Onyedinci ve onsekizinci yüzyıllarda, bazı doktorlar kokulu maddelerle dolu Gaga benzeri bir maske giydi. Maskeler, onları kokuşmuş havadan korumak için tasarlanmıştı. Koku, (hastalık yapıcı mikrop teorisine göre) enfeksiyon nedeni olarak görülüyordu.
Yüzü tamamen kaplayan maskenin gaga kısmına genellikle nane, gül yaprakları, karanfil gibi güzel kokulu şifalı bitkiler ve baharatlar dolduruluyordu. Ancak vebaya neden olan Yersinia pestisbakterileri aslında pireler aracılığıyla farelerden insanlara bulaşıyordu. Bu nedenle gaga şeklindeki maske işe yaramadı.
Avrupa'daki birçok kraliyet mensubunun tıbbi ihtiyaçlarını karşılayan de Lorme'nin tarifine göre vebaya karşı koruyan kostümün şu şekilde olması gerekiyordu: kokulu balmumu ile kaplı bir ceket, botlara bağlı pantolonlar, sıkıştırılmış bir gömlek, keçi derisinden yapılmış şapka ve eldivenler.
Pandemi ya Orta Asya'da ya da Doğu Asya'da ortaya çıktı. Ancak ilk kesin görünümü 1347'de Kırım'da olmuştur. Kırım'dan, büyük olasılıkla Ceneviz gemilerinde seyahat eden ve siyah farelerde yaşayan pireler tarafından taşınmıştır.
Hastalık bu evredeyken tedavi edilmezse solunum yolları hasar görür ve bu durum ani ölümlere neden olabilir. Bakteri akciğerde bulunduğundan öksürme ve hapşırma ile diğer insanlara kolayca bulaşabilir ve epidemiye dönüşebilir. İnsandan insana bulaşın mümkün olduğu tek veba türü pnömonik vebadır.
İlgili 33 soru bulundu
Veba salgınları en yaygın olarak aşırı kalabalık, yetersiz sağlık koşullarına sahip ve kemirgen popülasyonunun kontrol edilemediği kırsal ve yarı kırsal alanlarda görülmektedir. Günümüzde en fazla sayıda insan veba enfeksiyonu Afrika'nın Madagaskar adasında görülmektedir.
14. yüzyıldaki salgında en çok karşılaşılan Bubonik veba, kasıkta ve koltuk altında yani lenf bezlerinde ağır bir şişliğe sebep olmuş ve tiksindirici siyah renginden dolayı Kara Ölüm ismini almıştır.
Günümüzde erken teşhis ve antibiyotik tedavisi sayesinde veba hastalığında iyileşme oranının yüksek olduğu söylenebilir. Ancak, özellikle akciğer vebası ve septisemik veba gibi hızlı ilerleyen vakalarda erken müdahale edilmediği takdirde, ani ölümler görülebilir.
İrlandalı doktor, Niall Ó Glacáin (1563?-1653) vebalı sayısız insanı cesurca tedavi etmesi üzerine İspanya, Fransa ve İtalya'da büyük bir saygınlık kazanmıştır.
Veba, 1347-1351 yılları arasındaki aşırı nüfus artışı ve kıtlık nedeniyle Ortaçağ Avrupası'nda hızla yayılan büyük bir salgın hastalıktır. Halk arasında kara ölüm olarak adlandırılan veba hastalığı ile ilgili salgının yaşandığı birkaç yıl içinde tarihte yaşanmış savaşlardan bile daha çok insan hayatını kaybetmiştir.
Pnömonik veba akciğerleri tutarak zatürreeye sebep olan bir tür. Hastalığın en ciddi şekli olan bu tipte ölüm oranları tedavi edilmezse %100'e ulaşıyor, ancak tedavi zamanında başlatılırsa antibiyotikler ile iyileşme mümkün.
"Hıyarcıklı veba" (bubonik veba) veba hastalığının en yaygın biçimidir. Hastalığa Yersinia pestis adı verilen enterobakteri neden olur. Bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içinde etkisini gösterir. Belirtileri, yüksek ateş, üşüme duygusu, başağrısı, ishal ve bubo adı verilen, lenf bezi şişmeleridir.
Kanadalı Garrett Morgan tarafından 1914 yılında icat edilmiştir. I. Dünya Savaşı'nda askerlerin gözlerini ve akciğerlerini zehirli gazlardan koruması için kullanılan gaz maskeleri, günümüzde havadaki çeşitli maddelere (toz, asbest lifleri, buharlaşmış boyalar vb.)
Not: SCP'ler gerçek değildir, kurgudan ibarettir. Özel saklama prosedürleri: SCP-049 Site 19 Araştırma Sektör 2'de standart güvenlikli insansı muhafaza hücresinde tutulmalıdır. Nakil edileceği zaman mutlaka uyuşturulmalıdır.
Ülkeler gemilerde bulunan yükleri dezenfekte ederek, salgını durdurmak için hamle yapmıştır. Kara vebanın bitmesine neden olan herhangi bir aşı veya tedavi yöntemi uygulanmamıştır. Alınan temizlik önlemleriyle salgının yaygınlaşması yavaşlatışmış ve bir süre sonra ortadan kalkmıştır.
Kâğıt maske kullanımı için ideal sayı haftada 2 ya da 3'tür. Yüz bakımY konusunda cildi arındırmak amaçlı kullanılan kâğıt maskeler de en fazla haftada 2 kez kullanılmalıdır. Aynı maskeyi her gün yapmanın kısa vadede olumsuz bir etkisini görmeyebilirsiniz ama cildiniz için en doğrusu çok fazla kullanmak değildir.
Taun salgın, veba ve kara ölüm anlamına gelir.
Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1997), 12. 1812 yıllarında İstanbul'da etkili olan veba salgınlarında en az 100.000 kişinin ölmüş olduğu düşünülmektedir. İstanbul'da etkili olan 1836- 1837 yıllarındaki veba salgınında yaklaşık olarak 25.000 kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.
Veba bakterisi insanlara, pire ısırmasıyla ( bubonik= hıyarcıklı form), kontamine sıvı veya dokularla doğrudan temasla ( bubonik=hıyarcıklı ve septisemik form), veba zatürresi olan kişinin öksürme esnasında havaya attığı damlacıkların sağlam kişiler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla (pnömonik form) bulaşır.
Yani iklim veya çevre değişimlerine bağlı olarak tekrar parlaması söz konusu olabilir. Öte yandan yüzlerce yıl boyunca Osmanlı'da görülen vebaya artık Türkiye'de rastlanmıyor.
Kara Veba (75-200 milyon kişi)
Hasta olan kişilerin bedenlerinin öldükten sonra kısa süre içinde mor-siyah renk alması nedeniyle kara ölüm olarak da adlandırılan hastalık, 1346 ile 1353 yılları arasında Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da 75 ile 200 milyon arasında insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.
Kara Veba veya Kara Ölüm olarak bilinen salgın,1346 ile 1353 arasındaki 8 yıllık dönemde 3 kıtada milyonlarca can kaybına neden oldu. Salgının kaynağına dair çeşitli teoriler ortaya atılsa da kesin bir sonuca varılamadı.
Afrika ve Günay Arabistan'da veba salgını
Yakup Urhoy'a (ö.708) göre "büyük veba (mawtānā rabbā) Mısır'ın güneyindeki Kush (Nübye) bölgesinde AG 853 (MS 541-542) yılında başladı. Evagrius Skolastikos (ö.594) ve Historia Miscellanea ayrıca kökenlerini Mısır sınırındaki Etiyopya'ya (Nübye) yerleştirir.
Orta Çağ'da İngiltere dahil Avrupa'yı kasıp kavuran veba salgını 1347-1351 yılları arasında toplam 50 milyona yakın insanı öldürdü. Kara Ölüm diye anılan salgının bazı kurbanları Londra'da eski bir mezarlıklta yatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri