaki fark, bazı yerlerde 2000 m'yi aşar.
Kalıcı kar alt sınırı kutuplara doğru azalır. Çünkü kutuplarda karlar daha yerlerdedir.
Yoğun karların tümü yıl içinde eriyemez. Erimeden kalan bu karlara kalıcı kar ya da toktağan kar denir. Kalıcı karların başladığı yüksekliğe kalıcı kal sınırı denir.
İlgili 25 soru bulundu
Ekvatordan kutuplara gidildikçe kalıcı kar sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Kalıcı kar sınırı Ekvator'da 5000-6000 metre, orta enlemlerde 2000-3000 metre, kutuplara yakın alanlarda 2000-1000 metre iken kutuplarda ise deniz seviyesindedir.
Yerleşmelerin sona erdiği yükseltiye yerleşmenin üst sınırı denir. Yerleşmenin üst sınırı, Ekvator'dan kutuplara doğru gi- dildikçe alçalmaya başlar. Ekvator ve çevresinde yüksek olan bu sınır, kutuplar çevresinde deniz seviyesine iner.
1. Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı ekvatordan kutuplara doğru daralır. Tarım, orman, yerleşme, kalıcı kar sınırı azalır.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
Üst sınır deniz seviyesinden zirveye doğru ilerlendiğinde değişkenin bittiği nokta ile deniz seviyesi arasındaki mesafeye denir. Buradaki değişken ormanlarımızdır. Bu nedenle orman üst sınırı deniz seviyesi ile ormanların bittiği nokta arasındaki mesafeye yani ormanların en yüksek sınırına denilmektedir.
Kar Geçişleri (Blowing Snow): Görüşü zayıflatsa da engellemeyen bir yağış türüdür. Kar Fırtınası (Winter Storm): Bu yağış şekli iki veya daha fazla şiddette olan hava koşulları birleşince ortaya çıkar. Kar Sağanağı (Snow Flurry): Kısa sürelerle yağan ve değişen yoğunlukta olan yağış türüdür.
KALICI KAR ALT SINIRI ÖZEL KONUMDUR .
Tarım üst sınırı; bir insanın tarım faaliyetlerini devam ettirebileceği en son noktaya denir. Bunu bir örnek ile açıklayalım.Örneğin Akdeniz Bölgesi'nin iklimi yaz ve kış aylarında da sıcak olduğundan deniz seviyesinden 1000 metre yukarıda bile tarım yapmaya uygundur.
Doğrulanmış Cevap. Çünkü güneş acılarının geliş acısı kutuplara dogru giderek azaldıgı icin kalıcı kar sınırırda azalmaktadır.
Yerleşim alt sınırı : Yaşam koşullarının yaşamaya elverişli olduğu en düşük yükselti seviyesidir. Örnek : Ekvator bölgelerinde yerleşim biraz yükseklerde başlar .
KALICI KAR SINIRI NEDİR?:
Yoğun karların tümü yıl içinde eriyemez. Erimeden kalan bu karlara kalıcı kar ya da toktağan kar denir. kalıcı karların başladığı yüksekliğe kalıcı kal sınırı denir. Ekvator'dan Kutuplara doğru sıcaklık düştüğü için kalıcı sınırı daha alttan başlar.
Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir.
Dairesel hareket yapan Yerküre üzerindeki bir noktanın birim zamanda eksen üzerindeki yer değiştirme hızıdır. Çizgisel hız, dünyanın küreselliği nedeniyle Ekvator'da en fazladır, kutuplara doğru azalır.
Peki ekvatorda yaşayanlar mevsimleri neye göre adlandırıyor? Ekvatordaki sıcaklık farkları çok fazla olmadığı için kurak sezon(haziran ile eylül arası) ve nemli sezon(ekim ile mayıs arası) ayrımı yapılır. İki mevsim arasındaki sıcaklık farkı az olduğu için yaz-kış ayrımı yapmaya gerek yoktur.
Paralellerin çevre uzunlukları Dünya'nın şekline bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe kısalır. Başlangıç paraleli Ekvatordur. Ekvator Dünyayı Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre olmak üzere iki eşit parçaya böler. Enlem(paraleller)lerin uzunlukları gittikçe kısalır.
Ormanların yetişebildiği en yüksek sınır. Bu sınır, yükselti, enlem, bakı ve hakim rüzgar gibi faktörlere bağlı olarak her yerde farklılık gösterir. Genel olarak ekvator'dan kutuplara doğru küçülür.
Buna göre kalıcı kar sınırı deniz seviyesine kadar iner. D, k.k.s. yüksek olduğu yerler ekvatora yaklaştıkça görülür. bu bölgelerde kar yağışı azdır.
Yerleşme sınırı en yüksek ülkeler ekvatora yakın olanlardır, bunlar: Brezilya. Kolombiya. Ekvador.
A) Brezilya'dadır. Çünkü yerleşme üst sınırını belirle- yen temel faktör sıcaklıktır.
Cevap #1. Bir yerde doğal olarak ağaç yetişebilmesi için en az 400 mm yağış gereklidir. Bu nedenle orman alt sınırını yağış miktarı belirler diyebiliriz. Ağaçlar yaklaşık 4-6°C derece yıllık ortalama sıcaklığa sahip bölgelerde yaşamlarını sürdürebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri