Örneğin koyu bir renk ifade etmek için kullanılıyor ise kara kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; ak ve beyaz kelimeleri olmaktadır.
Bu bilgilere göre kara kelimesinin zıt anlamlısı aktır. Eş anlamlısı olan siyah kelimesinin zıt anlamlısı da beyaz olur.
Genellikle nicelik ve nitelik bildiren kelimelerin (sıfat ve zarfların) zıt anlamlıları bulunur. Kara kelimesinin zıt anlamlısı "ak" kelimesidir.
SİYAH KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Türk Dil Kurumu (TDK) resmi sitesinde bu kelimenin anlamını açıklarken "Kara (II), ak, beyaz karşıtı " ifadesini kullanmıştır. Siyah kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Beyaz ve Ak" kelimeleridir. Bu kelime ise Ak, kara, siyah karşıtı şeklinde açıklamıştır.
Ak kelimesinin zıt anlamlısı, kelimenin kendisi kadar çok sık kullanılmaktadır. Bununla beraber ak kelimesinin zıt anlamlısı; karadır. Ak ile kara kelimeleri birbirinin zıt anlamlısı olarak belirtilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Beyaz kelimesinin yalnızca bir tane zıt anlamı bulunur. Beyaz kelimesinin zıt anlamı ise siyah sözcüğüdür. Siyah sözcüğü, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler içerisinde yer alır. Beyaz ile siyah kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kara kelimesinin eş anlamı siyah olarak öne çıkmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre soğuk kelimesinin zıt anlamlısı sıcak kelimesidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre ise ırak kelimesi ile aynı anlama gelen eş anlamlısı uzak kelimesidir.
Irak kelimesinin zıt anlamlısı olarak ''yakın'' sözcüğü kullanılıyor. Bulunduğu yerden çok uzakta olan bir kişiye ya da bir şeye karşı söylenen ırak kelimesinin tam tersi olarak yakın kelimesi söyleniyor.
Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.
Türk Dil Kurumu açısından iyi kelimesinin eş anlamlı karşılığı Ala, hoş, becerikli ve mükemmel sözcükleri olarak öne çıkar. Ancak özellikle Ala kelimesinin eskiden günümüze gelen anlamı ile iyi sözüne karşılık daha fazla kullanıldığını söylemek mümkün.
Kara kelimesinin sözlük anlamı yeryüzü ve topraktır. Toprağın rengi siyaha yakın olduğu için bu şekilde isimlendirilmiştir. Kara sözcüğü siyah ve esmer anlamında da kullanılır. Karalamak, birini kötülemek ve onun hakkında olumsuz şeyler söylemek demektir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Kara sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler arazi, esmer, kötü, siyah, tarla, toprak, uğursuz ve ülke sözcükleridir.
Bayat ve taze birbirinin zıt anlamlısı olan iki kelimedir. Bayatın Zıt Anlamlısı Nedir? Bayat kelimesinin zıt anlamlı kelimesinin taze kelimesi olduğu bilinmektedir.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Ceza kelimesinin zıt anlamlı olarak bir sözcük bulunmaktadır. Bu sözcük ise günlük yaşamda da yaygın kullanılan 'ödül' kelimesidir.
Buna göre ıslak kelimesinin zıt anlamlısı 'kuru' kelimesidir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Dört mevsimden biri olan yaz kelimesinin zıt anlamlısı 'kış' kelimesidir.
Siyah, rengin olmaması halidir. Aynı zamanda siyah; güç, ciddiyet, bilinmeyen, gizemli anlamlarında da kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu manaların aynısını taşıyan ''kara'' kelimesi siyah kelimesinin eş anlamı durumundadır.
Farsçadan dilimize geçmiş olup Türklerin Anadolu'ya gelmeleri ve Islam dinini kabul etmeleriyle birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Bu açıdan bakıldığında; siyah renk adı kara renk adına göre daha yeni olduğundan, kara renk adının anlam alanının siyah renk adına oranla daha geniş olması gerekmektedir.
Yeryüzünün denizle örtülü olmayan bölümü, toprak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri