Isparta'da bir süre Vali Yardımcısı, İl Özel İdare Genel Sekreterliği ve Şarkikaraağaç Kaymakamlığı görevlerini üstlenerek başarılı çalışmalara imza atan Abdullah Akdaş, yeni Mülki İdare Amirleri Kararnamesinde turizm cenneti Eğirdir İlçesi'ne kaymakam olarak atandı.
06.09.2023. Sayın Kaymakamımız Talha Atılay TEYMUR, İlçemizde 20.08.2022 tarihinde göreve başlamıştır.
Isparta'ya 118 km uzaklıkta olan Şarkikaraağaç'ın yüzölçümü 1232 km² olup, verimli bir ova üzerinde kurulmuştur. Beyşehir Gölü'nün bir bölümü ilçe sınırları içerisindedir.
NÜFUS DURUMU
İlçemiz nüfusu 31.12.2021 tarihi itibariyle; ilçe merkezi 10.258, beldeler 4.737, köyler 10.114 olmak üzere toplam 25.109'dur.
Isparta iline deniz yakın olmamakla birlikte şehrin ihtiyacını karşılayan olukça büyük temiz ve plajı olan Eğirdir gölü mevcuttur.
İlgili 44 soru bulundu
Isparta, 1846 yılındaki düzenleme ile kurulan Konya Vilayeti'ne bağlı Hamid Sancağı'nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad idi.
Şarkîkaraağaç, Yalvaç Karaağaç'ı olarak Yalvaç kazasına bağlı bir nahiye iken 1863 yılında İlçe olmuş, 1878 yılında Isparta Vilayetine bağlanmıştır.
İlçeye bağlı kasabalar, Çarıksaraylar, Çiçekpınar ve Göksöğüt olmak üzere üç adettir. İlçeye bağlı köy sayısı ise 25 adettir. Kasabaların toplam nüfusu, 12.402; köylerin toplam nüfusu ise, 15.308 kişidir. Şarkikaraağaç ile merkezi 7 mahalleye ayrılmıştır.
İlde Merkez ilçe ile birlikte, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu,, Yalvaç ve Yenişarbademli olmak üzere 13 ilçe vardır.
Yunanistan, Türk Kurtuluş Savaşı yılları boyunca Batı Anadolu'ya verdiği zararın karşılığında savaş tazminatı olarak Türkiye'ye Edirne'nin Karaağaç semtini vermişti.
1920-23 yılları arasında Yunan işgali altında kalan Karaağaç, Mudanya Ateşkes Anlaşması'nda belirlendiği biçimiyle, Lozan Antlaşması'nda Türkiye'ye verildi.
Hatay il merkezine 62 km, Arsuz ilçe merkezine 30 km uzaklıktadır.
Şarkikaraağaç, Yalvaç Karaağacı olarak Yalvaç'a bağlı bir nahiye iken 1863 yılında ilçe olmuştur. İlçe statüsü Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir.
Karabük Vali Yardımcısı...
Kaymakamımız Sayın Oğuzhan ALTUNAY, Amasya/Merzifon ilçesi doğumlu olup, Amasya/Hamamözü ilçesi nüfusuna kayıtlıdır. İlköğrenim ve ortaöğrenimini İstanbul'da, lisans eğitimini ise Marmara Üniversitesi Maliye bölümünde tamamlamıştır.
Kamil Koç ile Isparta - Şarkikaraağaç yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 121 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 1 saat 40 dakika kadar sürer.
Türkiye genelinde 10 veya daha az kişini ikamet ettiği köy sayısı 70 olarak belirlenirken, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip köy sayısı 574 olarak kayıtlara geçti. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü köyü, kayıtlı 6 bin 64 kişiyle, en az nüfusa sahip 364 köyün toplamından ve 79 ilçeden daha kalabalık olmasıyla dikkati çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Bostanbükü, 6 bin 64 kişilik nüfusuyla Türkiye`nin en kalabalık köyü olarak kayıtlara geçti.
İlk sırada 1.233 köy ile Sivas yer alırken, hemen ardından en çok köylerden birine sahip olan Kastamonu 1.054 köyü ile 2. geliyor. 3 sırada ise Çorum 759 köy oranına sahipken, Tokat 614 köy ile 4. sırada yer alıyor.
Beyşehir ile Şarkikaraağaç arasındaki mesafe 57 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 25 dakika kadar sürmektedir.
Şimdilerde adını lavanta bahçeleri ve gül bitkisi ile duyuran Isparta, bundan yıllar sonra daha da ünlü bir şehir olacağa benziyor. Yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen bu şehrin en bilinen simgesi ise gül olmakta.
Isparta gül üretiminin en fazla olduğu şehirdir. Üretilen güller ile gül kokulu tespihler, sabunlar, mumlar, seccadeler, parfümler, gül yağı, gül kolonyası, gül suyu, gül reçeli, gül lokumu gibi çok sayıda ürün üretilip satılmaktadır. Gül üretiminin yanında Isparta'da lavanta üretimi de meşhurdur.
Isparta, Isparta ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir, yöreye özgü el dokuması halılarıyla ve gül yetiştiriciliğiyle tanınmaktadır.
1877'deki idari yapılanmada Burdur'un ayrı bir sancak olarak ayrıldığı, Hamit Sancağı'nın Hamit Merkez Kaza, Eğirdir, Uluborlu, Karaağaç ve Yalvaç olmak üzere toplam 5 kazadan oluştuğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri