Özellikle içerisindeki potasyum sayesinde kolesterolle baş etme konusunda en doğal yardımcılardan biridir. Güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği ile kalp sağlığına da yardımcıdır. Kan şekerinin dengede tutulmasına destek olur.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Herhangi bir hastalığı ya da kilo problemi olmayan kişiler günde 1 su bardağı karadut tüketebilir. Veya 1 avuç kuru dut tüketmek de faydalarından yararlanmanızı sağlar.
Tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engeller. Cilt kanseri, kolon kanseri, cilt kanseri, tiroit kanseri ve prostat kanseri türleriyle mücadele eder. Karadut suyunun, kanser engelleyici, kan yapıcı ve kan şekeri düzenleyici özellikleri, halk arasında en çok bilinen faydaları arasındadır.
Antioksidan özelliği bulunur, vücuda enerji verir. Sabahları aç karnına kahvaltıdan önce içilmesi tavsiye edilen karadut özü çeşitli hastalıklara şifa olur. Bilinçli olarak tüketildiği takdirde bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yeterli miktarda kullanıldığında karaciğerdeki kanı besler ve karaciğeri arındırma konusunda yardımcıdır. Ayrıca bolca demir minerali taşıdığı için karaciğeri güçlendirir ve korur. Karadutun hem meyvesi hem de yaprakları, tüketildiğinde ağız ve diş sağlığını koruma konusunda önemli bir rol üstlenir.
Öncelikle dut yıkanmadan yenir. Bu durum bazı insanları endişeye düşürebilir ama gerekçesini anlatacağım. Hemen “sinek konmuştur, toz vardır” gibi senaryolar sıralanabilir işin bu kısmında. Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri.
Karadutun faydaları saymakla bitmiyor: Bademcik iltihabını gideriyor, anemiye karşı direnç sağlıyor, pamukçuk olarak bilinen ve Candida türü mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonları önlüyor... Yaz aylarında çıkan karadutun, tüketenlere sağladığı faydalar saymakla bitmiyor.
Düzenli olarak karadut tüketen kişilerde kan pıhtılaşması damar tıkanması gibi sorunlar olmaz. İçerdiği demir sayesinde kana yeterli oksijeni verdiği için kan sulandırıcı etkisi de bulunur.
Karadutun içinde A, B, C, E ve K vitaminleri ve sodyum, potasyum, niasin ve tiamin gibi yararlı mineraller ve maddeler bulunuyor. Tüm bu yararlı maddeler hatırı sayılır miktarda bulunduğu için de karadut, vücudumuza birçok fayda sağlayabiliyor.
Karaduttaki lif, bağırsakların temizlenmesine, çalışmasına, düzenlenmesine yardımcı olur, kilo kontrolü yapmanıza destek sağlar. Ara öğünlerde, tatlı krizlerinde karadut tüketebilirsiniz. Kalsiyum ve magnezyum sayesinde karadut lezzetiyle birlikte kemik sağlığını da destekler.
Karadutun 100 gram için kalori değeri yalnızca 82 kaloridir.
Ayrıca %86 oranında karbonhidrat ve geri kalan %9 oranında ise protein bulunmaktadır. Yani içerdiği protein miktarı pek çok meyveden daha fazladır diyebiliriz. Bu da “karadut zayıflatır mı” sorusuna evet cevabını vermemizi sağlar.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
C vitamini bakımından zengin olan dut, mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen grip ve nezle gibi sağlık sorunları karşısında bağışıklık sistemini güçlendirir. Sadece kanı değil aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesini sağlar.
İşte dutun sağlığa zararları: Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kuru dut özellikle kış mevsiminde çok tüketilir, kış hastalıklarına karşı bünyeyi destekler. Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz enfeksiyonunda kuru dut iyileşmeye destek olur.
Antioksidan özellikleri nedeniyle hücre hasarını önlemeye yardımcı olan vitaminler, mineraller ve flavonoidler içerir. Dut kurusu, doğal şeker içerir. Bu nedenle iyi bir enerji kaynağıdır.
Dut kurusu içerdiği besin lifleri sayesinde sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasını da destekliyor. Özellikle mideye iyi geldiği bilinen dut kurusundan her gün bir avuç tükettiğinizde sık sık yaşadığınız hazımsızlık, gaz gibi problemlere de çözüm bulmuş oluyorsunuz.
Karadut içerisinde bol miktarda antioksidan içerir. Doğal bir antibiyotik olan karadutlar kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda karadut kan basıncını da kontrol eder. Özellikle karadut grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklardan korumaya yardımcı olur.
Eğer kanda iltihap bulunmuşsa yan sütundaki beyaz dut kurusu kürü, mükemmel bir destekleyicidir. Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır.
Karadut şurubunun faydaları
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle şişkinlik hissettiğiniz öğünlerin ardından rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ilık bir şekilde tüketildiğinde özellikle öksürüğe ve boğaz ağrısının geçmesine yardımcı olur.
Sindirim sistemini dengeleyen ve düzenli çalışmasını sağlayan Karadut suyunun fazla tüketilmemesi gerekir. Çünkü içerisinde bulunan sorbitol, şeker hastaları için ideal bir tatlandırıcı olsa bile bağırsaklarda gaz, sancı, ishal ve şişkinlik oluşumuna neden olabilir.
Sindirim sisteminin bütünün daha iyi çalışmasına destek olan kuru dut, hazımsızlık durumlarında tüketilebilir. Gaz oluşumunun önüne geçer. Kuru dut, kemik yapısının destekleyen mineraller içerir.
Kuru dut, çay olarak tüketilebilir. Dutlarınızı 5-6 dakika kaynattıktan sonra çay olarak içebilirsiniz. İçeriğinde yoğun miktarda şeker olduğu için dut kurusu çayını günde iki fincandan fazla içmemeniz önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri